Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Румяна Желева става Емел Етем на Европейския съюз

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Председателят на ЕК Жозе Барозу обяви в петък, че предлага на българския кандидат за комисар Румяна Желева ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

"Доволна съм, мисля че всички трябва да сме много доволни – това е един от външнополитическите ресори на Европейската комисия", разясни Желева и добави, че ресорът е "трудно предизвикателство" и дори Барозу й казал, че й дава "мъжка работа".

Желева е щастлива, че ще участва в "изграждането на общата европейска външна политика". "Смятам, че в моите отговорности ще влизат държавите в Азия и Латинска Америка, което е голяма възможност за България да развие допълнително своите контакти“, допълни тя, като по думите й нямало да има дублиране на дейности с други външнополитически ресори в ЕК.

В действителност обаче частта от ресора на Желева, определена най-общо като "международно сътрудничество“, ще бъде по-скоро на пряко подчинение на върховния представител за външната политика Катрин Аштън. Барозу и Аштън ще преценят какви отговорности да възложат на българския еврокомисар в областта на международното сътрудничество.

Румяна Желева ще отговаря и за различните европейски програми за осигуряване на прехрана, медикаменти и имунизация в най-бедните страни.

Тя съобщи, че до изслушването й в Европейския парламент през януари няма да подава оставка като външен министър и в момента не се обсъждало кой ще я замести като първи дипломат на страната. Зам.-министрите в МВнР обаче вече са с един по-малко, след като Красимир Костов подаде оставка заради кариерата си в ДС, а на Желева й предстоят тежка подготовка за изслушването и процедура за утвърждаването й в Европейския парламент. Така ръководството на външно министерство на практика остава обезглавено, още повече, че във ведомството са наясно, че ще има нов министър.

Преди да се стигне до днешната номинация на Желева първоначално премиерът Бойко Борисов я лансира като кандидат за комисар по енергетиката. Впоследствие обаче той разясни, че заявката за енергийния ресор била предложена от президента Георги Първанов и той се съобразявал с него. Най-реално било България да получи ресор "Разширяване" в ЕК, но пък самият Борисов предпочитал "Регионално развитие".

"Със сигурност ресорът "разширяване” е този, който ние нямаше как да получим, при положение, че става въпрос за присъединяването на Турция и Македония", коментира Желева в петък, след като стана ясно какво портфолио получава. Само преди две седмици обаче тя не мислеше така, когато заяви: "Ресорът "Разширяване и политика на добросъседство" или двете поотделно са мое предпочитание, защото смятам, че мога да работя добре в тях”.

Преди ден бе тиражирана информация, че Желева може да получи "правосъдие и вътрешен ред" – нещо, което и самата тя отхвърли като неуместно, при положение, че България е подложена на мониторинг от ЕК именно в тази област.

Определеният за българския еврокомисар ресор предизвика злоради оценки от страна на бившите управляващи. Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев коментира, че предложеният ресор е "голям шамар за българското правителство", и определи бъдещия пост на Желева като "помощник-комисар". От делегацията на българските социалисти в ЕП добавиха , че "ресорът е неприоритетен в европейската политика". Според тях в новата ЕК за приоритетните въпроси на международното сътрудничество ще отговарят върховният представител по външната политика и еврокомисарите по въпросите на помощта за развитие и разширяването.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional