Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ били в "особен комфорт" при предишните шефове на ДАНС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Лидерите на ГЕРБ са се радвали на "особен комфорт" от страна на предишното ръководство на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), заяви в понеделник пред БНР бившият висш съветник в агенцията Алексей Петров. Макар че формалният лидер на ГЕРБ и сегашен вътрешен министър Цветан Цветанов твърди обратното, той не е дал никакви доказателства за думите си, каза Петров.

"Един мой колега, който също напусна ДАНС, каза, че по времето на работата на ДАНС в този период лидерите на ГЕРБ са били в особен комфорт, и аз го потвърждавам това, да, лидерите на ГЕРБ са били в особен комфорт, а пък, нали, сега в друго време, Цветанов твърди обратно. Ако той беше извадил в тези 6 месеца нещо конкретно, може би щеше да се наложи да получи отговор, но такова вие не сте чували, нито пък аз или обществото", коментира бившият съветник на предишния шеф на ДАНС. Той обаче не уточни защо лидерите на ГЕРБ са били обект на такъв "особен комфорт".

Алексей Петров, който наскоро се "освети" като симпатизант на партия РЗС, каза още, че предишните му връзки с лидера на партията Яне Янев са били "изпълнение на служебно задължение".

"Бях прецизно проверяван от предишния министър-председател дали съществуват такива връзки. И аз, разбира се, преди реагирах нервно на подобни твърдения, сега ги взимам с насмешка. Как да кажа, в резултат на липса на политически аргументи и някак си опити някой да реши дали аз след напускането ми от ДАНС ще се занимавам с политика или не", посочи Петров.

По повод обвиненията, че предишното ръководство на ДАНС се е занимавало с "политически инженеринг" и в отговор на въпрос дали той лично финансира РЗС, Алексей Петров заяви: "По отношение на РЗС не съм се проявявал нито като инженер, нито като икономист."

Според него разпадането на парламентарната група на РЗС вследствие напускането на депутата Марио Тагарински е станало "при много странни обстоятелства". Признанието му, че е симпатизант на "проекта РЗС", стана именно по времето, когато  Яне Янев остана без парламентарна група.

"Наистина аз ненавиждам предателството. В конкретния случай го квалифицирам като такова това поведение, защото преди това никой или поне аз не съм чувал аргументи", каза Алексей Петров. Той добави, че му допада "визията" на РЗС за промяна на конституцията.

"Когато е ясно, че с напускането или с конкретното действие на един човек се разваля един цял проект, зад който стоят много хиляди хора, стотици даже, нали, някак си, е наистина безотговорно. Освен това, когато искаш да излезеш от един проект, както аз съм бил в десетки фирми, от които съм излязъл, съм имал аргументи, които съм споделил със своите съдружници. Но никога не съм си позволил, излизайки, от конкретния случай за мен от една или друга компания, нали, след мен тя да бъде по някакъв начин дискредитирана... или поставена под съмнение за бъдещо съществуване", коментира Алексей Петров.

На въпрос дали след разпада на групата на РЗС ще прави партия, той отговори, че няма такива намерения.

В същото време той потвърди предишна своя теза, че "ако за пореден път не се случи икономическият реинженеринг, логично е да предстои политически реинженеринг" и тогава той ще се включи.

Според Алексей Петров е несериозно да се дават рецепти какво ще се случи през годината, а е "по-важно, така, обединени усилия да спомогнат за създаване или за изработване на една визия за следващите 5, да не кажа 10 години".

Идеите си във връзка с "икономическия реинженеринг" той каза, че е споделял "многократно".

"Включително в края на миналата година изготвихме едно предложение до вицепремиера и министър на финансите г-н Дянков, което си мисля, че в първите дни на тази година той ще се запознае и евентуално може да поиска допълнителна информация или аргументи за това предложение", допълни Петров.

Бившата барета Алексей Петров, който уреди среща между братя Галеви и бившия вътрешен министър Румен Петков, което коства оставката на последния, оценява и адмирира действията на сегашното ръководство на МВР с операция "Наглите".

Веднага след като групата за отвличания бе разбита и сред задържаните се оказа Антон Петров – Хамстера, Алексей Петров не пожела да коментира познава ли това лице и какви са отношенията им. Сега той потвърди, че се познава с него.

Хамстера е един от посочените за босове на бандата. Неофициално МВР твърди, че именно той е водил преговорите с роднините на отвлечените.

Адвокатите на Хамстера обаче твърдят, че той арестуван на базата само на една белязана банкнота от откупа за Гунински – син, която е открита в чантата на жена му. Според информационните регистри Хамстера е съдружник в голяма застрахователна компания, свързана Алексей Петров.

Операцията "Наглите" има своята логика и трябва да се стигне до всички страни на пирамидата - от основата до върха", коментира Алексей Петров в отговор на въпрос дали вътрешният министър трябва да концентрира усилията си върху търсенето на "мозъка" на групата за отвличания.

Алексей Петров заяви още, че в условията на финансова и икономическа криза е необходимо да се обърне внимание и на неорганизираната престъпност или така наречената битовата престъпност. Това ще бъде в ползва на хората по отношение на престъпността, допълни той.

Мнението му е в пълна хармония с действията на МВР, което в понеделник обяви официално, че стартира операция "Апашите" срещу наркодилъри, автоджамбази и крадци по домовете.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional