Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдия си призна пред ВСС за опити на Красьо да урежда дела

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Кандидатът за шеф на Окръжния съд в Плевен Румен Лазаров, който в момента е и негов временен ръководител, призна за извършени опити "черничкия човек с ланците" Красьо да въздейства върху определени дела. Това стана по време на изслушването на Лазаров пред Висшия съдебен съвет в петък в рамките на гласуването за поста. Освен тези признания, съдията хвърли в публичното пространство скандалното изявление, че 27-годишният лобист Красимир Георгиев му е звънял за делa на хора, "близки до депутата Кирил Добрев". В цялата история се замеси и името на Румен Петков.

До този момент прокуратура твърдеше, че няма магистрат, засечен в контакт с Красьо, който да си е признал, че е говорил с него за конкретни дела или уреждане на кадровото си разрастване. Всички казват, че са беседвали с него по лични въпроси.

Кирил Добрев от БСП пък стана известен като един от четиримата депутати от настоящия парламент, който е контактувал с Красьо.

В петък ВСС беше поставен пред задачата да избира за ръководител на плевенския съд между двама кандидати, които са контактували с Георгиев. Румен Лазаров не бе засечен с телефонни контакти, но вече бе признал пред прокуратурата, че се познава с това лице. Другият съдия Николай Господинов бе засечен с 53 телефонни разговора.

В крайна сметка нито един от тях не се отказа от конкурса, но ВСС отхвърли и двете кандидатури.

В скандалните си признания Лазаров заяви, че Красьо го е търсил за по-бързо насрочване на някои дела, както и за издаване на свидетелства за съдимост. Искал му е и съдействие за три дела в Районния съд в Никопол, като подхвърлил, че става въпрос за близки до Кирил Добрев хора.

Вместо да се възмути, Лазаров призна, че е решил да се обади на Румен Петков, за да провери дали наистина това са хора на Кирил Добрев. Бившият вътрешен министър и кмет на Плевен го успокоил, че ако това наистина са хора на Добрев, последният е щял сам да се обади.

Другият кандидат Николай Господинов обяви пред ВСС, че ще работи за издигане престижа на Окръжния съд в Плевен. При гласуването Лазаров получи подкрепа от 6 члена на ВСС, Господинов – от един, а 12 бюлетини бяха недействителни, с което и двете кандидатури бяха отхвърлени.

След всичко, което чу от Лазаров, председателят на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев заяви, че той е "почтен човек" и ще гласува за него. Именно Колев обяви през юни за съществуването на Красьо, който се опитвал срещу 200 000 евро да купи гласове в съвета в полза на определени кандидати за шефове в системата. Веднага след това главният прокурор Борис Велчев заяви, че това съобщение на Колев е прекратило възможността да се разплете скандала.

"Сатанизираха го този Красьо. Направихме го национален герой", заяви Колев в петък. Той обясни, че като е казал за неговото съществуване, се е надявал, че лицето ще престане да мами колегите с обещания за постове и ще му се образува дело за измама.

"А не че ще образуват дела срещу колеги за глупости", добави членът на съвета.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев обяви, че няма да даде подкрепа и за двамата кандидати.

"Щом председателя на един съд (Румен Лазаров) приема искания по конкретни дела от един гражданин, представете си за какво става въпрос...", каза Пенчев.

Той е от малцината членове на ВСС, които настояваха съветът да спре да кадрува, докато не се разплете скандалът "Красьо", но мнозинството във ВСС реши да възобнови назначенията след кратка пауза, предизвикана от искане на правосъдния министър.

27-годишният Красимир Георгиев е с предявено обвинение за лъжесвидетелстване, защото пред прокуратурата е излъгал, че се познава с магистрати. Той се разследва за търговия с влияние в съдебната власт. Контактите от неговия мобилен телефон разкриха множеството му връзки с политици от БСП, ДПС и НДСВ, кметове на общини, бизнесмени със спорна репутация и много други. Повечето магистрати и политици смятат, че Красьо е бил само човек за свръзка, а цялата схема е дирижирана от друго място.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional