Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дон Цеци остава в ареста заради "Върховното мешере"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Софийският градски съд реши в петък да остави в ареста Цветелин Кънчев и другите двама задържани по обвинения в изнудване на бившия шеф на "Гражданска защита" Николай Николов. Според съдебното определение действията на лидера на "Евророма", на вуйчото на Азис Христо Върбанов – Папата и Димо Станчев са изключително опасни и представляват "подкопаване на държавността".

По време на съдебното заседание те оправдаха голяма част от своите действия с решение на Върховното циганско мешере (циганския съд, бел. ред.), което взело решение Николай Николов да бъде предаден на полицията за "нечестно" искане на подкупи. Това бе достатъчно за съда да ги остави в ареста като видя действията им за подбудени от решения на нелегитимен съд. Българската конституция изрично забранява създаването на "извънредни съдилища".

Във вторник тримата бяха арестувани за изнудване в размер на 250 000 евро. Сигналът бе пуснат от изнудвания Николай Николов, който заяви, че им дал 150 000 евро, но те продължили да го тормозят и за остатъка от сумата. Прокуратурата сочи Дон Цеци като "гарант" и "посредник" в схемата.

Историята на обвинените в изнудване пред съда бе начената от Димо Димитров, който се представи и като шеф на мешерето във Велико Търново. Той заяви, че се познава с Николай Николов и през годините често са си услужвали със заеми. По думите му от известно време Николов му дължал 100 златни пендара (монети), но не му ги връщал.

В деня, в който се проведе полицейската акция, Димитров имал уговорена среща с Николов за връщането на парите. Поради влошено здравословно състояние той помолил Папата да отиде вместо него.

По време на срещата вместо пендари Николов започнал да дава евро на вуйчото на Азис. Именно тогава нахълтала полицията и го арестувала. Малко по-късно са извършени и другите два ареста. По време на съдебното заседание Димо Димитров се разплака и се провикна към Николов: "Той ли ще ме вкарва в съда, мен, човек с 60% инвалидност".

Цветелин Кънчев продуцира допълващата част от историята. Той заяви, че Върбанов му разказал как Върховното циганско мешаре е решило Николов да бъде предаден на полицията. Причината е, че в качеството си на шеф на "Гражданска защита" той събирал различни по размер подкупи от фирми на цигани. Тримата потвърдиха за това решение на циганския съд.

В отговор на въпрос на съда "Какво е това мешере?", Димитров заяви: "Това е циганския съд, като вашия е, само че цигански".

Лидерът на "Евророма" разказа как въпросното мешере решило "да се направи едно СРС (срещу Николов, б.ред.), да се каже защо ти на мен си ми взел 20%, а на другите си взел по 5%. Малко циганска работа, ама да излезе истината". По думите на адвоката на Кънчев неговият подзащитен не се е срещал с Николов, "само един път, за няколко секунди". По време на тази среща той го уведомил за решението "папките" срещу бившия чиновник да бъдат предадени на полицията.

Ромският лидер допълнително помоли съда да промени мярката му за неотклонение, защото през последния месец в главата му били "само избори и погребения". През това време той "погребал вуйчо си, чичо си и баба си". Кънчев заяви, че след седмица Евророма има юбилей, а освен това той трябвало да посреща и децата си от чужбина.

Неговият адвокат пледира съдът да не приема показанията на нито една от страните, защото всички били заинтересовани. По думите му единствения независим свидетел бил шефът на кабинета на Ахмед Доган Мохамед Реджеп, който присъствал на една от срещите. Въпреки това прокуратурата все още не го е потърсила.

Представителят на прокуратурата заяви пред съда, че става дума за класическа схема за изнудване. Според държавното обвинение Николов е бил заплашван, че информацията ще бъде пусната до МВР, мешерето и до премиера Бойко Борисов. Обвинителната теза е, че Кънчев е заявил на Николов как е готов да отстъпи от принципите си и да не пусне информация срещу заплащане. Първоначално исканата сума е била 500 000 евро, но после е паднала до 250 000 евро.

Освен тези пари на Николов му е искана такса "свикване на мешере" в размер на 10 000 евро.

Срещу Цветелин Кънчев е повдигнато обвинение и за незаконно притежаване на бойни патрони. Неговият адвокат заяви, че това е скалъпена история, защото в момента на ареста, лидерът на Евророма се намирал в къща, която не е неговата собственост.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional