Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Зелена светлина за паралелен процес "Борилски" във Франция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg


Мартин Борилски

Състав на Върховния касационен съд на Франция е отхвърлил молбата на двамата заподозрените в убийството на студента Мартин Борилски срещу провеждането на паралелен процес във Франция, съобщи в събота БНР като цитира адвокат Ерик Морен, представляващ интересите на майката на убития младеж.

С това решение се дава зелена светлина за дело срещу обвинението в пресътплениетоГеорги Желязков и Стоян Стоичков, които бяха оправдани на две инстанции у нас. След протести по случая и след остро изказване на френския посланик в София Етиен дьо Понсен Върховният касационен съд у нас върна делото за ново разглеждане във Великотърновския апелативен съд.

Последното заседание на процеса в България бе на 23 ноември и се проведе при закрити врата заради разглеждането на клисифицирана информация. Делото бе отложено за 11 януари.

Случаят "Борилски" продължава вече девета година.

Българският студент бе убит на 18 юли 2000 г. в квартирата му в Париж. Мъртвото момче бе открито с 93 прободни рани от нож. На местопрестъплението са изоставени дрехи, от чиито ДНК анализ става ясно, че те са на Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Няколко седмици след убийството двамата излизат от Франция.

Кръвта на Желязков е открита под ноктите на жертвата, а изчезналият GSM на Борилски е активиран ден по-късно със SIM-картата му. Георги Желязков е син бившия зам.-директор на варненското следствие, агент на Държавна сигурност и известен наказателен адвокат във Варна - Борислав Желязков.

Според публикации във френската преса именно това е причината престъплението да остане ненаказано в България.

Делото първо е гледано във Варна, но след отвод на съдиите е преместено в Шумен. Там бе постановена оправдателна присъда за Желязков и Стоичков, която преди година бе потвърдена от Апелативен съд във Велико Търново. Това предизвика публична реакция от страна на френския посланик у нас Етиен дьо Понсен, който изрази недоумение от поведението на българските магистрати.

Под натиск от страна на Франция и ЕС, българският съдебен инспекторат провери хода на процеса и установи, че той е диктуван от обвиняемите. 

Върховният касационен съд върна делото заради редица противоречия. Според ВКС решенията на шуменския и великотърновския съд са постановени при "съществени нарушения на процесуалните правила за допускане, събиране, проверка и анализ на доказателствата и доказателствените средства".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional