Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата се отчете с глоби и условни присъди за изборните нарушения

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Девет осъдителни присъди, една оправдателна и седем споразумения - това е равносметката след стотиците сигнали за нарушения по време на изборите за европейски и национален парламент. Прокуратурата отчете в сряда, че проверките след двата вота са приключили с условни наказания и пробация за купувачите на гласове.

Наложени са санкции на хора, купували гласове за ВМРО, БСП, "Нова демокрация", НДСВ, "Атака", РЗС, а най-много - три присъди, са получили работили за ДПС. Според официална справка от прокуратурата Георги Карагьозов от Пловдив е осъден на 5 хил. лв. глоба и 2 години пробация за купуване на гласове в полза на кандидат на БСП. Цената, която е предлагал на избирателите, за да ги склони да дадат вота си за левицата, е 20 лв. Глоба от 10 хил. лв. и условна присъда е получил агитиралият за ВМРО по време на евроизборите Иван Величков.

От прокуратурата не съобщиха други имена на осъдени, а посочиха само размера на присъдите - най-тежката е 2 години пробация на трима души от Свищов, нарушили закона в полза на "Атака", а най-леките са по 6 месеца пробация за трима симпатизанти на НДСВ и ДПС.
При споразуменията в повечето случаи са наложени само глоби по 250 или по 300 лева. Общо прокуратурата е провела 93 разследвания, като само пет са по сигнал от ЦИК. От общо 322 сигнала за нарушения по време на изборите прокуратурата е отказала да образува разследване по 229 случая.

Също в сряда след три месеца пространни проверки и 11 заседания временната комисия за проверка на сигналите за опорочаване на парламентарните избори в доклада си стигна до извода за "неотоложна необходимост от изработването и приемането на ново изборно законодателство със съответните гаранции за законосъобразното протичане на изборния процес". Вчера изтече срокът за работа на комисията, а председателят й Явор Нотев ("Атака") внесе в парламента доклад от 41 страници за свършеното от депутатите. От ГЕРБ и поддържащите я партии вече обявиха, че констатациите на комисията ще бъдат основа за нов изборен закон.

Изводите и голяма част от същината на доклад на комисията, с който "Дневник" разполага, повтарят констатации от доклада на асоциацията "Прозрачност без граници" за провеждането на парламентарния вот. Срещу това възрази Мая Манолова (БСП) - "изводите са преписани от доклад на асоциацията, но те не кореспондират със събрания от комисията емпиричен материал". Например и в двата документа се констатира, че доминират три форми на т.нар. корпоративен вот - запазване на работно място, изкупуване на земеделска продукция и практиката на лихварството сред ромските групи.

От: http://dnevnik.bg/

Насоки за изменения в изборното законодателство, споменати в доклада на парламентарното звено

- Обявяването на незаконност на избора на депутати да става по Административно-процесуалния кодекс, а не с решение на Конституционния съд (КС). В случая КС съд действа като административно-правораздавателен орган и се произнася по спор за "законност", а не по "конституционосъобразност"

- В кодекс да бъде дадена възможност в кратки срокове заинтересуваните да поискат от ЦИК промяна на изборния резултат при явни фактически грешки. След промяна на явна фактическа грешка "Синята коалиция" и ДПС размениха депутатите си в Добрич и Русе и се стигна до прецедента смяна на народни представители

- Въвеждане на срокове за изпращането и приемането на изборните книжа от секциите в чужбина за предаването им в ЦИК. Сега препоръчителният срок е "по първата дипломатическа поща да външно министерство"

- Да се уреди какво точно включва проверката за двойно гласуване.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional