Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВСС атакува Дянков с неизпълними искания за магистратските бонуси

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, Степан Хиндлиян

Висшият съдебен съвет (ВСС) изпрати в понеделник първото си за 2010 година писмо до финансовия министър, в което отново се искат парите за магистратските коледни бонуси. Този път посочената сума е 28 милиона лева, а от Симеон Дянков се иска отново да преведе парите и да разреши тяхното използване именно за надбавки.

Искането на ВСС още в самия старт на новата бюджетна година е повече от странно и неизпълнимо от законова гледна точка. Законът за съдебната власт забранява средствата от бюджета на системата, които не са употребени и се прехвърлят за следващата, да бъдат използвани за бонуси. Тези пари могат да бъдат употребени само за закърпване на бюджета на съдебната система при недостиг в края на 2010 година.

Пред Mediapool членът на бюджетната комисия във ВСС Стефан Петров заяви, че Дянков е длъжен да спази Закона за държавния бюджет като преведе на съдебната власт дължимото й за 2009 година. Ако обаче последното искане на ВСС бъде удовлетворено, Дянков пък ще наруши Закона за съдебната власт.

Финансовият министър заяви, че формално е спазил закона, като средствата са били преведени на съдебната система между Коледа и Нова година. Тогава обаче държавната финансова система СЕБРА вече бе затворена и парите реално нямаше как да бъдат използвани.

По информацията на Mediapool новото писмо до Дянков е подписано от члена на ВСС Петър Стоянов (бивш военен съдия), който е най-новият член на бюджетната комисия към съвета.

Поредното искане към Дянков поставя и въпроса дали ВСС не кара министърът да се намеси в "независимия бюджет на съдебната власт". В писмото се призовава за превеждането на парите и за изрично разрешение на ВСС да ги използва за бонуси. Преди Нова година от т.нар. "съдебно правителство" обвиниха Дянков, че се бърка именно в тяхната независимост.

Още преди да стане известно за изпращането на писмото, финансовият министър заяви пред БНТ, че оставя на съвестта на съдебната власт да реши за какво ще се харчат през 2010 година неизплатените преди 1 януари пари.

"Оттук нататък те имат тези пари и по съвест трябва да решат за какво да ги харчат - дали за 14-а заплата, бонус или за нещо друго", коментира той. От думите му не стана ясно дали те не са намек, че все пак някой в съдебната система не е взел и 13-та заплата, макар от ВСС да твърдят упорито, че бонуси не са раздавани на никого.

В понеделник по въпроса си казаха думата и от Асоциацията на прокурорите. В писмо до премиера Бойко Борисов и до главния прокурор Борис Велчев се заявява, че с последните си действия "Министерството на финансите постави в още по-унизително положение съдебната система".

От асоциацията настояват премиерът и главният прокурор "да направят необходимото, за да бъдат изплатени средствата".

"Само по този начин ще бъде коригирана допуснатата несправедливост и ще се възстанови накърненото взаимно доверие между съдебната и изпълнителната власт", заявяват обвинителите. Преди тях срещу действията на Дянков остро реагираха и от Съюза на съдиите в България.

Прокурорите определят действията на Дянков като "неадекватни".

"Формалното изпълнение на задълженията на господин министъра възприехме като опит "да се затвори устата" на магистратите. Останахме с впечатлението, че правителството чрез министерството се опита да манипулира магистратите и да спре започнатото от колегите дело във Върховния административен съд срещу мълчаливия отказ на министъра на финансите да изпълни задълженията си", пише в писмото".

Прокурорите са се почувствали унижени и оскърбени от отношението на правителството и в частност от Дянков.

При тази ситуация, според прокурорите, на административните ръководители ще бъде много трудно да убедят колегите си да полагат допълнителни усилия в работата си. "Подобни мерки не биха могли да мотивират към по-голяма ефективност и подобряване на работата в бъдеще", възмущават се обвинителите.

Те заявяват, че непревеждането на парите се приема като директна отрицателна оценка за работата на цялата система, без да се дава сметка, че огромна част от хората, които работят в нея, са съвестни и отговорни граждани.

"Неплащането се възприе като наказание, а ние сме убедени, че не заслужаваме подобно отношение", продължават прокурорите, които смятали, че с идването на новата власт са се надявали на по-добро взаимодействие с изпълнителната власт, за да се постигане една от целите, заявени на кабинета "Борисов" - "ефективна и безкомпромисна борба с престъпността".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional