Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Финално раздаване на постовете в Еврокомисията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мила Попова, Ирина Новакова

След неочаквания избор на белгиеца Херман ван Ромпой и британката Катрин Аштън за президент и външен министър на ЕС от днес в Брюксел започва нова кампания - за новите еврокомисари. Към нея страните членки проявяват по-голям и по-прагматичен интерес, защото следващата Европейска комисия през петгодишния си мандат ще предлага европейските закони. Очаква се тази седмица да започнат консултациите за състава й.

Въпреки че повечето държави от съюза вече обявиха кандидатурите си за комисари, в Брюксел имаше негласно споразумение темата да не бъде обсъждана официално, преди да са ясни президентът и външният министър, тъй като този избор беше част от уговорките за крайния състав на ЕК.

Франция и Германия търгуваха подкрепата си за Ван Ромпой срещу финансови ресори в комисията, твърдят наблюдатели и дипломатически източници. В Брюксел се говори, че Франция най-вероятно ще вземе "вътрешен пазар", а Германия ще получи мегаресор, обединяващ конкуренцията, финансовите услуги и данъчната политика. Берлин освен това си е подсигурил през 2011г. негов представител да стане президент на Европейската централна банка. В същото време наблюдателите отчитат, че Великобритания е изгубила шанса си да претендира за някои от най-сериозните ресори, както и Белгия.

Според предварителните пресмятания става почти невъзможно България да получи желания за Румяна Желева ресор "Разширяване и добросъседска политика". Източници от комисията коментираха пред "Дневник", че той най-вероятно ще бъде даден на латвиеца Андрис Пиебалгс, който досега оглавяваше "Енергетика". Това прогнозира и авторитетното интернет издание "Юропиън войс".
В Брюксел неофициално се лансират предположения, че Желева може да стане комисар по комуникациите и отношенията между институциите.

Това е т.нар. Пи Ар ресор за популяризиране на европейските политики сред гражданите на съюза и спомага за по-добрата административна координация между евроинституциите. Източник на "Дневник" в комисията посочи, че има разбиране външният ни министър да получи незаконадателно портфолио - т.е. ресор, който не предлага европейски директиви, а има по-скоро "подпомагаща компетентност". Такива освен комуникациите са защита на здравето, културата, интелектуалните права, образованието или административното сътрудничество.

Все още в ЕС има четири държави, които не са оповестили кандидатите си за комисари. Това са Дания, Великобритания, Гърция и Холандия. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу трябва да е готов със състава на комисията най-късно до срещата на върха на 10 и 11 декември. Това изискване е поставено и от евродепутатите, които настояват да имат един месец за разглеждане на кандидатурите преди изслушванията и гласуванията им на пленарната сесия между 11 и 16 януари.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional