Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Бургас-Александруполис" блокиран още година и половина

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева

Проектът за нефтопровода "Бургас-Александруполис" ще бъде блокиран най-малко за още година и половина. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов по време на провеждащата се във вторник осма кръгла маса "Време за ново начало", организирана от "Иконъмист конферънсис".

Министър-председателят каза още, че изготвяната от правителството енергийна стратегия ще бъде съгласувана с президента Георги Първанов и при обща позиция ще бъде одобрена.

Готов съм да съдействам на правителството за реализацията на важни за страната ни енергийни проекти, заяви по-късно президентът по повод думите на министър-председателя. 

Борисов посочи, че на свикания от него в сряда Консултативен съвет по енергетика се оказало, че нямаме никаква обща енергийна стратегия, "а сме подписвали споразумения на парче и сме давали разнопосочни сигнали за намеренията си в енергетиката".

Екооценката за тръбата до Александруполис ще отнеме месеци

В момента проектът "Бургас - Александруполис" е даден в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за екологична оценка, каза премиерът и добави, че "ако МОСВ не одобри Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), значи проектът не е изгоден и някой е заложил екобомба".

Борисов подчерта, че процедурата за ОВОС щяла да продължи 18 месеца.

По-късно от екоминистерството уточниха, че не може да се говори за краен срок, тъй като фактически към момента от българския клон на проектната компания “Трансболкан Пайплайн“ са подали заявление за изготвяне на такава оценка. Това означава, че тепърва ще се консултира възложителя за обхвата на екооценката, както и за изготвянето на оценките за съвместимост на проекта с НАТУРА-зоните, през които ще минава. Отделно с Гърция трябва да се направи оценка за трансграничното въздействие на проекта, по която тепърва тръгват консултации с ековедомството на съседната страна за изготвянето й.

Следват обществени обсъждания на ОВОС-а и тогава чак внасяне на оценката за становище

Според последните поправки в закона за околната среда, приети от МС в края на септември, срокът за произнасяне със становище по екооценките на инвестиционните проекти се съкрати и вече е два месеца.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по-късно допълни, че одобрението на ОВОС “ще отнеме месеци“, но не се ангажира с коментар за поставения от премиера срок.

Трайков обаче призна, че страната ни се опитва да повдигне въпроса с промяната на споразумението за петролопровода, сключено през 2007 г. между България, Русия и Гърция. Той посочи, че вече са водени разговори в тази насока с Атина, без да конкретизира в какви насока са били те и какви са претенциите на страната ни.

Петролопроводът ще бъде тема и на предстоящото на 10 и 11 декември заседание на междуправителствената българо-руска комисия в София, каза министърът, но не уточни дали ще повдигаме и през руснаците темата за преразглеждане на споразумението.

Според него обаче най-важното в случая е екооценката, защото “при отрицателна оценка не може да има строеж дори на една хижа“.

Трайков допълни, че вече е получил доклад от проектната компания за предложената алтернативна технология за разтоварване на танкерите с петрол не на буйове, а в пристанището на Бургас, но той не е благоприятен.

Така или иначе очевидно изграждането на нефтопровода се блокира за още поне година и половина, подобно на един от другите съвместни българо-руски проекти – АЕЦ "Белене".

Плащането на вноската под въпрос?

"Ние нямаме пари за майките с деца, за проектната компания ще платим, когато имаме възможност", каза Бойко Борисов, попитан дали България ще плати годишната си парична вноска в проектната компания, която за 2009 г. е 5 милиона евро.

В понеделник министър Трайчо Трайчо каза, че е по-добре да се плати вноската, "защото, ако не ги платим парите, проектната компания фалира заради нас".

Бойко Борисов каза още, че за да се публикува междуправителственото споразумение за "Бургас-Алекснадруполис" ще трябва да се иска с нота от Външно министерство разрешението на Русия и Гърция като страни по договора. "Като дойдат руснаците в четвъртък, ще ги питаме", каза Борисов.

Той изрази съжаление, че във връзка с нефтопровода “на времето в преговорите 2001 или 2004 г. е имало по-изгодни условия за България, но те са били пропуснати".

Наскоро Борисов заяви по време на друг икономически форум, че специално за България проектът "Бургас-Алекснадруполис" не е енергиен, а само транспортен, защото през страната просто ще мине една тръба.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional