Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Международният одит: БАН е на средно ниво, но трябва да получи повече пари

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева

Нивото на 69-те института на Българската академия на науките (БАН) е средно в международен мащаб, но БАН има потенциал и трябва да получи по-голямо финансиране. Това са основните изводи от одита, който беше направен от Европейската научна фондация и Европейската федерация на националните академии на науките. В проверката участваха 40 учени от 17 държави. Одитът се чакаше, за да се даде старт на реформите в БАН.

С най-ниска продуктивност и качество са инженерните институти, които по принцип трябва да са в най-голяма полза на индустрията. Също толкова лошо се представят обществените науки. Според одита един институт в хуманитарните науки е с най-лоши показатели в цялата БАН, но той не беше оповестен, както и целият доклад. Пълният текст може да бъде изискан по имейл от БАН или одиторите, казаха от академията. 26 звена са определени като много перспективни, 33 са средно перспективни, а 12 са без бъдеще, установили проверяващите.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов заяви, че до 20 декември всички институти ще се запознават с одита, а до 20 януари 2010 г. ръководството ще обобщи предложенията им за цялостното преструктуриране на академията. Засега идеята е неперспективните звена да бъдат слети, но според Съботинов ще бъдат запазени "ценните" хора.

Според заключенията на доклада "БАН функционира в режим на оцеляване и е в опасност заради недостатъчно финансиране". "В академията има звена, които работят според международните стандарти, но има и такива, чиято добра работа се дължи на инвестиции в миналото", пише още в доклада. Според експертите трябва да се обърне внимание на младите учени и да се потърсят схеми, с които те да бъдат стимулирани.

"БАН е разпознаваем изследователски център и има място сред европейските центрове, което за нас е изключително важно", заяви акад. Съботинов. Според него въпреки тежките финансови условия българските учени са проявили героизъм и имат добри резултати. Едно от първите неща, които ще бъдат направени след одита, е да започне пенсионирането на учените, които са достигнали необходимата възраст, за да може да се освободи ресурс за младите, каза Съботинов, но добави, че за целта са необходими около 4 млн. лв.

В доклада се препоръчва още промените да не се правят от горе на долу, а да тръгнат от проблемните институти. Международната оценка е добра, но някои институти ще трябва да се преструктурират и министерството ще помага, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. Според него финансовият министър Симеон Дянков е прав, че БАН е с патриархална зависимост. "Най-тежкият проблем не е, че има възрастни хора в науката, а че младите са малко. Изтичането на мозъци е разтърсващ проблем", каза Игнатов.
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional