Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Замесен в контрабанда митничар от 3 години е в болнични и "недосегаем"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Доклад на Инспектората на Министерството на финансите (МФ) уличава все още действащ митнически служител в покровителстване на контрабанден канал за внос на китайски стоки. Въпреки това митничарят не може да бъде уволнен, защото от три години и половина е в отпуск по болест.

Докладът на Инспектората носи дата 20 март 2006 г. и е изготвен след проверка на най-голямата митническа дирекция в страната – РМД София. Той е качен на интернет -страницата на МФ като със заповед на министър Симеон Дянков е премахнат грифа му "за служебно ползване".

В документа се посочва, че между 10 декември 2005 г. и 19 февруари 2006 г. през митница Кулата са преминал 19 тира от Гърция, натоварени с "екобрикети", внос от Китай, и малко "работни дрехи". Съгласно тарифите, екобрикетите се обмитяват с много ниско мито.

Основен краен пункт за оформяне на документите по вноса на "брикетите" е митническото бюро Илиянци до стоковата борса, където обикновено пристига каргото.

След засичане с гръцката страна се установява, че стоките в камионите всъщност са дрехи, произведени в Китай, товарени на пристанището в Солун.

Схемата, според доклада, е класически контрабанден внос, който е прекратен, след като на началника на отдел "Митническо разузнаване и разследване" на Кулата Костадин Златков е съставен акт "за извършена контрабанда".

19-те тира са минали през Кулата при един и същ митнически екип начело със старши инспектор Валентин Василев Симеонов, известен в митничарските среди като Вальо Паркинга по бившата му битност на стопанисващ през 90-те години паркинга пред хотел "Родина". Документите на камионите са подпечатани с неговия личен печат.

Изводите в доклада, че "може да се направи основателно предположение, че се касае за организиран контрабанден внос на китайски стоки с участието на митнически служители от митнически пункт Кулата", не водят практически до никакви последици за замесените служители.

От Агенция "Митници" обясниха за Mediapool, че след този случай митничарят Валентин Симеонов излиза в отпуски и вече три и половина години не е на работа. Докато не се върне, към него не можели да бъдат приложени никакви административни или други действия.

Юристи са на мнение, че няма пречка служител, който толкова време е в болнични, да бъде освободен от работа "поради невъзможност продължително време да изпълнява задълженията си".

От митниците обаче са предпазливи към такова решение поради огромния брой дела, които бяха спечелени от уволнени митничари.

По времето, когато е извършена проверката, шеф на РМД София е Христо Кулишев, а негов заместник е Красимир Николов. Според добре запознати с работата на българските митници, Валентин Симеонов не може да пуска контрабандни стоки, без това да се знае нагоре по вертикала в митническата администрация на РМД.

По времето, когато е констатирано функционирането на контрабандния канал, шеф на митницата в Кулата е Николай Шушков. В момента той е ръководител на РМД София.

Христо Кулишев пък оглави агенция "Митници", след като Асен Асенов подаде оставка под натиск в края на май 2008 г. Негов заместник стана Красимир Николов, който продължава да заема същия пост и при новия директор на агенцията Ваньо Танов.

Самият Танов бе атакуван многократно заради Николов, но думите му неизменно бяха, че не може да се лиши напълно от професионалисти в митническото ръководство, след като самият той е външен на системата.

В публикувания доклад на инспектората се прави и констатацията, че въпреки наложените административно-наказателни постановления на митница Калотина, те на практика не са били прилагани "заради силно занижен контрол".

Като широко разпространена практика на митница София и на аерогара София са били изготвяни "немотивирани становища за определяне на митническата стойност" на дадени стоки при внос, което ще рече, че след "становището" от отдел "Тарифна политика" стоките са били обмитявани при драстично занижени стойности.

В доклада са посочени и куп други нарушения при вноса на различни стоки, включително меса, месни продукти и сухо мляко, но не са посочени конкретни лица.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional