Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Партиите през 2010: Консолидация вътре и пренареждане отвън

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на "Дневник"

Да запазят влиянието си, а някои и целостта си, и да извлекат активи от позиционирането си спрямо управлението на Бойко Борисов - тези основни цели се очертават пред парламентарните партии. Средствата за постигането им поставят пред изпитания както управляващата ГЕРБ и подкрепящите я, така и заявилите се като опозиция БСП и ДПС.

ГЕРБ - дисциплина и боязън

 Партията, вкарала в парламента 115 представители, дебютанти в политиката с изключение само на Лъчезар Иванов, засега демонстрира строга дисциплина. Въпросът е дали след първите месеци на свикване с властта няма да станем свидетели на еманципация и на обичайните разцепления, характерни за младите формации, както очакват наблюдатели.

От ГЕРБ обаче предвидливо въведоха ограничения срещу т.нар. политическо номадство. А и засега основните забележки на депутати, измърморени тихичко, се оказват не срещу наложената желязна дисциплина, а за прекалените отстъпки към "партньорите" вдясно. Никой обаче не си позволява открито да се противопостави на "спуснатите" инструкции.

На 10 януари  ГЕРБ свиква Национално събрание и властта в партията ще премине и формално в ръцете на Бойко Борисов. Сериозни промени в ръководството не се очаквали.

"Синята коалиция" - коректор на властта чрез участие в нея

След втората победа на Мартин Димитров на вътрешни избори за лидер на СДС противоречията вътре в партията видимо са отстъпили на заден план. Намаляването на вътрешните проблеми ще благоприятства опитите на "Синята коалиция" да извлече активи от подкрепата си за управлението на ГЕРБ. ДСБ засега успява повече с включването на свои хора, предимно експерти, във властта, докато СДС е по-активен в коригирането на законодателните и управленските действия на ГЕРБ. Така в рамките на коалицията, която ще се придвижва към политическия център, е постигнат някакъв баланс, отбелязва политологът Румяна Коларова.

В другата подкрепяща партия - "Атака", няма изгледи за спадане на напрежението между лидера Волен Сидеров и местни организации. След разпада на парламентарната група на РЗС и при наличието на вътрешни проблеми в "Атака" цената на подкрепата на сините ще се покачва, прогнозират анализатори.

Предизвикателствата пред БСП: ще го бъде ли Станишев

Макар и преизбран за председател на БСП на конгреса през октомври, за Сергей Станишев се очертава трудна година. Все повече социалисти заговориха, че виждат негов наследник в лицето на благоевградския кмет и бивш депутат Костадин Паскалев, който на два пъти беше поканен от лидера в Изпълнителното бюро на БСП, но отказа.

Политиците от левицата не очакват нито разцепление на партията, нито успех на нов ляв проект извън БСП. Според анализатори президентът Георги Първанов ще пасува поне тази година. Татяна Дончева, която обяви готовност за нов ляв проект успоредно или в БСП, засега пази в тайна намеренията си. В последната си публична изява заяви, че "новият ляв проект напредва и той идва да отговори на обществена необходимост на принципа "кое си требе, оно си сака". "Никой никого няма да цепи", заяви Дончева, макар да потвърди, че проектът щял да се състои извън БСП.

ДПС - обръщане към местната власт

През януари новият централен съвет на ДПС ще избере новото оперативно ръководство. Тогава Ахмед Доган ще посочи кои ще ръководят формацията заедно с него. Нормално е тези, които са били около нас заради облагите от властта, да се преориентират сега, когато сме извън управлението, някои хора с бизнес пък стават зависими от новите управляващи, обясняват депутати. Електоратът им обаче бил по-обединен от всякога заради националистическата вълна.

Най-сериозният приоритет за ДПС в следващите две години е местната власт, твърдят политици от движението. Това не е нова стратегия -  Доган от години залага на печелене на позиции в общините. Така партията му ще продължи да е влиятелна, без да участва в централната власт. Затова и прогнозите са, че в бъдещото Централно оперативно бюро ще има засилено присъствие на местни лидери.
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional