Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Никой не знае кой сече незаконно под Рилските езера

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Милен Енчев

Броени дни след като Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за незаконното строителство в Рила, се оказа, че сечта в планината продължава с пълна пара, но нито една институция не знае кой я извършва. Проверка на коалицията "За да остане природа в България" установи, че е била разширена вече незаконно изградената просека, успоредна на новия лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера". Подозрението на природозащитниците е, че тя ще бъде използвана за ски писта в бъдеще.

Според сигнал на очевидци новата сеч е в основата на просеката, в общински гори извън Национален парк "Рила". Били са изсечени бели мури и клек. На практика е била разширена незаконно изградената просека покрай лифта. Тя беше започната още през 2007 г. като "противопожарна" по тогава обявения лесоустройствен проект на Държавното горско стопанство "Дупница". Тогава компанията "Рила спорт", която е инициатор на проекта за ски курорт Паничище - Езерата - връх Кабул, представи плана си и се оказа, че трите писти, планирани под Рилските езера, съвпадат напълно с просеките.

Миналата година Държавната агенция по горите (ДАГ) нареди да се спре просеката. Въпреки това тя е била довършена. През пролетта организацията "Граждани за Рила" изпрати питане в ДАГ по случая и от агенцията отговориха, че действително незаконно са били изсечени 42 дървета. На ДГС "Дупница" беше наредено да търси неизвестния извършител, който и досега не е открит.

Макар че още през 2007 г. "Рила спорт" представи плана си за курорт, кръстен от медиите "Супер Паничище", екологична му оценка още не е внасяна за одобрение в екоминистерството. Според екоактивистите с незаконната сеч проектът се реализира "на парче". Изпълнителният директор на "Рила спорт" Славейко Стайков отрече пред "Дневник" фирмата да е свързана със сечта. "Напоследък почиствахме трасето под самия лифт, но нямаме нищо общо с разширяването на просеката", заяви Стайков.

Планът за ски курорта се подкрепя от община Сапарева баня и лифтът беше изграден съвместно от "Рила спорт" и общината. "Ние също не сме разпореждали сеч", твърди зам.-кметът на Сапарева баня Васил Маргин. Шефът на общинското лесничейство Калоян Бояджиев също заяви, че не е поръчвал сеч. Регионалната дирекция по горите в Кюстендил, която би трябвало да одобри сечта, също не знаеше за случая по думите на директора й Петър Савев. Дирекцията на Национален парк "Рила" беше уведомена още миналата седмица за случая и шефът й Красимир Кацарски заяви, че започва проверка. Вчера тя още не беше стигнала доникъде - "очаквам докладна до две седмици", каза Кацарски. Пернишката екоинспекция, която отговаря за Северна Рила извън  парка, също не знаеше за случая и тепърва ще прави проверка, обясни шефката й Людмила Аначкова.
От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional