Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

НАП тръгна да си търси неплатени данъци от Мадона

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Националната агенция за приходите (НАП) ще обложи с данък доходите, получени от участие у нас на чужди звезди като Мадона. Директорът на агенцията Красимир Стефанов съобщи във вторник, че данъчните вече проверяват 13 български компании, които организират участия на световноизвестни изпълнители в страната. Той отчете като успешна и акцията по проверката на собствениците на скъпи коли. Данъчните са хванали неплатени данъци в размер на 15.5 млн. лв. от осем фирми и физически лица.

Българските фирми не са удържали данъци на нито една чужда звезда

Стефанов обясни, че законът за данъците върху доходите на физическите лица изисква да се удържат 10% от възнаграждението на всеки чуждестранен изпълнител, който има изяви в България, независимо дали хонорарът му е изплатен лично или чрез посредническа фирма.

Според НАП обаче нито една от българските фирми не е удържала или внесла дължимите данъци при последните гастроли на световноизвестните звезди. Стефанов даде за пример концертите на Мадона и "Металика", които се проведоха през тази и миналата година.

Проверяваните фирми посредници ще трябва да представят в НАП писмени доказателства за платените суми на изпълнителите. Ако се докаже, че не са удържали 10 процента данък, сумите ще бъдат събрани от НАП заедно с дължимите лихви.

Следващата година концерти в България са предвидили сър Елтън Джон и рок легендите от АC/DC.

Родни шоузвезди ще дават писмени обяснения пред данъчните

Проверката на родния шоубизнес също продължава като 21 от проверяваните общо 37 попфолк и естрадни изпълнители ще дават писмени обяснения за имуществото и доходите си.

За тези изпълнители са открити куп разминавания. Една от звездите, например, не е обявила доходи за последните 5 години, а в същото време е закупила 2 апартамента с данъчна оценка 206 600 лв.

Други нарушения, които са установили инспекторите на НАП, са, че някои певци не са декларирали хонорари, които определени музикални компании са посочили в счетоводствата си като изплатени.

Единадесет от проверяваните не са подавали данъчни декларации за определени периоди в последните 5 години.

От миналата седмица са започнали и открити наблюдения от данъчни инспектори в заведенията, в които най-често гастролират естрадните и попфолк изпълнители. Експертите на НАП следят отчитането на приходите от вход, както и дали оборотите на заведенията се отчитат на касовите апарати. Първите проверки са довели до шесткратно увеличение на оборотите в заведенията, поставени под наблюдение.

Наблюденията ще продължат по Новогодишните празници, както и през 2010 г.

Собственици на скъпи коли дължат 15.5 млн. данъци

Красимир Стефанов съобщи още, че осем фирми и физически лица трябва да платят 15.5 млн. лв. укрити данъци. Дължимата сума е излязла при проверката на собственици на луксозни коли.

На част от проверяваните вече са наложени запори на банковите сметки и автомобилите. Собствениците на скъпите автомобили разполагат с две седмици да внесат в бюджета дължимото.

В момента текат още 9 ревизии на собственици на "Бентли" и други скъпи коли, като се очаква те да приключат до края на януари 2010 г. От направени 79 проверки на собственици на луксозни автомобили до момента в 41 от случаите не са открити данъчни нарушения.

Масово притежателите на скъпи автомобили са посочили заемите от приятели като основен източник на финансиране за закупуване на колите. Фирма е декларирала, че е закупила луксозен мерцедес CL 500 за 50 000 евро от Австрия, вместо за реално платените 88 000 евро, за да спести ДДС.

НАП е получила информация от австрийската данъчна администрация за реалната цена на колата и е обложила разликата в цената.

Друго дружество взело заеми за 200 000 евро от собствениците си, за да купи "Бентли".

По време на проверките инспекторите на НАП са се натъкнали и на много случаи, в които луксозни джипове са представяни за товарни автомобили, за да може да се ползва данъчен кредит. Констатирано е и плащане на лизингови вноски за луксозни коли, надхвърлящи в пъти официалните доходи на лизингополучателя.

"Някои обяснения от собствениците на луксозни автомобили са наистина нагли. Няма нищо нередно да имаш скъпа вещ, но е задължително да се плащат данъци върху реалните доходи. В България има много парадокси в това отношение - безработни и хора на минимална заплата имат коли за 80 хиляди евро. Започваме да затягаме данъчната дисциплина, ревизиите на собственици на луксозни коли са част от тази програма ", заяви Красимир Стефанов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional