Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Редакционен: Очертава се поне един крак на троянския кон

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

При изписване на "Белене" на търсачката в архива на "Дневник" излизат 1867 резултата. Това ще рече, че за съживения през 2002 г. лично от тогавашния премиер Сакскобургготски проект е писано средно около 233 пъти годишно, или около 4.5 пъти седмично, което в крайна сметка е средно, кажи-речи, всеки делничен ден. Скоро ще стане десетилетие, откакто АЕЦ "Белене" се превърна в китайска капка за българите, на които през повечето време се е гледало и като на спонсори на проекта, чиято цена паралелно скачаше и с около милиард евро годишно.

Приносът на тройната коалиция беше в избирането без избор на строителя "Атомстройекспорт", а третото поредно превителство - на ГЕРБ, е на път да направи ключова крачка в посока на невероятната за мнозина хипотеза Русия да има атомна централа на територията на ЕС. Според официалната информация за изненадващата визита на министър Трайков в Москва там било договорено "постигане на целевата акционерна структура на проекта без допълнителни финансови ангажименти на България". Според неофициалната - за първи път с Русия започват официални преговори за акционерно участие, първоначално със скромните 10-15%.

За останалите пак щяло да се търси инвеститор, който не беше намерен дори по времето на икономическия бум, ако не броим германската RWE, отказала се окончателно неотдавна. Има начин инвеститор да бъде намерен, и то бързо, ако си спомним избора на "Атомстройекспорт" между два кандидата на "Газпром".  В края на октомври "Независимая газета" написа, че Русия би се задоволила най-малко с 30% в АЕЦ "Белене" и няма защо да се съмняваме, че е така.

Всъщност наличието на руска собственост в централата е това, което посланикът на Москва в Брюксел имаше предвид с изявлението си, че България е троянският кон на Русия в ЕС. В този смисъл изглежда, че предколедно Кремъл е получил зелена светлина да започне работата си по поне един крак от коня.

А основният въпрос продължава да е кой ще плаща все по-неясните енергийни сметки, ако прибавим и бума на ВЕИ проекти.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional