Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Според руски експерти Южен и Северен поток никога няма да се построят

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Газопроводът “Северен поток“ вероятно никога няма да бъде построен, а същата съдба ще сполети и другия мащабен проект на “Газпром“ - “Южен поток“, смятат специалисти от Института по глобализация и социални движения (ИГСД), пише изданието RusEnergy във вторник.

Причина за провала на работата може да стане по-нататъшното намаляване на потреблението на газ в Европа и строежа на нови, по-скъпи транспортни газови магистрали, губи смисъл.

Оценявайки перспективите на развитие на кризата в европейските страни, експертите от института отбелязват, че грандиозните проекти на водещи руски корпорации могат да останат нереализирани паметници на епохата, тъй като преодоляването на кризата ще изисква създаване на нова по-евтина енергетика.

Строежът на “Северен поток“ трябва да започне в първата половина на 2010 г. Заедно с колегите си от Германия и Холандия, които са съакционери в проекта, “Газпром“ продължава придвижването напред с получаването на необходимите разрешителни за реализацията на проекта.

“Създава се впечатлението, че със “Северен поток“ всичко върви добре. Проектът трябва да снижи до нула транзитните рискове, като в “Газпром“ продължават да разчитат на бъдещ ръст на потреблението, независимо от това, че в момента то намалява“, посочва директорът на ИГСД Борис Кагарлицкий. Той припомня, че газовият монополист очаква възстановяване на нивата на търсене през 2011-2012 г., но европейските потребители вероятно ще поискат преразглеждане на газовите контракти.

През 2009 г. консумацията на синьо гориво в Европа намаля с над 9 процента, пише изданието. Много вероятно е понижението да продължава и през 2010 г и то със значителни темпове, прогнозира друг представител на института Василий Колташов. Според него това ще доведе до повдигането на въпроса за намаляването на цените и строежът на нови газопроводи ще загуби икономическия си смисъл. По думите му икономическата криза ще продължава още дълго да е фактор, тъй като пиковата й фаза съвсем не е преминала, въпреки многобройните изявление на политиците.

Промишленото и битовото потребление на газ и нефтени продукти ще продължава да пада и в следващите години, пише RusEnergy. Изданието посочва, че на анализаторите на “Газпром“ ще се наложи да преразгледат своите прогнози за възстановяване на търсенето и плановете на корпорацията може да се окажат провалени.

Припомня се, че дължината на “Северен поток“ се планира да е 1220 км и да минава по дъното на Балтийско море от руското пристанище Виборг до германския град Грайфсвалд. Капацитетът му ще е 27.5 млрд. куб. м.

По сложност на реализация този проект отстъпва на “Южен поток“, който ще минава по дъното на Черно море и през България ще се разделя в две направления – през Гърция до Италия и през Сърбия, Унгария и Словения да доставя суровина до Западна Европа. Строежът и на двете тръби е много по-скъп от изграждането на сухопътни участъци със същата дължина.

Според finansmag.ru появата на газови магистрали, заобикалящи териториите на съседни на Русия държави, ще направят последните по-отстъпчиви и “Газпром“ може да постигне повишение на цените за доставяния газ и да намали транзитната издръжка.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional