Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България отива на съд с Еврокомисията заради еконарушения

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ирина Новакова

Европейската комисия официално започна съдебна процедура срещу България за неспазване на европейското законодателство за отпадъците. Причината е "неадекватната" система за сметосъбиране в София, която е трябвало да бъде изградена още в началото на 2007 г. "София продължава да разчита на старото сметище в Суходол, което не отговаря на стандартите," пише в прессъобщение на комисията, разпространено днес.
 
Заради този проблем Брюксел започна наказателна процедура срещу България преди две години. Сезиране на Европейския съд в Люксембург е последната крачка от процедурата. "След подробна оценка на отговорите на българските власти Комисията стигна до извода, че София няма да има необходимите системи и в следващите няколко години," казва се в съобщението. Това означава, че Европейският съд може да се произнесе срещу страната и да и наложи глоби преди тя да е успяла да реши проблема.
 
Проблемът е стар и всички забележки са отстранени, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел снощи. Той обвини предшественика си Сергей Станишев, че е саботирал решението за отпадъците на София.
 
Днес Еврокомисията започна и нова наказателна процедура срещу България - за вредите върху околната среда, причинени от изграждането на ски съоръжения в Рила. "Комисията е загрижена, че някои от тези проекти са получили разрешението на националните власти без правила оценка за въздействието им върху защитени видове и местообитания," съобщи институцията. През октомври подобна наказателна процедура стартира и срещу строежа на ски съоръжения край Банско - друг проект, за който според Брюксел липсва оценка за въздействие върху околната среда.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional