Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Яне Янев остава без парламентарна група

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Петкова

Депутатът от "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Марио Тагарински е напуснал парламентарната група и става независим, съобщиха късно в петък от парламентарния пресцентър. Така ПГ на РЗС трябва да престане да съществува самостоятелно, тъй като остава с 9 народни представители, а по правилник се изискват минимум 10 депутати за формиране на група.

Тъй като правилникът на настоящото НС не допуска присъединяването на независими депутати към други групи, както и сливане и разделяне на съществуващи групи, и пред останалите девет души от ПГ на РЗС не остава друга възможност, освен да са независими.

Това означава, че лидерът на РЗС Яне Янев и останалите осем негови депутати няма да имат право на председателски и зам.-председателски постове в комисии. В момента Яне Янев оглавява на ротационен принцип антикорупционната комисия, очаквайки догодина да поеме тази за контрол на ДАНС.

От НС съобщиха, че Тагарински, който през последните години смени няколко партии и парламентарни групи, е депозирал заявлението за напускане на ПГ на РЗС до председателя на Народното събрание Цецка Цачева в 15.40 ч. в петък.

Самият Тагарински беше изключил мобилния си телефон, а негови колеги коментираха пред Mediapool, че научават от медиите за напускането му и че то е "изненада“ за тях.

РЗС: Тагарински е "инструмент за политическата репресия"

"Г-н Тагарински не е предупредил или обяснил по никакъв начин на колегите си за мотивите за това решение и не отговаря на мобилните си телефони. Това поведение, както и времето на напускане, странно съвпада с момента, в който ПГ на РЗС назова новата коалиция "ГЕРБ – Гоце” и влезе в спор по този повод с управляващата партия", се казва в декларация на РЗС по повод напускането на Тагарински.


"Смятаме, че Марио Тагарински е само инструмент за готвената политическа репресия към групата на РЗС. Очевидно е, че тя пречи на тези, които искат да се запази двадесетгодишното посткомунистическо статукво. Първоначално се купуваха и продаваха избиратели и гласове, след това се премина към купуване на секционни комисии, за да стигне днес до купуване и продаване на народни представители", заявяват от РЗС.


 

Според партията на Янев напускането на Тагарински е "криминално", но причините за него няма остават скрити.

 

Цветанов "пророкува" разпада на РЗС в стил Антон Югов


 

"Тази сутрин вътрешният министър и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в стил Антон Югов след 09.ІХ.1944 г. пророкува, намаляването на парламентарната група на РЗС и няколко часа по-късно го осъществи", посочват РЗС.


Според партията "такива действия още веднъж потвърждават нашата теза, че политическия живот в България се развива в условията на ченгеджийски терор, натиск върху отделни хора и цели партии – методите на бившата ДС са живи и в действие".


Според РЗС сценарият с напускането на Тагарински потвърждава, че в България се "заражда управленски модел, който копира маниерите на путинова Русия".


 

"Двуглавият ГЕРБ с двама лидери, при които едната глава не знае какво прави другата и президента Първанов, който успешно манипулираше изпълнителната, а вече и законодателната власт", посочват РЗС.

При формирането на настоящия парламент през юли т.г. Янев първоначално даде безрезервна подкрепа за кабинета на Бойко Борисов, после я ограничи до 6 месеца, но още преди те да са изтекли влезе в конфликти с новата власт най-вече на тема ДАНС.

Раздорът обаче придоби неочакван обрат и мащаби преди два дни, когато при окончателното гласуване на бюджета Яне Янев поиска парите за президенството догодина да се орежат с 1 млн. лв. Председателят на НС Цецка Цачева, която заедно с премиера Бойко Борисов по-рано тази седмица "скрепи" новия "пакт" за затопляне на отношенията между Георги Първанов и Борисов, изгони Янев от пленарната зала с мотив, че "оскърбява" институцията на държавния глава.

В петък Янев се закани, че ще се обърне към омбудсмана с питане дали Цачева не е превишила правата си.

Цветанов: Янев е изнервен

Същия ден вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветан одобри действията на Цачева с думите, че Янев "понякога изпада в крайности".

Според Цветанов лидерът на РЗС бил изнервен, защото вече не е толкова важен фактор, колкото би искал да бъде, групата му съществува на ръба от допустимите 10 човека и връзките му с ДАНС били прекъснати.

"Просто предполагам, че това (фактът, че разполага само с 10 души – бел.ред.) също допринася за неговото (на Яне Янев – бел.ред.) недобро състояние, което някой път избива в повече крайности, които според мен са недопустими в българския парламент", каза Цветанов пред БНТ сутринта в петък.

Според него нервността на Янев можела да се обясни и с факта, че той нямал възможност да ползва както преди изпреварващо информация от ДАНС, която да поднася на обществото.

Лидерът на РЗС заяви по БНР, че ако нападките в тази посока продължат, то неговата партия ще извади публично информация, с която разполагала за предизборните връзки между ГЕРБ и ДАНС. Той заяви, че въпреки заплахите от страна на ГЕРБ, неговата формация нямало да се поддаде и да загуби своята независимост.

Яне Янев винаги е отричал да е протежиран от старото ръководство на ДАНС, но напуснали агенцията служители бързо станаха експерти към неговата партия.

Оттук нататък е ясно, че правителството на ГЕРБ няма да се ползва с парламентарната подкрепа на депутатите от разпадналата се РЗС, което означава, че ще трябва повече да се съобразява с "Атака" и Синята коалиция. До момента само Волен Сидеров дава безрезервна подкрепа за ГЕРБ, докато ДСБ и СДС си позволяват да поставят условия.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional