Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Урокът на кърджалийските времена

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева

Има ли закономерности в развитието на човечеството, могат ли да обяснят историята на конкретна държава. Има ли цикличност и сходство в процесите, има ли повторение. Понякога с внимателно осмисляне на миналото би могло да се предвиди близко и по-далечно бъдеще, без да си ясновидец.

Има една тънка книжка от Вера Мутафчиева. Казва се “Навиканите балкани”. В главата “Кърджалийско време” поразяват редицата прилики с по-ново време. Едва ли е опровержимо, че “масата на една империя предизвиква много по-могъща гравитация, отколкото тази на малката национална държава.” Нещо като муха в паяжина, оплетена в битността и манталитета на полухилядолетно робство. Посочва се разликата между славяните в Австрийската империя и останалите. Също – отражението на Руската империя върху неславянските народи. Следва изводът, че “на всяка съвременна нация си личи в коя и каква империя е била възпитавана.” Факт е, че основа на Османската империя от самото й създаване е централизмът. Задължителен принцип на принуда и несвобода. Несъобразяване с просперитета на населението. Система, наложена и в средата на миналия век в Източна Европа. Неоспорим е фалитът на тази система и през ХІХ, и през ХХ век. Петте века в пределите на Османската империя се оказват благодатна почва за семето на бродещия из Европа призрак.

Нерационалното и неефективно управление няма за цел всеобща полза. На султана винаги му трябват пари. Присвоява си земя, заедно със селяните, “чиито данъци отдава под откуп на чудодейно разбогатели мюсюлмани”. Въпросът е как са се замогнали толкова. Естествено от грабеж над населението. Султанът не се интересува от това. Достатъчно му е, че си има ортаци (кръг бизнесмени), “за да го кредитират и да дели с тях”. Звучи познато, дори актуално. Престъпността, пардон – държавността в империята е организирана така. А начини за създаване на бюджетен “излишък” – бол.

 В.Мутафчиева продължава, че централизмът си придава смисъл с “кьорфишеци (фойерверки, фестивали, асамблеи, конгреси и много още), с разходки из чужди владетелски дворове…” Но всичко това изисква пари, а тъй като вътрешните постъпления намаляват, централизмът взема външни заеми. В по-късно време е възможно да наложи мораториум върху изплащането им. Държавата е на системи, а квалификацията на лекарския екип е под съмнение. Ортаците на султана, доловили слабостта на центъра, се разпасват съвсем, даже се разграничават от владетеля. Имат си въоръжени дружини – мутрите на ХVІІІ век. Ето дефиниция за последните – евфемизъм с убийствена деликатност: “физически надарени и духом необременени мъже, отвратени от жалката цена на производителния труд…”. Изобилната деятелност на дружините образува хаос. Това е кърджалийското време.

Погледнато в рамките на един човешки живот, звучи доста обезкуражаващо. В исторически план, обаче, оригиналните кърджалии са изчезнали - нищо, че има подозрения за мутанти. Османската империя, смазвала съпротивата на въстания и на индивидуалности, вече не съществува.

Настъпили са промени, променил се и българинът, оцелял от ада на кърджалийството. “Човек, който е избирал, губил, рискувал, стрелял и носил рани, преборил се и с Реда, и с Хаоса – за такъв човек страшно вече няма.”

За В.Мутафчиева резултатът от промяната е и разковниче за достойно бъдеще. Те са следствие  “на безсънна предприемчивост, на страстна осведоменост, на неистово работно и умствено напрежение.” Ободрително е да се види, че понякога количествените натрупвания могат да доведат до качествени изменения. Насърчителното послание на писателката е, че сме в последния етап на Хаоса и че малко остава. Че централизмът е обречен.

Хайде тогава, с бога напред! Цар не ни трябва.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional