Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лобистът с ланците се оказа свързващо звено между наука и бизнес

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Лобистът с ланците Красьо Черния се оказа не само кадровик в съдебната система, а и дълго търсената връзка между бизнес и висше образование. Като отличен студент той имал добри контакти с ректора на Стопанската академия в Свищов, с когото в същото време въртели и бизнес. Докато правел докторантура с научен ръководител ректора, свързани с Красьо фирми ремонтирали общежитията на ВУЗ-а.

Ректорът Величко Адамов заяви пред бТВ в четвъртък, че не е знаел за това, а и не го интересува, тъй като си има заместник, който е обявил поръчката. Обиколилите интернет кадри, на които Красьо и Адамов танцуват, щракайки с пръсти около чалга певица, ректорът не смята за проява на близост, а по-скоро за случайност.

Преподавател, разгласил безобразията, е уволнен

Адемов влезе във фокуса на общественото внимание, след като петима преподаватели от университета изпращат от името на гражданското сдружение “За европейско качество във висшето образование” сигнали за нарушения на ректора и неговите приближени до всички възможни инстанции в страната.

Документите, които засягат включително връзките на ректора с лобиста Красьо Черния, са изпратени до министър-председателя, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, комисията по образование в парламента и др. Веднага след това изпратилите сигналите преподаватели са подложени на психически тормоз, а един от тях - Калин Костов е уволнен.

"Уникалното в моя случай е, че съм уволняван два пъти от един и същи университет. Това се случи заради несъгласието с това как се ръководи заведението, проявата на алтернативно мнение и най-вече - конкретните сигнали за финансови нарушения, които изпратихме на различни държавни институции", заяви Костов пред бТВ в четвъртък.

Според преподавателите ректорът участва в схема за пране на пари, укриване на доходи в особено големи размери и източване на учебното заведение, като за прикриване на действията си е ползвал контактите на Красьо.

Адамов: Допирната точка между мен и Красьо е дисертацията

Адамов обясни, че отношенията му с Красьо са били коректни и те са били близки само, доколкото е допустимо за един докторант и неговия ръководител. “Допирната точка между била дисертацията и тяхната "обща задача“, каза ректорът, а снимките, на които двамата танцуват, обясни така:

"Тези снимки, които са извадени от контекста са от студентски празници, където има много студенти. Те си канят чалга певици, както се вижда, и тогава всеки студент иска да се снима с ректора и всяка певица така или иначе стига до ректора, за да го поздрави. Тогава всички в залата щракат. Краси също е издебнал такъв момент и е влязъл в кадъра. Това са традиционни вечери“.

Ректорът не вижда нищо нередно и в това докторантът му да печели поръчки на академията.

В сигнала си преподавателите твърдят, че само няколко месеца преди да гръмне скандалът, разтресъл съдебната система, свързаната с Красимир Георгиев фирма “Билд инвест” ООД сключва договор за ремонта на едно от студентските общежития на академията. Година преди това същата фирма е спечелила още една поръчка за ремонт. Общата стойност на двете поръчки с ДДС е близо 8 млн. лева.

По думите на Костов методът на предоставяне на поръчката е уникален - не е имало нито търг, нито конкурс, а изпълнителят е избран чрез “състезателен диалог“.

"В университета има строго установена практика, ние сме икономисти с опит и едва ли бихме се опитали да правим такъв елементарен търг, както се опитват да обяснят“, каза ректорът. Той освен това не знаел, че спечелилата фирма е близка до неговия докторант Красьо Черния.

"Сега от пресата научавам, а и не ме е интересувало, тъй като имам заместник-ректор, на който възлагам да извърши цялата процедура, има комисия. Аз съм научен ръководител, снимал се е до мен, но какво общо има това с ремонта на общежитията?“, попита Адамов.

Според заместник-ректора Георги Герганов, в случая с ремонта Законът за обществените поръчки е спазен, като са се явили три фирми.

Ректорът Адамов за последен път се чул с Георгиев “преди да започнат съдебните му истории “. "Виждах го, че много говори по телефона, но не мислех, че има големи контакти, а че просто се хвали", заяви ректорът по повод богатия телефонен указател на Красьо.

Адамов определи като абсурд твърденията, че именно Красьо със своите контакти му е помогнал да стане ректор на академията. "Никой преподавател не би повярвал на подобна лъжа. Битката беше оспорвана, аз спечелих с един глас срещу достоен конкурент“, каза той. Освен това Красимир Георгиев вече не бил докторант, защото след като започнали скандалите около него не си е платил няколко вноски.

Затова пък се оказа, че приятелката на Красьо, фолкпевицата Магда, също е била отличничка по финанси в академията, без обаче преподавателите да са я виждали.

Преподаватели обвиняват ръководството на академията във феодализъм

Извън аферата с Красьо преподаватели и студенти обвиняват Адамов, че е превърнал университета във "феодално владение". Според работещи в академията има "централизиране на властта и тотален контрол върху отделните звена", ограничават се възможностите за допитване до студентите.

Ремонтите на общежитията не са единствената съмнителна финансова операция в академията.

Уволненият преподавател Калин Костов заяви, че в Окръжната прокуратура има проверка срещу заместник-ректора Георги Герганов за това, че 2.5 млн. лв. от парите на академията са дадени на банка, но само срещу 2% лихва.

Герганов обясни, че става въпрос "за един депозит, при който лихвеният процент е нормален, при положение, че банката е поела и ангажимент да предостави за срока на депозита автомобил за ползване на Стопанската академия".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional