Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

СБЖ като махленска клюкарка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) още бил съществувал. Странно. Какво ли праят хората в него, с какво ли се занимава самия съюз - когато нормална журналистика де факто няма? Дали пък случайно не са се позанимали с поведението на онези варненски свои колеги, които в публична декларация и в прав текст заявиха, че ще бойкотират обществените протести срещу сделката, с която Варненската община продаде за жълти стотинки част от Морската градина на групировката ТИМ?

Не. Не се забелязва такава реакция. По-скоро се забелязват реакции, когато трабвя да бъде запушена нечия уста - и трябва да бъде елиминиран някой неудобен (и непослушен) колега. Както е в случая с Атанас Чобанов, при който СБЖ не се е поколебал да постъпи като махленска клюкарка, качвайки на сайта си анонично писание за "противоречивия журналист Атанас Чобанов". Доколко Атанас Чобанов е "противоречив" журналист, могат да съдят само читателите на неговите текстове, част от които са публикувани в "Свободата" - във всеки случай е повече от некоректно една професионална организация като СБЖ да употребява подобни квалификации, неподкрепени с доказателства - и да се позовава на анонимни писания, при това скрепени с подписите на несъществуващи български емигранти. Който се интересува - нека прочете жалбата на г-н Чобанов, а сетне и въпросната клеветническа публикация, публикувана - подчертаваме отново - на самия сайт на СБЖ.

Е.С.

На вниманието на Комисията по етика в печата

Жалба

От Атанас Георгиев Чобанов
журналист

срещу

Съюз на Българските Журналисти

повод

Статията "Противоречивият журналист Атанас Чобанов: Гражданите ни - прозрачни в нета"

публикувана в събота 22 ноември 2009 на сайта на СБЖ:

http://www.sbj-bg.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=3289&Itemid=1

Уважаеми Дами и Господа, членове на Комисията,

С пълното съзнание, че се обръщам към една синекурна и неефикасна организация, правя го от любопитство дали тя ще санкционира един свой член, помпозно наречен "Съюз на Българските Журналисти".

Ако се следва логиката и принципите на етичния кодекс на българските медии, това би трябвало да се случи за анонимната публикация по мой адрес, озаглавена - "Противоречивият журналист Атанас Чобанов: Гражданите ни - прозрачни в нета."

Анонимният автор на текста (преписан на 99% от "Медияпул") твърди в послеслов, че е разкрил какво мислят за мен "наши имигранти в разни страни" и е препечатал съдържанието на друг анонимен и клеветнически материал публикуван на анонимен сайт в Мрежата.

Лесно е да се провери, че нито едно от имената на въпросните "наши имигранти" в публикацията не е на реален човек. Само че списващите сайта на Съюза на Българските Журналисти не се затрудняват да правят подобни проверки.

Нужно ли е да припомням, че въпросният "Съюз" е създаден по времето на един друг съюз с конкретната цел да контролира информацията и да цензурира свободното слово. Виждаме, че ченгеджийските му методи са живи, здрави и актуални до днес.

Спорно е дали моята личност е професионално противоречива. Аз мисля, че уважавани в гилдията колеги биха свидетелствали в полза на моята журналистическа пълноценност.

За сметка на това абсолютно безспорно е, че за тази анонимна публикация носи отговорност цялото това нещо наречено СБЖ и неговата (все)призната ченгеджийност.

Сполай Ви, че ме прочетохте.

Атанас Чобанов

Противоречивият журналист Атанас Чобанов: Гражданите ни - прозрачни в нета
Sunday, 22 November 2009
В България все повече публична информация се намира в мрежата, което е важен инструмент за работа на журналистите, посочва журналистът Атанас Чобанов, цитиран от mediapool.bg:

 Но прилагането на законите за достъпа до публична информация и за защита на личните данни води до противоречия и абсурдни ситуации.

Често се случва български институции да отказват достъп до информация, като се позовават на Закона за защита на личните данни.Чобанов даде за пример свое разследване за покупката на луксозно Ауди от община Царево. На членове на Общинския съвет в Царево е отказана информация за договора, сключен от кмета Петко Арнаудов на основание, че той съдържал лични данни.


Все пак публичната информация за договора в регистъра за обществени поръчки се оказала достатъчно подробна, за да се сезират медиите със случая и медийният шум да принуди кмета да се откаже от покупката.НОИ пък предоставя онлайн "услуга", от която само по ЕГН, без други ограничения, може да се научи здравноосигурителният статут на дадено лице.

Журналистът демонстрира на живо в интернет как се получава достъп до ЕГН и здравно осигурителния статут на министър Симеон Дянков, който дължи здравни вноски за 9 години и няма здравна осигуровка.

Тези примери показват, че институциите в България не зачитат принципа "прозрачна държава - непрозрачни граждани", а по инерция правят точно обратното - каза в заключение Чобанов.Поверитилната информация не е свалена повече от година, след като блогърът сигнализирал за нейното наличие в Мрежата. Павлов засегна и проблема с настояването на МВР да получи достъп до трафичните данни на гражданите.

Той постави въпроса "Как МВР смята да опази конфиденциалността им, след като излага на показ в интернет чувствителни данни за собствените си служители?".

  Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК).

Базил Коронакис, собственик на New Europe Media, беше по-скептичен за прозрачността. Чиновниците в ЕК и ЕП формират една затворена среда, смята той.

Все пак гражданите и медиите имат ефикасни инструменти за въздействие чрез достъпа до информация и жалбите, посочва Коронакис.

Европейските бюрократи имат реален страх от пресата, тъй като медийните публикации, които ги засягат, оставят следа в професионалното им досие, поясни Коронакис, цитиран от mediapool.

П.П.: Кой е Атанас Чобанов

За 40-годишния Атанас Чобанов се разкри, че го ненавиждат наши имигранти в разни страни. Ето какво разкриват в “пуешкия” сайт за него сънародници, прибавяйки така завъртяния му портрет:

Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в БКП.


През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ.

Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов. Отритнат е отвсякъде поради психическа неуравновесеност, нарцисизъм и агресивност.

Отличава се безпринципност и готовност да направи всичко за пари. Характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които присвоява и представя за свои.

Прави няколко опита да създаде своя партия, но не успява да привлече симпатизанти – сред тези опити са „Е-партия” и Съюз на българите по света „Бъдеще”.


Политическите възгледи, които изповядва, видно от дописки и други документи, които е публикувал или изпращал до различни институции, са объркани, противоречиви и като цяло показват некомпетентност и недостатъчно познаване на политическите проблеми.

Доколкото могат да се идентифицират някакви идейни възгледи в проявите му, те са странна микстура от анархо-комунизъм и десен радикализъм. Името му е напълно неизвестно сред авторитетните и успели българи в чужбина.

Малцината, които го познават в Париж, твърдят, че Чобанов с измамливи действия е придобил права върху вестничето „Парижки вести” и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка.

Сред българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж, се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се е отказва и започва да злослови срещу тях.


Подписано в специално създадения за целта сайт tchobanovtruth през март 2009 от:


Иван Живков
, Париж

Георги Апостолов, Лас Вегас

Мария Вилянова, Сао Пауло

Силвия Войнова, Ню Йорк

Мартин Василев, Прага

Чавдар Стоименов, Аделаида

Георги Георгиев, Ню Йорк

Стефан Пиронков, Лос Анджелис

Галя Вълкова, Лион

Анна-Мария Шнайдер, Дрезден

На което Чобанов отговаря: "
Както се казва, по-добре на хората в устата, отколкото на хората в краката". И представя в сайта си atanas.fr горната публикация за коментари от посетителите.
tchobanovtruth
На срещата с журналисти представителите на ЕП заявиха, че системите за достъп до публичната информация от европейските институции дават максимална прозрачност за работата на
Темата беше продължена от блогъра Константин Павлов, представител на сдружението "Електронна граница", който демонстрира как чрез просто търсене в Google се намират имената, ЕГН и оценките от психофизическите тестове на служители на МВР.
В същото време на сайтове, които се поддържат от български институции, може да се намери незащитена лична информация на обикновените граждани. Търговският регистър предлага в открит достъп ЕГН и личен адрес на всеки гражданин, имащ дял във фирма.
Тези свои наблюдения изложи Чобанов, който тази седмица участва в среща с представители на Европарламента, посветена на отношенията между медии, институции и граждани.

Ето и цитираната публикация от сайта на СБЖ:

Противоречивият журналист Атанас Чобанов: Гражданите ни - прозрачни в нета
Sunday, 22 November 2009
В България все повече публична информация се намира в мрежата, което е важен инструмент за работа на журналистите, посочва журналистът Атанас Чобанов, цитиран от mediapool.bg:

 Но прилагането на законите за достъпа до публична информация и за защита на личните данни води до противоречия и абсурдни ситуации.

Често се случва български институции да отказват достъп до информация, като се позовават на Закона за защита на личните данни.Чобанов даде за пример свое разследване за покупката на луксозно Ауди от община Царево. На членове на Общинския съвет в Царево е отказана информация за договора, сключен от кмета Петко Арнаудов на основание, че той съдържал лични данни.


Все пак публичната информация за договора в регистъра за обществени поръчки се оказала достатъчно подробна, за да се сезират медиите със случая и медийният шум да принуди кмета да се откаже от покупката.НОИ пък предоставя онлайн "услуга", от която само по ЕГН, без други ограничения, може да се научи здравноосигурителният статут на дадено лице.

Журналистът демонстрира на живо в интернет как се получава достъп до ЕГН и здравно осигурителния статут на министър Симеон Дянков, който дължи здравни вноски за 9 години и няма здравна осигуровка.

Тези примери показват, че институциите в България не зачитат принципа "прозрачна държава - непрозрачни граждани", а по инерция правят точно обратното - каза в заключение Чобанов.Поверитилната информация не е свалена повече от година, след като блогърът сигнализирал за нейното наличие в Мрежата. Павлов засегна и проблема с настояването на МВР да получи достъп до трафичните данни на гражданите.

Той постави въпроса "Как МВР смята да опази конфиденциалността им, след като излага на показ в интернет чувствителни данни за собствените си служители?".

  Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК).

Базил Коронакис, собственик на New Europe Media, беше по-скептичен за прозрачността. Чиновниците в ЕК и ЕП формират една затворена среда, смята той.

Все пак гражданите и медиите имат ефикасни инструменти за въздействие чрез достъпа до информация и жалбите, посочва Коронакис.

Европейските бюрократи имат реален страх от пресата, тъй като медийните публикации, които ги засягат, оставят следа в професионалното им досие, поясни Коронакис, цитиран от mediapool.

П.П.: Кой е Атанас Чобанов

За 40-годишния Атанас Чобанов се разкри, че го ненавиждат наши имигранти в разни страни. Ето какво разкриват в “пуешкия” сайт за него сънародници, прибавяйки така завъртяния му портрет:

Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в БКП.


През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ.

Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов. Отритнат е отвсякъде поради психическа неуравновесеност, нарцисизъм и агресивност.

Отличава се безпринципност и готовност да направи всичко за пари. Характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които присвоява и представя за свои.

Прави няколко опита да създаде своя партия, но не успява да привлече симпатизанти – сред тези опити са „Е-партия” и Съюз на българите по света „Бъдеще”.


Политическите възгледи, които изповядва, видно от дописки и други документи, които е публикувал или изпращал до различни институции, са объркани, противоречиви и като цяло показват некомпетентност и недостатъчно познаване на политическите проблеми.

Доколкото могат да се идентифицират някакви идейни възгледи в проявите му, те са странна микстура от анархо-комунизъм и десен радикализъм. Името му е напълно неизвестно сред авторитетните и успели българи в чужбина.

Малцината, които го познават в Париж, твърдят, че Чобанов с измамливи действия е придобил права върху вестничето „Парижки вести” и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка.

Сред българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж, се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се е отказва и започва да злослови срещу тях.


Подписано в специално създадения за целта сайт tchobanovtruth през март 2009 от:


Иван Живков
, Париж

Георги Апостолов, Лас Вегас

Мария Вилянова, Сао Пауло

Силвия Войнова, Ню Йорк

Мартин Василев, Прага

Чавдар Стоименов, Аделаида

Георги Георгиев, Ню Йорк

Стефан Пиронков, Лос Анджелис

Галя Вълкова, Лион

Анна-Мария Шнайдер, Дрезден

На което Чобанов отговаря: "
Както се казва, по-добре на хората в устата, отколкото на хората в краката". И представя в сайта си atanas.fr горната публикация за коментари от посетителите.
tchobanovtruth
На срещата с журналисти представителите на ЕП заявиха, че системите за достъп до публичната информация от европейските институции дават максимална прозрачност за работата на
Темата беше продължена от блогъра Константин Павлов, представител на сдружението "Електронна граница", който демонстрира как чрез просто търсене в Google се намират имената, ЕГН и оценките от психофизическите тестове на служители на МВР.
В същото време на сайтове, които се поддържат от български институции, може да се намери незащитена лична информация на обикновените граждани. Търговският регистър предлага в открит достъп ЕГН и личен адрес на всеки гражданин, имащ дял във фирма.
Тези свои наблюдения изложи Чобанов, който тази седмица участва в среща с представители на Европарламента, посветена на отношенията между медии, институции и граждани.

Противоречивият журналист Атанас Чобанов: Гражданите ни - прозрачни в нета

Противоречивият журналист Атанас Чобанов: Гражданите ни - прозрачни в нета

  

Sunday, 22 November 2009 

В България все повече публична информация се намира в мрежата, което е важен инструмент за работа на журналистите, посочва журналистът Атанас Чобанов, цитиран от mediapool.bg:

 Но прилагането на законите за достъпа до публична информация и за защита на личните данни води до противоречия и абсурдни ситуации.

Често се случва български институции да отказват достъп до информация, като се позовават на Закона за защита на личните данни.

Тези свои наблюдения изложи Чобанов, който тази седмица участва в среща с представители на Европарламента, посветена на отношенията между медии, институции и граждани. 

Чобанов даде за пример свое разследване за покупката на луксозно Ауди от община Царево. На членове на Общинския съвет в Царево е отказана информация за договора, сключен от кмета Петко Арнаудов на основание, че той съдържал лични данни.

Все пак публичната информация за договора в регистъра за обществени поръчки се оказала достатъчно подробна, за да се сезират медиите със случая и медийният шум да принуди кмета да се откаже от покупката.

В същото време на сайтове, които се поддържат от български институции, може да се намери незащитена лична информация на обикновените граждани. Търговският регистър предлага в открит достъп ЕГН и личен адрес на всеки гражданин, имащ дял във фирма.

НОИ пък предоставя онлайн "услуга", от която само по ЕГН, без други ограничения, може да се научи здравноосигурителният статут на дадено лице.

Журналистът демонстрира на живо в интернет как се получава достъп до ЕГН и здравно осигурителния статут на министър Симеон Дянков, който дължи здравни вноски за 9 години и няма здравна осигуровка.

Тези примери показват, че институциите в България не зачитат принципа "прозрачна държава - непрозрачни граждани", а по инерция правят точно обратното - каза в заключение Чобанов. 

Темата беше продължена от блогъра Константин Павлов, представител на сдружението "Електронна граница", който демонстрира как чрез просто търсене в Google се намират имената, ЕГН и оценките от психофизическите тестове на служители на МВР.

Поверитилната информация не е свалена повече от година, след като блогърът сигнализирал за нейното наличие в Мрежата. Павлов засегна и проблема с настояването на МВР да получи достъп до трафичните данни на гражданите.

Той постави въпроса "Как МВР смята да опази конфиденциалността им, след като излага на показ в интернет чувствителни данни за собствените си служители?".

На срещата с журналисти представителите на ЕП заявиха, че системите за достъп до публичната информация от европейските институции дават максимална прозрачност за работата на  Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК).

Базил Коронакис, собственик на New Europe Media, беше по-скептичен за прозрачността. Чиновниците в ЕК и ЕП формират една затворена среда, смята той.

Все пак гражданите и медиите имат ефикасни инструменти за въздействие чрез достъпа до информация и жалбите, посочва Коронакис.

Европейските бюрократи имат реален страх от пресата, тъй като медийните публикации, които ги засягат, оставят следа в професионалното им досие, поясни Коронакис, цитиран от mediapool.

 

П.П.: Кой е Атанас Чобанов

 

 За 40-годишния Атанас Чобанов се разкри, че го ненавиждат наши имигранти в разни страни. Ето какво разкриват в “пуешкия” сайт tchobanovtruth за него сънародници, прибавяйки така завъртяния му портрет:

Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в БКП.

През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ. 

Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов. Отритнат е отвсякъде поради психическа неуравновесеност, нарцисизъм и агресивност. 

Отличава се безпринципност и готовност да направи всичко за пари. Характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които присвоява и представя за свои.

Прави няколко опита да създаде своя партия, но не успява да привлече симпатизанти – сред тези опити са „Е-партия” и Съюз на българите по света „Бъдеще”.

Политическите възгледи, които изповядва, видно от дописки и други документи, които е публикувал или изпращал до различни институции, са объркани, противоречиви и като цяло показват некомпетентност и недостатъчно познаване на политическите проблеми.

Доколкото могат да се идентифицират някакви идейни възгледи в проявите му, те са странна микстура от анархо-комунизъм и десен радикализъм. Името му е напълно неизвестно сред авторитетните и успели българи в чужбина.

Малцината, които го познават в Париж, твърдят, че Чобанов с измамливи действия е придобил права върху вестничето „Парижки вести” и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка.

Сред българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж, се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се е отказва и започва да злослови срещу тях.

Подписано в специално създадения за целта сайт tchobanovtruth през март 2009 от:

Иван Живков, Париж

Георги Апостолов, Лас Вегас

Мария Вилянова, Сао Пауло

Силвия Войнова, Ню Йорк

Мартин Василев, Прага

Чавдар Стоименов, Аделаида

Георги Георгиев, Ню Йорк

Стефан Пиронков, Лос Анджелис

Галя Вълкова, Лион

Анна-Мария Шнайдер, Дрезден

На което Чобанов отговаря: "Както се казва, по-добре на хората в устата, отколкото на хората в краката". И представя в сайта си atanas.fr горната публикация за коментари от посетителите.

Sunday, 22 November 2009
В България все повече публична информация се намира в мрежата, което е важен инструмент за работа на журналистите, посочва журналистът Атанас Чобанов, цитиран от mediapool.bg:

 Но прилагането на законите за достъпа до публична информация и за защита на личните данни води до противоречия и абсурдни ситуации.

Често се случва български институции да отказват достъп до информация, като се позовават на Закона за защита на личните данни.Чобанов даде за пример свое разследване за покупката на луксозно Ауди от община Царево. На членове на Общинския съвет в Царево е отказана информация за договора, сключен от кмета Петко Арнаудов на основание, че той съдържал лични данни.


Все пак публичната информация за договора в регистъра за обществени поръчки се оказала достатъчно подробна, за да се сезират медиите със случая и медийният шум да принуди кмета да се откаже от покупката.НОИ пък предоставя онлайн "услуга", от която само по ЕГН, без други ограничения, може да се научи здравноосигурителният статут на дадено лице.

Журналистът демонстрира на живо в интернет как се получава достъп до ЕГН и здравно осигурителния статут на министър Симеон Дянков, който дължи здравни вноски за 9 години и няма здравна осигуровка.

Тези примери показват, че институциите в България не зачитат принципа "прозрачна държава - непрозрачни граждани", а по инерция правят точно обратното - каза в заключение Чобанов.Поверитилната информация не е свалена повече от година, след като блогърът сигнализирал за нейното наличие в Мрежата. Павлов засегна и проблема с настояването на МВР да получи достъп до трафичните данни на гражданите.

Той постави въпроса "Как МВР смята да опази конфиденциалността им, след като излага на показ в интернет чувствителни данни за собствените си служители?".

  Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК).

Базил Коронакис, собственик на New Europe Media, беше по-скептичен за прозрачността. Чиновниците в ЕК и ЕП формират една затворена среда, смята той.

Все пак гражданите и медиите имат ефикасни инструменти за въздействие чрез достъпа до информация и жалбите, посочва Коронакис.

Европейските бюрократи имат реален страх от пресата, тъй като медийните публикации, които ги засягат, оставят следа в професионалното им досие, поясни Коронакис, цитиран от mediapool.

П.П.: Кой е Атанас Чобанов

За 40-годишния Атанас Чобанов се разкри, че го ненавиждат наши имигранти в разни страни. Ето какво разкриват в “пуешкия” сайт за него сънародници, прибавяйки така завъртяния му портрет:

Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в БКП.


През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ.

Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов. Отритнат е отвсякъде поради психическа неуравновесеност, нарцисизъм и агресивност.

Отличава се безпринципност и готовност да направи всичко за пари. Характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които присвоява и представя за свои.

Прави няколко опита да създаде своя партия, но не успява да привлече симпатизанти – сред тези опити са „Е-партия” и Съюз на българите по света „Бъдеще”.


Политическите възгледи, които изповядва, видно от дописки и други документи, които е публикувал или изпращал до различни институции, са объркани, противоречиви и като цяло показват некомпетентност и недостатъчно познаване на политическите проблеми.

Доколкото могат да се идентифицират някакви идейни възгледи в проявите му, те са странна микстура от анархо-комунизъм и десен радикализъм. Името му е напълно неизвестно сред авторитетните и успели българи в чужбина.

Малцината, които го познават в Париж, твърдят, че Чобанов с измамливи действия е придобил права върху вестничето „Парижки вести” и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка.

Сред българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж, се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се е отказва и започва да злослови срещу тях.


Подписано в специално създадения за целта сайт tchobanovtruth през март 2009 от:


Иван Живков
, Париж

Георги Апостолов, Лас Вегас

Мария Вилянова, Сао Пауло

Силвия Войнова, Ню Йорк

Мартин Василев, Прага

Чавдар Стоименов, Аделаида

Георги Георгиев, Ню Йорк

Стефан Пиронков, Лос Анджелис

Галя Вълкова, Лион

Анна-Мария Шнайдер, Дрезден

На което Чобанов отговаря: "
Както се казва, по-добре на хората в устата, отколкото на хората в краката". И представя в сайта си atanas.fr горната публикация за коментари от посетителите.
tchobanovtruth
На срещата с журналисти представителите на ЕП заявиха, че системите за достъп до публичната информация от европейските институции дават максимална прозрачност за работата на
Темата беше продължена от блогъра Константин Павлов, представител на сдружението "Електронна граница", който демонстрира как чрез просто търсене в Google се намират имената, ЕГН и оценките от психофизическите тестове на служители на МВР.
В същото време на сайтове, които се поддържат от български институции, може да се намери незащитена лична информация на обикновените граждани. Търговският регистър предлага в открит достъп ЕГН и личен адрес на всеки гражданин, имащ дял във фирма.
Тези свои наблюдения изложи Чобанов, който тази седмица участва в среща с представители на Европарламента, посветена на отношенията между медии, институции и граждани.

Противоречивият журналист Атанас Чобанов: Гражданите ни - прозрачни в нета
Sunday, 22 November 2009
В България все повече публична информация се намира в мрежата, което е важен инструмент за работа на журналистите, посочва журналистът Атанас Чобанов, цитиран от mediapool.bg:

 Но прилагането на законите за достъпа до публична информация и за защита на личните данни води до противоречия и абсурдни ситуации.

Често се случва български институции да отказват достъп до информация, като се позовават на Закона за защита на личните данни.Чобанов даде за пример свое разследване за покупката на луксозно Ауди от община Царево. На членове на Общинския съвет в Царево е отказана информация за договора, сключен от кмета Петко Арнаудов на основание, че той съдържал лични данни.


Все пак публичната информация за договора в регистъра за обществени поръчки се оказала достатъчно подробна, за да се сезират медиите със случая и медийният шум да принуди кмета да се откаже от покупката.НОИ пък предоставя онлайн "услуга", от която само по ЕГН, без други ограничения, може да се научи здравноосигурителният статут на дадено лице.

Журналистът демонстрира на живо в интернет как се получава достъп до ЕГН и здравно осигурителния статут на министър Симеон Дянков, който дължи здравни вноски за 9 години и няма здравна осигуровка.

Тези примери показват, че институциите в България не зачитат принципа "прозрачна държава - непрозрачни граждани", а по инерция правят точно обратното - каза в заключение Чобанов.Поверитилната информация не е свалена повече от година, след като блогърът сигнализирал за нейното наличие в Мрежата. Павлов засегна и проблема с настояването на МВР да получи достъп до трафичните данни на гражданите.

Той постави въпроса "Как МВР смята да опази конфиденциалността им, след като излага на показ в интернет чувствителни данни за собствените си служители?".

  Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК).

Базил Коронакис, собственик на New Europe Media, беше по-скептичен за прозрачността. Чиновниците в ЕК и ЕП формират една затворена среда, смята той.

Все пак гражданите и медиите имат ефикасни инструменти за въздействие чрез достъпа до информация и жалбите, посочва Коронакис.

Европейските бюрократи имат реален страх от пресата, тъй като медийните публикации, които ги засягат, оставят следа в професионалното им досие, поясни Коронакис, цитиран от mediapool.

П.П.: Кой е Атанас Чобанов

За 40-годишния Атанас Чобанов се разкри, че го ненавиждат наши имигранти в разни страни. Ето какво разкриват в “пуешкия” сайт за него сънародници, прибавяйки така завъртяния му портрет:

Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в БКП.


През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ.

Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов. Отритнат е отвсякъде поради психическа неуравновесеност, нарцисизъм и агресивност.

Отличава се безпринципност и готовност да направи всичко за пари. Характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които присвоява и представя за свои.

Прави няколко опита да създаде своя партия, но не успява да привлече симпатизанти – сред тези опити са „Е-партия” и Съюз на българите по света „Бъдеще”.


Политическите възгледи, които изповядва, видно от дописки и други документи, които е публикувал или изпращал до различни институции, са объркани, противоречиви и като цяло показват некомпетентност и недостатъчно познаване на политическите проблеми.

Доколкото могат да се идентифицират някакви идейни възгледи в проявите му, те са странна микстура от анархо-комунизъм и десен радикализъм. Името му е напълно неизвестно сред авторитетните и успели българи в чужбина.

Малцината, които го познават в Париж, твърдят, че Чобанов с измамливи действия е придобил права върху вестничето „Парижки вести” и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка.

Сред българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж, се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се е отказва и започва да злослови срещу тях.


Подписано в специално създадения за целта сайт tchobanovtruth през март 2009 от:


Иван Живков
, Париж

Георги Апостолов, Лас Вегас

Мария Вилянова, Сао Пауло

Силвия Войнова, Ню Йорк

Мартин Василев, Прага

Чавдар Стоименов, Аделаида

Георги Георгиев, Ню Йорк

Стефан Пиронков, Лос Анджелис

Галя Вълкова, Лион

Анна-Мария Шнайдер, Дрезден

На което Чобанов отговаря: "
Както се казва, по-добре на хората в устата, отколкото на хората в краката". И представя в сайта си atanas.fr горната публикация за коментари от посетителите.
tchobanovtruth
На срещата с журналисти представителите на ЕП заявиха, че системите за достъп до публичната информация от европейските институции дават максимална прозрачност за работата на
Темата беше продължена от блогъра Константин Павлов, представител на сдружението "Електронна граница", който демонстрира как чрез просто търсене в Google се намират имената, ЕГН и оценките от психофизическите тестове на служители на МВР.
В същото време на сайтове, които се поддържат от български институции, може да се намери незащитена лична информация на обикновените граждани. Търговският регистър предлага в открит достъп ЕГН и личен адрес на всеки гражданин, имащ дял във фирма.
Тези свои наблюдения изложи Чобанов, който тази седмица участва в среща с представители на Европарламента, посветена на отношенията между медии, институции и граждани.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional