Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВСС се погрижи за бивш свой член - събеседник на Красьо

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Висшият съдебен съвет (ВСС) намери в четвъртък работа на бившия си член Иван Димов, един от най-честите събеседници на плевенския бизнесмен Красимир Георгиев – Красьо. Димов подаде оставка като член на т.н. правителство на съдебната власт с голяма неохота, след като бе подложен на силен натиск заради водените от него 33 разговора с Красьо, които "нямали нищо общо" с кадровите решения на съвета. По закон мястото му в съда се пази.

В четвъртък ВСС реши да увеличи щатната численост на Окръжния съд в Сливен с още една бройка специално за Иван Димов.

Другият подал оставка заради скандала бивш член на ВСС - Стойко Стоев – е на работа във Военно-апелативния съд.

Това най-вероятно ще означава, че срещу двамата няма да могат да бъдат приложени никакви дисциплинарни мерки, дори да се прецени, че са уронили престижа на съдебната власт.

В средата на месеца Министерският съвет прие проектопромени в Закона за съдебната власт, които ще позволят магистратите от ВСС да бъдат наказвани като обикновените съдии. Когато изборен член на ВСС е наказан с освобождаване от длъжност, той няма да може отново да бъде избиран. Ако член на ВСС пък е освободен с мотив накърняване престижа на съдебната власт, той няма да може да бъде назначен отново на съдийска, прокурорска или следователска длъжност. Този текст стана известен като "поправката Красьо".

В четвъртък председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев заяви, че съветът ще изчака поправката в съдебния закон и тогава ще реши какво да прави. Когато и обаче тази промяна да влезе в сила, тя едва ли ще може да бъде приложена с обратна сила за Димов и Стоев. Освен това те не са освободени, а сами подадоха оставка.

В депутатския списък на Красьо нямало нищо смущаващо

В списъка с народните представители от телефона на Красимир Георгиев (Красьо Черния) няма нищо смущаващо. Няма данни, а и не сме изследвали дали той е оказвал влияние и в политиката. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС.

"Трябва да се направят съответните анализи, не бива да се очаква че в този списък могат да се открият доказателства. Ние знаем че хора са говорили, но какво са говорили в миналото няма как да разберем", обясни Велчев.

Той посочи, че "се работи по линия на лобиране и в други сфери извън кадруването във ВСС" и добави, че, когато прокуратурата има повече основания да съобщи дори междинни резултати от разследването, ще го направи.

По думите му обаче не бива да се смята, че темата "Красьо" се изчерпва с разследването. Общественият отзвук е много по-сериозен, отколкото са възможностите и средствата на НПК да се стигне до истината, коментира главният прокурор. Според него "това е добър повод да си зададем редица въпроси и много хора да се постреснат".

Главният прокурор каза, че ще е доволен да излязат всички имена от списъка, за да няма спекулации, каквито са се появили в медиите, и да се замесват хора, които не са нямали никакви контакти с Красьо.

Същевременно парламентарната Комисия за борба с корупцията обяви, че до две седмици ще приключи проверката за депутатите, попаднали в телефонния списък на плевенския бизнесмен. Преди това обаче комисията иска от Върховната касационна прокуратура да й предостави разпечатки на телефоните на всички депутати и политици, които са засечени да разговарят с Красьо.

Назначенията възстановени

В четвъртък ВСС възстанови кадровата си дейност, спряна, заради скандала с бизнесмена Красимир Георгиев. Висшите магистрати назначиха близо 15 души на ръководни постове в съдебната система.

От: http://mediapool.bg/

 

Варненският следовател Михаил Желев бе подал молба да бъде избран за ръководител на седем различни магистратски постове в страната, като председателските места м районните съдилища в Генерал Тошево, Мадан и Пещера. Преди няколко месеца Желев кандидатства едновременна за 11 поста, но и тогава както и днес не беше избран.

В четвъртък висшият съдебен съвет възстанови на магистратските им постове още двама души. Това са Нестор Несторов и Бойко Рашков, които бяха членове назакритото вече Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Несторов се връща като прокурор във Върховната административна прокуратура, а Рашков - в Националната следствена служба.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional