Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Състоянието на министрите – в акции, къщи и влогове по света и у нас

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Голяма част от министрите от кабинета “Борисов“ са доста състоятелни. В имотните си декларации те са вписали акции, къщи в чужбина, влогове в различни валути и различни местни и чужди банки за подялба на риска. Това едва ли е изненада, като се има предвид, че някои от тях развиваха успешен частен бизнес и професионална кариера преди да влязат във властта.

Декларациите на по-голямата част от членовете на новото правителство бяха публикувани от Сметната палата в четвъртък. Премиерът Бойко Борисов просто е подал уведомление, че няма промяна в имотното му състояние.

Милионерът на кабинета и то в евро е регионалният министър Росен Плевнелиев. Две фирми, в които е имал участие, са му върнали парична вноска от 1 млн. евро, след като се е оттеглил от управлението им. Това са "Лозен Консулт" ООД (650 хил. евро) и "Линднер Фермьогенсфервалтунгс ГМБХ- Германия" (350 хил. евро). Освен това Плевнелиев има 6 банкови депозита за над 190 хил. лева.

Сред имуществото му се откроява къща с двор на гръцкия полуостров Халкидики, закупена от него и съпругата му Юлиана за близо 1.4 млн. лева. Двамата имат още две къщи с двор в комплекса "Резиденшъл парк София" в столичния кв. “Малинова долина“, купени за 828 хил. лева. Семейството разполага с къща с двор в разложкото с. Баня за 352 хил. лева, както и с имот в Черноморец за 254 хил. лв.

Росен и Юлиана Плевнелиеви притежават и луксозен всъдеход Ауди за 40 хил. лева, закупен тази година. Плевнелиев няма никакви задължения. При встъпването си в длъжност министърът има дялове в 6 компании за 14 хил. лв., сред които "Резиденшъл парк София", "Лозен Консулт" ООД, "Плевнелиеви" ООД, "Плевнелиеви консулт" ЕООД и "Ирис Инжинеринг", която е в ликвидация.

Следващ по богатство в кабинета е министърът на културата Вежди Рашидов. Той е декларирал два апартамента в София – на ул. "Елемаг" и ул. "Крум Попов", къща на улица "Куила", още три парцела, гараж, складови помещения и оранжерия на същите три улици, един парцел в Ловеч. Освен това скулпторът притежава шест ниви в село Иванци, Кърджалийско, и една в землището на село Големанци. Още две ниви притежава и съпругата му.

Двамата са съсобственици на луксозни автомобили, купени през 2008 г. - Мерцедес С320 ЦДИ за 150 599 лв. и джип БМВ Х3 - за 73 735 лв. Рашидов има налични 96 962 лева, 19 296 долара и 88 609 евро. По банкови влогове е декларирал отделно 320 700 лева, 23 926 долара и 750 000 евро. Предоставил е заем в размер на 90 000 евро чрез кредитен договор като лихвите по него към края на миналата година са 16 425 лева. Министърът на културата е декларирал 33% дял в “Алкор 7“ ООД.

Дянков акционер в “Дженерал Електрик“

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков има къща с двор във Вашингтон с разгъната и застроена площ от над 700 кв. м, която закупил през 2001 г. срещу 2.15 млн. лв. Разполага с налични 10 хил. лв. и два влога в чужбина, където държи 70 хил. долара и още 72 хил. долара. Има и сметка в България, в която държи 43 820 лв., но в същото време погасява ипотечен кредит за 540 хил. долара. Дянков държи акции в “Дженерал Електрик“, “Хартфорд Файненшъл“, “Клийн Енерджи“, “Рейфеон“, “Чарлз Шуаб Фонд“. При подаването на декларацията си притежава и 49 на сто от дружеството “Екопроект“ Априлци. Няма кола. Съпругата му Каролин има Фолксваген, купен през 2002 г.

Другият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е декларирал, че семейството му притежава пет апартамента в София, 1/6 от шести апартамент и къща с двор в с. Шума, Годеч. Има четири банкови влога, съответно за 46 600 лева и 56 350 евро. Изплаща ипотечен кредит за 59 хил. евро и лизингов за 24 500 лева.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков има вила с място в София и три столични апартамента, в два от които притежава по една втора. Кара старо Мицубиши Паджеро, купено за 2500 лв. Държи три влога в български банки в различни валути – 15 500 евро, 13 200 долара и 16 хил. лв. Има обаче да плаща ипотечен кредит за 32 хил. лв. Притежава множество акции в 16 най-различни като дейност компании – "Първа инвестиционна банка", “Химимпорт“, “Монбат“, “Еврохолд“, “Синергон“, “Химко“, “Елана“, “Соффарма“ и др. В техните книжа е вложил 140 хил. лв.

Също доста заможен е здравният министър Божидар Нанев, който заедно със съпругата си Инна е съсобственик в сграда, два гаража, две дворни места и земя във Варна. Притежава лек автомобил Рено Лагуна от 2002 година. Нанев е декларирал, че има на свое име 230 хил. лв, а съпругата му държи 240 хил. лв. на влогове

Спортният министър Свилен Нейков е декларирал два апартамента и къща в София и банкови влогове за 320 000 евро.

Транспортният министър изкарва допълнително от наеми

Транспортният министър Александър Цветков, който преди това беше зам.-кмет по транспорта на София, е обявил пред Сметната палата доходи извън трудовия му договор в размер на 24 709 лв. и доходи от наеми в размер на 3912 лв. Няма банкови влогове, нито кредити. Съпругата му Яна притежава 25 кв. м. от магазин в София, купени за 22 хил. лева. Цветков е собственик на гараж в София, купен за 1900 лв.

Като най-бедна от министрите се очертава външният министър Румяна Желева, която не е декларирала никаква собственост, нито каквито и да било спестявания.

Екоминистърът Нона Караджова е декларирала апартамент и още половинка в София, една четвърт поземлен имот в Сапарева баня и едва 9 хил. евро на влог, при влизането си във властта е притежавала 100 процента от компанията “Проект-консулт“.

Земеделският министър Мирослав Найденов се отчита с апартамент в София, къща с двор във врачанското село Челопек, откъдето е родом. Съпругата му има ветеринарна клиника с право на строеж. Найденов обаче разполага с три автомобила – Форд Мондео, Лада Нива и Фолксваген. Отчел е налични 10 хил. лв., в банки държи 8 хил. евро и 14 хил. лв.

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров е декларирал къща с двор в родния му град Созопол и апартамент в София. Няма банкови влогове или кредити.

Военният министър Николай Младенов е декларирал три влога в банки, съответно за 8426 лева, 13842 евро и 8010 евро, спестени от заплата. Изплаща автомобилен лизинг за 15 764 евро.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов има три четвърти от къща с дворно място във Враца. Той разполага и с 16 500 лв. в банка, които е спестил от заплата. Изплаща потребителски кредит от 20 000 лева.

Министърът на образованието Сергей Игнатов е декларирал апартамент от 71 кв. м. в София, купен през 1993 г. за 74 521 лева. Той е обявил, че притежава лек автомобил Ланча.

Зам.-министри рекордьори по брой имоти

Зам.-министърът с най-много имоти в правителството на ГЕРБ логично е в строителното министерство. Благоевградчанинът Георги Прегьов е с дълъг стаж в имотния сектор у нас, преди да заеме поста си в МРРБ. Той и съпругата му Маргарита притежават изцяло или частично цели 22 имота – апартаменти, магазини, офис и парцели предимно в Благоевград, но и в Сандански, Разлог, Банско и София.

За имотите си семейството е платило 444 хил. лева. Прегьов и жена му имат влогове за 780 хил.лева. Зам.-министърът няма никакви задължения. Съпругата му притежава акции за 5000 лв. в благоевградската фирма "Ведадент" ЕООД.

Веднага след него по имоти се нарежда заместничката на Трайчо Трайков – Мая Христова. Тя и съпругът й Кристин имат 20 имота – магазини, апартаменти, парцели и вили. Съпругът й разполага с пет автомобила – два Фолксвагена, Мерцедес, Ланд Ровър и БМВ. Христова има налични 67 хил. евро, а в четири влога държи общо 170 хил. лв. При влизането си във властта е декларирала акции в “СиАрДжи Интернешънъл“, както и пълна собственост в дружеството “Ай Си Ем Груп“. Кристин Христов е акционер в “Кемко Интернешънъл“, където е работила Мая Христова.

Сред богатите заместници е и още един от икономиката – Евгени Ангелов, който може да се похвали с два апартамента в Лондон и по една втора части от парцели в Панчарево. Със съпругата му имат автомобил Субару и 70 хил. лв. налични. Двамата разполагат с пет влога в чужди и български банки за 50 хил. британски лири, 54 хил. евро и др. Ангелов е декларирал даден заем на юридическо лица за 25 хил. лв., има да си взема 75 хил. лв. от продажба на акции. В същото време той самият е взел заем от чуждестранно юридическо лице за 209 500 евро и още един от местно физическо лице за 79 хил евро. Има и ипотечен кредит за 155 хил. лири стерлинги. Зам.-министърът с най-слаби публични изяви има акции в ПИБ, “Балканфарма“, ОЦК-Кърджали, “Агрополихим“, Фонд за недвижими имоти и др.

По-скромно го карат заместниците на екоминистъра и на земеделския.

Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева няма нищо на свое име – съпругът й Христо Бабулков има два апартамента и магазин, нямат влогове и заеми.

Заместникът на Мирослав Найденов - Цветан Димитров притежава половин апартамент в София, влог за 9 хил. лв. и налични 3 хил. евро. Купил си през тази година Опел за 2 хил. лв.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional