Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Големия Маргин обвинен като поръчител за убийството на Цанков

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Красимир Маринов – Големия Маргин получи обвинение като подбудител на убийството на Боби Цанков. Това съобщиха едновременно източници от прокуратурата и МВР в сряда, малко повече от 24 часа след показния разстрел в центъра на София.

Маргина ще бъде задържан за 72 часа до изправянето му пред съда, за да се поиска постоянното му задържане.

Първоначално официална информация по случая не се даваше, но според неофициалния поток от прокурорско -полицейски сведения, Цанков е елиминиран, тъй като щял да свидетелства по досъдебното производство срещу братята Маргини за пране на пари.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че обвинението е повдигнато "след обсъждане, преценка и анализ" на доказателствата. Красимир Маринов е действал в съучастие с брат си Николай – Малкия Маргин.

В периода от месец ноември 2009 г. до 5 януари 2010 г. двамата братя "подбудили неустановен извършител умишлено да умъртви" Боби Цанков, посочва прокуратурата.

Новината, че Големия Маргин е обвинен като подбудител, дойде след поредно работно съвещание между шефове на МВР и прокуратурата, като обвинителите дълго умуваха в какво точно да обвинят задържания.

"Разкриването" на подбудителя само 24 часа след извършването на убийството е без аналог в 20-годишната история на прехода в България. Ако тезата на прокуратурата издържи пред съда, това ще бъде абсолютен пробив в борбата срещу престъпността. Действията на МВР и прокуратурата показват един нов подход, който по неизвестни до момента причини не се прилагаше, тъй като има над 150 поръчкови убийства, който не са разкрити. Голяма част от тях станаха докато сегашният премиер Борисов бе главен секретар на МВР.

Стефан Бонев – Сако, който също бе прибран заради убийството на бившия радиоводещ, беше освободен в сряда. Цанков се оплака преди месец и половина, че набеденият за "наследник" на структурата на Христофорос Аманатидис - Таки го е заплашвал с убийство заради писанията му в пресата за изчезналия преди години Мето Илиянски. През ноември обаче Сако беше пуснат от ареста срещу 6000 лева гаранция.

Тук Малък Маргин, там Малък Маргин

Вестта за повдигнатото обвинение срещу един от най- популярните подсъдими в България бе предшествана от снощния екшън, когато бяха обискирани офиси на фирми, свързани с Маргините и новината, че полицията е заловила и двамата братя Маргини. Тя бе последвана от сутрешната корекция, че в ареста е само единия. Николай Маринов – Малкия Маргин, все още е издирван.

Часове след разстрела на Цанков, който стана по обед във вторник, спецчасти нахлуха в офисите на Маргините, в комплекса "Царско село" и в парк-хотел "Москва", за да търсят братята. Малко по-късно изтече информация, която бе потвърдена от прокуратурата, че и двамата са задържани. Сега обаче се оказва, че не е точно така. "Знаете, че Малкия Маргин и в момента се издирва от органите на реда. Към настоящия момент не е открит, а и самият той не се е предал", каза Цветанов в сряда сутринта, след като предишната нощ твърдеше обратното.

След това се появи друга информация, според която Малкия Маргин бил открит от полицията във вторник вечерта, но към този момент нямало заповед за задържането му и той бил освободен. Когато се преценило, че той е "необходим" за разследването, от него нямало и следа.

Адвокатът на Малкия Маргин заяви пред БНР, че няма информация за задържането на братята. В сряда сутринта Людмил Рангелов определи като медийна измислица версията, че Боби Цанков е щял да бъде защитен свидетел по делото срещу Маргините.

Дела и разследвания

Разследването за пране на пари срещу братята Маргини тече от началото на 2006 година. В края на 2007 г. прокуратурата е открила значителен брой имоти в чужбина, които имат връзка с тях. Софийски градски съд (СГС) наложи възбрана на имоти и запор на всички банковите сметки на Красимир Маринов и съпругата му Мария Маринова на територията на България.

СГС отчете, че реалните доходи на двамата са били около 101 хиляди лева, а за период от 17 години са направени разходи от 2.8 милиона лева. Така под възбраната попаднаха 10 офиса, един магазин, един гараж, двуетажна къща с мястото и имот от половин декар извън регулация. Разследването срещу Маргините е показало, че те имат имоти и в чужбина, но по-голямата част от тях са собственост на съпругите им. Поради тази причина държавното обвинение се нуждаеше от свидетел, който да потвърди връзките.

През 2008 г. при акция в Дупница МВР арестува Христо Халваджиев – Халвата, който бе посочен като финансистът на братята.

Братята Маргини и още четири лица са подсъдими за подготовка на три убийства - на покойните вече Иван Тодоров-Доктора и финансиста Никола Дамянов, както и срещу о.р. генерал Любен Гоцев. Това дело срещу тях се точи от пролетта на 2006 г. и все още е на първа инстанция. До момента по него прокуратурата разполага само с показанията на защитения свидетел Велин Добрев. Всички други свидетелски показания са в полза на обвиняемите.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional