Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Магистрати дават Дянков на съд заради орязаните "коледни"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Магистрати и служители, заети в съдебната система, внесоха във Върховния административен съд (ВАС) иск срещу финансовия министър Симеон Дянков, защото отказа да им преведе парите за "коледни" бонуси.

До момента безпрецедентният иск е подписан от над 500 съдии, прокурори и представители на администрацията, съобщи в понеделник Съюзът на съдиите в България (ССБ).

Гилдията дава Дянков на съд, позовавайки се на два текста от Административно-процесуалния кодекс.

"На основание чл. 250 АПК, молим, да постановите разпореждане, с което да наредите да бъдат прекратени безусловно фактическите действия на министъра на финансите, изразяващи се в неоснователно задържане на бюджетни средства от бюджета на съдебната власт в размер на 59 475 121 лева по бюджетните сметки на Министерство на финансите. Посочената сума представлява реализирани икономии от съдебната власт" се посочва в искането до ВАС.

Ако ВАС приеме, че по този начин Дянков е виновен за фактически бездействия, "представляващи неизпълнение на задълженията му, пряко произтичащи от закона за държавния бюджет за 2009 г., то молим да разгледате настоящото искане по реда на чл. 257 от АПК и да осъдите министъра на финансите да извърши фактическите действия по превеждане на суми от бюджетните сметки на МФ към бюджетните сметки на ВСС", се посочва още в жалбата.

Сред магистратите обаче има противоречия дали е коректно да искат от свои колеги да съдят министъра на финансите, тъй като съдиите, на които би се паднало делото, може да са сред ищците, което автоматично ги вкарва в конфликт на интереси.

Новината, че Темида насочва меча си към министър, който постяга на гарантирания й от конституцията самостоятелен бюджет, бе предшествана от писмо, с което Съюзът на съдиите настоя Дянков направи пълен и прозрачен отчет за това как са изхарчени спестените от съдебната власт 24 милиона лева.

Пълен отчет за какво са изхарчени парите на съдебната власт

На 11 декември Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да разпредели спестените от незаети щатове 24 милиона лева за коледни надбавки за съдиите, прокурорите, следователите, администрацията в системата и съдебния инспекторат. Така всеки зает в системата трябваше да вземе по няколко хиляди лева бонус за празниците в зависимост от заслугите и положението си. Членовете на ВСС също си гласуваха премии от по 5300 лева с мотив: "За цялостен принос към съдебната власт".

Бонусите обаче не стигнаха до магистратите, тъй като вицепремиерът и министър на финансите заяви, че пари няма, макар по документи въпросните средства да се спестени. Членове на ВСС вече коментираха, че с отказа си да даде парите Дянков нарушава Закона за държавния бюджет и конституцията.

Бюджетът на съдебната власт е част от Закона за държавния бюджет, но е напълно независим от този на останалите системи. Българската конституция също постановява, че съдебната власт има независим бюджет, с който може да се разпорежда в известни рамки единствено ВСС.

Друг е въпросът, че ВСС реши да раздаде бонуси в година, в която съдебната власт бе залята от корупционни скандали, а задкулисното кадруване в системата намери израз в скандала "Красьо".

"Общи констатации, които не се основават на конкретни факти и финансови показатели, създават привидно основание за законност на нарушеното разделение на властите и възбуждат опасна конфронтация между магистратите и останалите членове на обществото, за които отнапред се знаеше, че няма да получат коледни добавки заради финансовите затруднения на държавата. Без пълна прозрачност не съществуват гаранции за какво са били разходвани парите на съдебната власт", пишат съдиите.

Те добавят, че "независимо от внушенията, не съществуват гаранции, че 24-те млн. лева са обслужили приоритетни финансови задължения, че са отишли при социално слабите български граждани или за животоспасяващи дейности".

"Разбираме, че държавата се намира в условията на финансова криза, в която е възможно да се налага специално реагиране и да съществува обективна необходимост от актуализиране на бюджета доколкото размерът на годишния дефицит се определя в края на годината. Разбираме също така, че разходната част за издръжка на държавата, в това число и на съдебната власт, трябва да е съобразена с приходната. Но от предоставената лаконична информация от страна на министър Дянков и от непоследователната позиция на ВСС по въпроса, която претърпя динамичен обрат в рамките на няколко дни, не стана ясно какви са причините да е налице реална липса на суми от бюджета на съдебната власт", заявяват от ССБ.

"Безспорни доказателства"

Съдиите за пореден път недоволстват и от изказванията на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов. Сега става въпрос за безбройните интервюта на Цветанов след двете серии на операция "Наглите", в които той заявява, че доказателствата са безспорни. Съдиите определят думите на министъра като "натиск върху системата".

"Нееднократно в медиите МВР заявява, че е събрало "безспорни доказателства", при които "няма европейски съд в Европа, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда, която могат да получат". Внушението на тези изявления е недвусмислено и представлява натиск върху вътрешното убеждение на съда, който ще разглежда основателността на исканията за вземането на мерки за неотклонение "задържане под стража", казват от ССБ.

В Съюза обаче са убедени, че "в никоя европейска държава не би останала без политически последствия практиката министър на вътрешните работи да издава присъди преди да е започнал съдебният процес".

Според съдиите изграждането на предварителни очаквания у хората за изхода на процеса, без да се съобщават фактите, част от които са класифицирана информация, е манипулация на общественото мнение чрез злоупотреба със страха и усещането за дългогодишна беззащитност от престъпността.

"Подобна политика може би носи краткосрочни дивиденти, но едва ли може да се приеме за разумен и отговорен държавнически подход", заключват съдиите.

Освен министър Цветанов, присъди срещу "наглите" вече "произнесоха" и премиерът Бойко Борисов, и висши представители на прокуратурата, тиражирани от повечето електронни и печатни медии.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional