Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Започна кръвосмешение между службите и медиите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Йордан Велев

През последните месеци започна процес на кръвосмешение между тайните служби и медиите, заяви в петък управителният директор на фондация "Медийна демокрация" доц. Георги Лозанов в коментар за скандалите около ДАНС и поведението на медиите. Експерти на фондацията представиха свое изследване за политическата реклама по време на частичните избори в София и коментираха феномените на новата власт

Според Лозанов събитията около службата за национална сигурност са се превърнали в централен декор, пред който се разиграват различни сцени. "Службите се използват за черна борса за информация, която се продава чрез медиите в публичния пазар", заяви той.

Преди месец на пазара излезе седмичникът "Галерия", чийто главен редактор Зоя Димитрова е бившо пресаташе на ДАНС. В него за първи път излезе на явен свят една от изчезналите от канцеларията на Министерския доклад секретни справки на агенцията за корупция в кабинета "Станишев". Избухването на този скандал доведе и до свалянето на депутатския имунитет на бившия премиер.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна получи първите изчезнали папки от "лоялния гражданин" и бивш секретен сътрудник в ДАНС Алексей Петров, както и от Зоя Димитрова.

"Службите и медиите си приличат по това, че събират информация. Службите го правят в нарушение на човешките права с цел разкриване на престъпления, а медиите събират информация явно и в защита на човешките права. Сега наблюдаваме странна симбиоза", заяви Лозанов.

"Езикът на властта е езикът на сапунените скандали"

Медийните експерти оприличиха новия език на властта с езика на сапунените скандали, "който клони към изразяването на етнонационализма". От медийната коалиция дадоха пример със скандала около паметника на незнайния турски войн в търговищкото село Славяново.

"Удивителното е, че най-важният и най-сериозният министър - на финансите - влезе в ролята на комичната фигура в тези сапунени скандали", каза социологът Мила Минева.

"Опитах се да открия някакъв дебат около най-важния документ за страната - бюджета. От "Гугъл" вместо за бюджета човек разбира най-много за пицата, дали е постна, с една маслинка, сбръчкана ли е маслинката и колко е била голяма кутията. В редица пицарии вече се предлага постна пица "Симеон Дянков". С търсачката намирам също как неговият собствен син го развълнувал, казвайки му: "Мислех, че с финанси се занимаваш, а ти май си разносвач на пица". Така че ние нищо не разбрахме за бюджета, но разбрахме много за пицата", обясни социологът.

Именно за експертите комедийната фигура в политическия сериал са финансовият министър Симеон Дянков и начинът, по който той представи бюджета на страната като "малка постна пица".

"Премиерът предпочита да използва думите "спирам" и "пускам", той предпочита да остави неговите министри да говорят за реформите, да подчертава с лексиката си тяхната решителност и да оставя на експертите и анализаторите да се справят с "трудните, дървените" думи за дефицита и т.н., той предпочита да разкаже какво би казал покойният му баща", обясни още социологът.

Според нея този комедиен сериал е все още в първия си сезон. "Не знам дали ще успее да преживее втори сезон. Честно казано, искрено се надявам, че няма. Защото като във всеки добър сапунен сериал, в края на сезона нещата се разрешават окончателно до следващия сезон от супергероя", обясни картинно тя ситуацията с медийното интерпретиране на властта.

"Добрата новина за супергероя е, че засега зрителите гледат с интерес. Дълбоко непредвидимо е, кога ще сменят канала", заключи тя... 

Левицата дала най-много пари за кампанията на Кадиев

От фондацията представиха изследване за изразходените от партиите средства в рамките на предизборната кампания за частичните кметски избори в София. Най-много средства са инвестирани от "Коалиция за България" (кандидат Георги Кадиев) - 76 000 лева, следвана от РЗС (кандидат Павел Попов) – близо 74 000 лева, ГЕРБ (кандидат Йорданка Фандъкова) - около 64 000 лева, ССД (кандидат Иван Антикаджиев) - малко над 47 000 лева.

Независимият кандидат на блогерите Теодор Дечев е използвал около 19 500 лева за телевизионна реклама.

Данните се получени единствено на цените за реклама на телевизии, но от фондацията заявиха, че не могат да изчисляват отстъпките или оскъпяването за някои партии.

Основният извод от изследването е, че всички партии са насочили рекламните си послания основно към възрастовата група 41-50 години, както и към хората над 60 години.

За изборите в София в кабелна телевизия "Фокс лайф" са излъчени най-много политически реклами и репортажи – 87 на брой, следвана от БНТ - 54, на трето - е "Нова телевизия" с 51 реклами, бТВ - 47, а бТВ Комеди (бившата GTB с ефирно покритие в София) с 25 политически реклами и репортажи.

Данните сочат, че най-много рекламно време е било съсредоточено в телевизиите от групата на "Болкан нюз корпорейшън", към която принадлежат бТВ, "Фокс" и др.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional