Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сто млн. лева изхарчило авансово МО с предизборна цел

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Фалитът на военното министерство е подготвен умишлено от предишното му ръководство, което в началото на годината със съгласието на финансовото министерство е изтеглило авансово голяма част от месечния лимит за харчене на МО за май, август, септември, октомври и ноември в размер на около 100 млн. лева.

Това съобщи военният министър Николай Младенов в сряда след среща с президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов.

Младенов обясни, че авансовите средства са били поискани с мотива да бъдат разплатени вноските по договорите за модернизация на армията, но всъщност са били изхарчени за "всичко, което предното ръководство на министерството е смятало, че ще помогне да се спечелят изборите".

"За съжаление това, което е записано като мотиви за искания за допълнителния лимит в началото на годината към МФ, тоест плащането на новите транспортни самолети, хеликоптери не е било извършено, от което допълнително са настъпили вреди за държавата", каза Младенов.

По думите му "явно с ясното съзнание, че предстоят избори през лятото", бюджетът на МО е бил пренасочен в първата половина на годината и изхарчен.

"В продължение на няколко седмици в мен се появи съмнението, че не е само финансовият министър Симеон Дянков виновен за това, че не ни привежда достатъчно пари всеки месец. Когато се направи сметката, тя не излиза така. Започнахме много сериозна документална проверка и накрая стигнахме до тези писма с искания до МФ за авансови средства. Това е първото доказателство, което намираме защо нямаме пари", обясни Младенов.

Той съобщи, че очаква от президента подкрепа за непопулярните мерки, които ще бъдат предприети за оздравяването на системата.

"Не смятам, че президентът е знаел за тези неща до този момент. Длъжен съм да го информирам, защото отговорността на върховния главнокомандващ и министъра на отбраната е изключително тежка", посочи Младенов.

Освен че повиши значително заплатите на военните, предишният министър Николай Цонев разви силна социална програма - закупуване на апартаменти, изграждане (и откриване) на детски градини и други. Въпросът как се финансират допълнителните придобивки за войниците обаче не бе повдиган официално, а пред журналисти Цонев обясняваше просто, че при добър мениджмънт парите стигат за всичко.

"Плащанията на заплати и обезщетения в системата са застрашени, но може би със забавяне, те ще бъдат реализирани", заяви в сряда Николай Младенов.

Ден по-рано стана ясно, че МО изпитва сериозни трудности да осигури средствата за заплати на военнослужещите, обезщетенията при пенсиониране и плащанията на доставчици.

Въпреки че президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България отдели сериозно внимание на данъчните облекчения върху ипотечните кредити на младите семейства, до момента не е взел отношение по трагичното положение в Министерството на отбраната.

"Когато отидох при върховния главнокомандващ, той ме гледаше с празен поглед, а премиерът ми каза – това не може да е вярно", разясни ситуацията военният министър.

Самият той, когато разбрал ясно какво е действителното положение в министерството, се почувствал така, все едно "някой да ти удари юмрук в стомаха и да ти извади въздуха".

Президентът до момента не е повдигал публично въпроса за евентуални злоупотреби и източване на системата на отбраната по време на предишното ръководство на министерството. Първанов влезе в спор с бившия министър на отбраната Николай Цонев – вече клиент на прокуратурата, но за закона за отбраната, който в първоначалния му вид орязваше част от правомощията му на върховен главнокомандващ. След като Цонев ревизира закона, Първанов се отказа от заплахата си да му наложи вето. Впоследствие бившият министър на отбраната съобщи още, че новият началник на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов е бил кандидатура на президента, докато той е настоявал за друго име.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional