Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Челен сблъсък на Божков с държавата за хазарта

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стефан Антонов

Окончателното увеличение на данъка за хазарта предизвика бурна реакция на бизнесмена Васил Божков, който нападна остро управляващите и поименно финансовия министър Симеон Дянков и бившия премиер Иван Костов. Вчера парламентът единодушно гласува единна ставка от 15% за всички хазартни игри. Досега приходите от тото и лото игрите и залозите за спортни събития - държавното тото, "Лотошанс" на оператора "Евробет" (контролиран от Божков) и букмейкърът "Еврофутбол" (в която Божков е акционер), се облагаха с 10%. Ставката за останалите беше 12%.

Сблъсъкът за хазарта
"Под натиска на един финансов министър, неуравновесен, и на един откровен лъжец и бащата на корупцията в България – Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес", заяви Божков в интервю пред телевизия Pro.Bg, излъчено привечер. Части от него бяха разпространени предварително на медиите. Бизнесменът, който изключително рядко се появява пред медиите, каза още, че управляващите са неграмотни и влияят лошо на премиера Борисов, който явно се съобразява с тях. "Проблемът е, че ще пострада бюджетът. Убиваме кокошката, която снася златни яйца... Сега ще стане престъпност -  като спре легалният хазарт, ще стане нелегален", допълни Божков.

От Министерството на финансите официално отказаха да коментират изказването на бизнесмена, но посочиха, че според последното изследване на "Алфа рисърч" над 80% от българите подкрепят вдигането на данъка върху хазарта (виж стр. 3). Привечер, при откриването на тазгодишното издание на Българския икономически форум, финансовият министър Симеон Дянков си тръгна веднага след речта си, без да даде възможност за журналистически въпроси.

Отговорът на Иван Костов обаче не закъсня. "Това изявление показва до каква степен един човек трябва да е загубил представата за собствената си значимост, за да има самочувствието да се конфронтира с целия парламент. Защото вдигането на акциза на хазарта го гласува парламентът единодушно, а не само аз. В България явно някои не си познават периметъра на значимост. Иначе изявлението е много забавно, подредено е в стил хайку", каза Костов пред журналисти в парламента. Преди около месец съпредседателят на "Синята коалиция" лансира идеята хазартът в България изцяло да се забрани и заяви, че повежда лична битка за тази кауза. Той определи легализирането на хазарта по времето, когато беше премиер, за най-голямата си грешка.

Въпреки че беше единодушно, гласуването на ставката за хазарта в парламента беше предшествано от политически дебати. Първи в нейна подкрепа се изказаха лидерите на "Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов. Според Костов приходите от сектора могат да се увеличат от сегашните 117 млн. на 150 млн. лв. Категорична подкрепа за по-високите ставки изказа и съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. И тя цитира последното проучване на "Алфа рисърч", което агенцията оповести вчера.

Янаки Стоилов от БСП подкрепи вдигането на данъка, но нападна депутатите от ГЕРБ, че са позволили на премиера да диктува решения на парламента, визирайки изненадващото посещение на Бойко Борисов в Народното събрание ден по-рано и публично огласеното му желание депутатите да запазят акциза за ракия и да увеличат данъка върху хазарта. Стоилов припомни на Искра Фидосова, че още в края на октомври същата социологическа агенция изнесе подобни данни, но тогава депутатите на ГЕРБ не са ги забелязали. "Трябва ли да дойде императорът, за да изрази волята си", запита Стоилов.

"Няма нищо лошо в това, че премиерът дойде вчера в Народното събрание. Когато има диалог между институциите, тогава нещата ще се променят", беше отговорът на Фидосова. Веселин Методиев от "Синята коалиция" пък напомни на сегашната опозиция, че когато бяха на власт, БСП и ДПС и изпадналите от парламента НДСВ гласуваха само това, за което се договаряха на сбирки тримата им лидери.

Ракията - без промяна, цигарите поскъпват
С окончателното приемане на поправките в закона за акцизите депутатите запазиха ставката за спиртните напитки без промяна и увеличиха тази за цигарите.
Миналата седмица бюджетната комисия реши акцизът на ракията да се увеличи от сегашните 1100 лв. за 100 л чист алкохол до 1250 лв. за същото количество, но в пленарната зала вчера народните представители се вслушаха в призива на премиера. Според оценките на Министерството на финансите отказът от по-висок акциз на ракията лишава хазната от близо 25 млн. лв., но за сметка на това новата ставка за хазарта ще осигури малко повече от 30 млн. лв.

Част от промените в закона затягат контрола върху производителите на спиртни напитки, включително и селските казани, с чиято дейност Борисов аргументира молбата си за по-нисък акциз. В същото време, въпреки че бюджетната комисия предлагаше на всички казани с вместимост над 500 л да се монтират измервателни уреди за количеството произведен алкохол, депутатите решиха това да става за казани над 1000 л. Според депутати така се облагодетелстват нелегални производители, защото нямало селски казани с обем над 500 литра.

Акцизът за цигарите се увеличава с 42%, което според финансовото министерство ще оскъпи най-продаваните марки с около 1.50 лв. за кутия, а като цяло в хазната се очакват 230 млн. лв. повече през следващата година. От  БСП разкритикуваха мярката като стимул за сивия сектор и вредна за "Булгартабак".

Скок в акциза за тока за индустрията
От следващата година големите индустриални потребители ще плащат и с 42% по-скъп акциз върху електроенергията. От 1 януари той ще е 2 лв. за мегават час при 1.40 лв. в момента. Тази промяна обаче не предизвика дискусия сред народните представители и беше гласувана безпроблемно.
Пак се работи на парче и усилията са по посока да се държат евтино парното и токът за бита, коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов пред "Дневник". По думите му цената на тока на свободния пазар в България вече е по-висока от тази на европейските борси и в региона.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional