Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Поредното показно убийство е тест за премиера

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Новината за убийството на Боби Цанков отново фокусира вниманието на чужди медии и анализатори към събитията в България. В повечето публикации се изтъква, че това е първото знаково убийство след встъпването в длъжност на новото правителство, което обеща да се справи с организираната престъпност и корупцията.

Стрелбата в центъра на София е поредният случай в дългия списък на поръчковите убийства, които помрачиха репутацията на страната след присъединяването й към Европейския съюз през 2007 г., пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът обръща внимание на реакцията на Европейската комисия, която призова българските власти да изправят убийците на съд. "Престрелките продължават да са проблем, с който България спешно трябва да се справи", предупреди говорителят на
ЕК Марк Грей.

Според ирландския "Айриш таймс" застреляният на 5 януари Боби Цанков е "известен български криминален писател, описал делата на местната мафия в излязла преди два месеца книга".

Електронното издание ЕurActiv представя убития като "противоречив журналист", известен като "хроникьора на мафията", срещу когото се водеха няколко съдебни процеса за злоупотреби.

Според ББС Цанков е "известен криминален журналист, който пишеше за мафията в България", а британският "Файненшъл таймс" дори го "повишава" в "разследващ журналист".

Въпреки голямата роля на Цанков за изобличаването на българския подземен свят, около мотивите за убийството му има много неясноти, посочва "Ню Йорк таймс".   

"Файненшъл таймс" припомня, че за над 150 знакови убийства в България през последните десет години все още няма присъди. Българските мафиотски групировки, оглавени от бивши полицаи, се появиха през 90-те години на миналия век, когато страната се превърна в международен център за трафик на хора, наркотици и
оръжия, посочва вестникът.

Според изданието вълната от поръчкови убийства след присъединяването на България към ЕС преди три години е резултат от желанието на босовете да елиминират конкурентите си, навлизайки в легалния бизнес.

Тежък момент за правителството 

Правителството на Бойко Борисов започна разследване на връзките между организираната престъпност и високопоставени политици по времето на предишното коалиционно правителство, оглавявано от социалистите. Миналия месец в страната бяха арестувани 20 предполагаеми членове на банда за отвличания, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Като израз на мощта на организираната престъпност в България, престъплението едва ли можеше да бъде извършено по-категорично", пише кореспондент на вестника, който обръща внимание, че убийството е станало посред бял ден на оживена софийска улица.

То трудно можеше да дойде в по-тежък момент за правителството на премиера Бойко Борисов, който дойде на власт изправен пред трудната задача да възвърне доверието на партньорите от ЕС в България, се казва в статията. Припомня се, че докладът на ЕК от миналата година за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност е най-негативният, публикуван някога за страна членка на ЕС.

Авторът на статията обаче смята, че "в общи линии Борисов свърши добра работа в това да увери останалата част от Европа, че има сериозни намерения". Посочва се, че правителството е взело мерки срещу корупцията в публичния сектор, например в митниците, и заяви за успех в своята кампания срещу отвличанията.

Публичните убийства са емблематични за прехода в България, пише ЕurActiv. Според някои анализатори организираната престъпност в България набра сила от ембаргото срещу бивша Югославия, наложено от Запада в средата на 90-те, което даде на престъпниците възможност да се включат в мащабни контрабандни схеми. Други виждат влиянието на могъщата руска мафия като главен фактор в развитието на организираната престъпност в страна, която никога преди това не е имала подобни "традиции". Смята се, че мнозина български "олигарси" са всъщност мениджъри на руски "мръсни пари", пише ЕurActiv.

ЕК вече не може да плаши с предпазна клауза

ЕК нееднократно упражняваше натиск върху България да пребори организираната престъпност и корупцията. Но Брюксел повече не може да разчита на този инструмент... Предпазната клауза, позволяваща на ЕС да откаже признаването на съдебни решения от София, изтича на 1 януари 2010, три години след присъединяването на страната към ЕС. Въпреки че Механизмът за сътрудничество и контрол продължава да е в сила, той скоро ще се окаже безпредметен без болезнената предпазна клауза, посочва в заключение електронното издание.

Проблем със зависимостите на премиера Борисов

Германските експерти Хайнц Брам и Клаус Шрамайер, които следят процесите в България, заявяват пред радио Дойче веле, че  битката срещу престъпността в страната "ще трае дълго, години, десетилетия дори".

Според политолога Хайнц Брам правителството на Бойко Борисов понякога се е самозаблуждавало.

"Това правителство сякаш си мислеше, че с един удар ще върне спокойствието в страната и престъпниците така ще се стреснат, че ще се мотаят само по кафенетата, скърбейки по някогашните хубави за тях времена. Това няма как да стане."

Бившият дипломат Клаус Шрамайер, който е бил зам.-посланик в България, уточнява, че убийството на Боби Цанков може и да е първото, откакто управлява правителството "Борисов", но иначе то е само едно от цяла поредица от 150-200 поръчкови убийства през последните 20 години.

"Не може да се очаква, че в рамките на пет месеца Бойко Борисов ще измъкне страната от блатото, в което беше затънала. Така че аз не бих упрекнал правителството в това, че се стигна до вчерашното убийство, и бих изчакал да видя колко бързо ще бъде разнищен случаят", казва Клаус Шрамайер.

Според Хайнц Брам правителството на Борисов се е захванало "с прекалено много неща, ловът на вещици спрямо предишното правителство продължи прекалено дълго, към това се прибавят и икономическите проблеми на страната. Сега управляващите се захванаха с престъпността, но това ще продължи много, много дълго, повече от десетилетие дори".

И Шрамайер не се съмнява в добрата воля на правителството да намали престъпността в страната. Според него обаче въпросът е доколко му е "позволено" това.

"Така всъщност стигаме до другия въпрос, за зависимостта, в която се е поставил Бойко Борисов заради миналото си. Много е трудно да се прецени това...Борисов е поел определени задължения спрямо хора, които са го подкрепяли. Той не е паднал от Марс, попадайки изведнъж в България, без да има предистория. Знаем за неговата стара охранителна фирма, която беше доста известна. Говори се и за
други познанства в миналото му. Освен това фактът, че назначи Божидар Димитров за министър, е много странен", казва бившият германски дипломат.

Той, както и д-р Хайнц Брам, обаче настояват да не се избързва с изводите, защото правителството на Борисов има нужда от кредит на доверие.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional