Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов и Борисов пак затоплиха отношенията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Петкова

Демонстрирайки диалог и затопляне на отношенията, президентът Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов обявиха след среща във вторник, че предприемат няколко съвместни инициативи и че подобни срещи "ще бъдат регулярни“. Двамата започват обща кампания за популяризиране на донорството, а в средата на януари ще се проведе Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) за реформата в съдебната система.

Борисов пристигна "изненадващо" на "Дондуков"2, където се провеждаше предварително обявена среща между президента и председателя на Народното събрание Цецка Цачева по повод изявлението на Първанов, че може да наложи вето на текстове от данъчни закони заради премахването на данъчните облекчения върху ипотечните кредити на младите семейства.

Тази "опасност" обаче отпадна още миналата седмица, когато премиерът лично настоя пред мнозинството премахнатият текст да бъде върнат, а само преди ден бюджетната комисия направи точно това.

Съобщението на президента, че няма да бави указа за освобождаване на посланика в САЩ, който е подал оставка след решение да правителството за отзоваване, сложи формално точката на продължилия няколко седмици конфликт между "Дондуков"1 и 2. В началото на ноември кабинетът реши да махне посланиците в Турция и САЩ заради изборни нарушения, но Първанов отказа да подпише указите, в отговор на което премиерът и мнозинството в НС заплашиха, че ще искат неговото предсрочно освобождаване.

След разговора с Цачева и Борисов във вторник президентът заяви, че остава с резерви по въведения ДДС от 20% за адвокатските услуги в съда, но обеща да не налага вето, а да се обърне към Конституционния съд, който да се "произнесе по въпроса и веднъж завинаги той да бъде реше".

"Става дума за по-облекчени условия за гражданите, които ползват правна помощ“ в съдебната зала, а "не защита на адвокатите“, обясни Първанов.

Цачева го е уверила, че въпросът с възстановените привилегии на младите семейства ще бъде решен в преходните и заключителните разпоредби на закона за държавния бюджет и младите семейства "трябва да бъдат спокойни“.

"Поисках достатъчно сериозни гаранции, че няма да се случи това премахване, защото не би трябвало именно младите семейства и социално слабите да са онези, които ще плащат усилията ни за изход от кризата“, каза Първанов.

Той е използвал срещата да постави въпроси, засягащи хората с увреждания заради промени в закона за социалното подпомагане.

По думите му това е важно, за да не "се изпада в подобна“ на сегашната ситуация и "изборът е или вето, или друго сложно законодателно решение“.

"Най-важните неща тук са две – отпадането на интеграционната добавка, която да се замени със социална помощ, което би било връщане назад, и въвеждането на подоходен критерий“, каза Първанов.

"Не смятам, че хората с уврежданията трябва да бъдат оценявани от гледна точка на техните доходи, а да бъдат подпомагани с оглед на тяхното увреждане“, добави президентът.

Той на няколко пъти повтори, че "няма намерение“ да налага вето върху закона за държавния бюджет, тъй като мнозинството се ползва с голяма подкрепа и то има своя политика. "Още повече в условия на криза, това звучи направо еретично“, каза Първанов.

Относно свикването на КСНС за съдебната реформа, Първанов каза, че идеята идва от самата съдебна власт. По думите му екипите между трите институции ще са в непрекъсната връзка , за да "се постигне максимална координация“ при подготовката на заседанието.

Борисов: Институциите работят в синхрон

И шефът на парламента Цецка Цачева, и премиерът Бойко Борисов изразиха "удовлетворение“ от срещата. "Можем да бъдем заедно пред българското общество, за да покажем волята ни да работим по посока на решаване на държавните интереси, което издига облика и значимостта на всички институции“, коментира Цачева.

Борисов пък определи срещата като "важен сигнал за България и той е, че институциите работят в синхрон и с необходимото разбирателство“.

"Винаги съм твърдят, че пред Европа това е изключително важно за доверието към една държава“, посочи той.

Борисов съобщи, че с президента са се обединили около това темата за трансплантациите да "бъде вдигната отново пред обществото, да се направи необходимата кампания“.

"С всеки един дарен орган, се спасява един човешки живот“, каза още премиерът.

Първанов пък припомни, че е един от "малцината българи“, които са дали съгласие за донорство. "Много важно е с общи усилия на всички институции и на медиите една голяма кампания, защото и до сега желаещите да даряват органи са твърде малко“, заключи той.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional