Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Генералското мешере ослепя за висшия ешелон на ДПС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Емил Спахийски

От няколко месеца насам два въпроса занимават голяма част от обществото - имат ли край далаверите на предишното правителство и ще бъде ли някой този път наистина наказан, че е топнал пръстче или цяла ръка в кацата с меда? Премиерът Бойко Борисов всеки ден ни брифира за разкритията по "престъпленията" на тройната коалиция. Валят комюнике след комюнике като по време на вероломна военна окупация. Разбрахме за здравната каса, за "маслетата" на военното министерство, за розовите беемвета, за фиска, бюджета, командировките, самолетите, магистралите. Снехме имунитетите на бившия премиер и на няколко депутати - бивши министри и дори (о, боже!), поискахме си горите от Н.В. Царя! Премиерът се заканва, че ще запълни затворите с "бандитите, ограбили народа". И ние му вярваме. Но защо ли гневът премиерски свенливо подминава обкръжението на най-големия му враг, в титаничната битка с когото той спечели изборите - обкръжението на Ахмед Доган? Барбекюто е своеобразен паметник на недосегаемостта на Сокола. А в прокуратурата се озоваха само бивши земеделски министри, за които е публична тайна, че вече не се ползват с благоразположението на ДПС. Но Движението управлява още няколко министерства, нали така? Да сте чули нещо за министерството на Емел Етем например? Аз не съм, въпреки че медиите месеци наред описваха разхищението на пари за бедствия и аварии.

Не смятам, че е нормално

 

да се преследват политици само защото са паднали от власт.

 

Не смятам и че от постоянното заклеймяване на ДПС има полза. Но мога да смятам и лесно събирам две и две.

Ето една много показателна случка от изминалата седмица. Арестуваха няколко ромски лидери, които се опитали да рекетират бившия шеф на "Гражданска защита" генерал Никола Николов. Версиите на всички участници в престъплението са различни. Според Николов компромати срещу него няма, но той платил 150 000 евро рекет, защото семейството му е било заплашвано с физическа саморазправа. После се обадил на полицията и така злосторниците са арестувани. Според арестуваните Николов им е дължал пари, защото взел подкуп да им осигури поръчки, а пък не сдържал думата си. Затова те сега си искат обратното - парите, пендарите, че даже пуяците, дето са му ги давали за Коледа.

Кой - крив, кой - прав, прокуратурата и съдът ще установят. Няколко факти обаче бодат очите. Първо, последният пост, който заемаше генералът, е много показателен - шеф на кабинета на вицепремиера и министър на бедствията и авариите в правителството на Сергей Станишев - Емел Етем.

Второ, ромските лидери смело намесиха името на Етем, като разказаха, че Николов искал по 20% от всяка спечелена обществена поръчка и част от парите давал на вицепремиера. И посочиха конкретни обекти, за които безсмислено са дадени огромни пари.

Трето, самият Николов заяви, че в изнудването е участвал и бившият шеф на политическия кабинет на Ахмед Доган - Мохамед Реджеб.

Четвърто, преди дни на бял свят излезе поредната далавера с помощи за погасяване на щетите при бедствия - този път в Разградско. Там са отчетени фиктивни ремонти на дузина черкви и джамии. Сиреч не е имало бедствия, а ремонтите не отговарят на парите, които са отпуснати.

Какво показва всичко това? Че

 

в министерство на бедствията и авариите очевидно е доста, доста смрадливо.

 

Ако един шеф на кабинет може да извади безпроблемно 150 хиляди евро, какво ли може да извади неговият началник? И дали, ако прокуратурата запретне ръкави и се захване сериозно да провери какво се е случвало през краткия живот на ведомството - с ревизия на всички поръчки по региони, фирми, язовири и фургони, няма да е нужно да построим още един затвор? Разбира се, аз съм реалист и знам, че такова нещо няма да се случи.

Но дали защото това ведомство вече не съществува или поради някакви други причини, очевидно ние трябва да забравим и за пакостите, натворени там. Новото правителство и прокуратурата се отнасят към него по принципа на мъртвеца - за него или добро, или нищо. И тъй като нищо добро не може да се каже, затова всичко тъне в забвение. Може би премиерът не знае какво е ставало там? Ха, та ние говорим за Бойко Борисов, той всичко знае. Помните ли какво каза, когато дадоха на Румяна Желева поста еврокомисар по кризите, който според опозицията е едно голямо нищо? Рече: "Ресорът на Желева е добър. Ако не беше добър, Доган нямаше да го даде на Етем". Така че е много наясно, но мълчи? Което само подхранва всякакви теории за отношенията му с ДПС. Имаме ли сделка? Развитието по случая с ген. Николов ще даде ясни индикации за това. Борисов може да започне да раздава справедливост като едно циганско мешере, пред които всички са равни. А може и да продължи да бъде глух и сляп за висшия ешелон на ДПС. Изборът е негов. Изводите са наши.

От: http://www.segabg.com/online/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional