Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

С ВСС - напред!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светлана Георгиева

Часове след края на драмата със заплашената за кратко 13-а заплата за "особен принос" (при обявения от властите недоимък в държавата) ръководството на съдебната система изненада публиката с бодри планове и отчети. Вероятно за да изпълни ангажимента си към премиера Бойко Борисов, който обяви, че "магистратите сами ще си направят реформите, а правителството само ще ги обезпечи". И те ги правят, правили са ги и ще продължат да ги правят!

Да започнем от отчета за дейността на комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" при Висшия съдебен съвет (ВСС) през 2009 г., разпратен вчера на медиите.

В стил "тезисите на N-тия конгрес на БКП"

и с едър шрифт, който едва е напълнил шест страници и половина, комисията ни запознава с големите си успехи през миналата година. Те се състоят главно в приемане на етичен кодекс и приложението му по случая с "Красьо черния". Направо страхотно, защото от документа разбираме, че ако по една щастлива случайност миналата пролет кодексът не бе приет (макар и с 20 години закъснение, но пък какво са 20 години за човешката история - едно нищо!), то двамата приятели на "свищовския докторант" не само че нямало да бъдат принудени да подадат оставки от ВСС (не че пак той не ги назначи на старите им съдийски места), ами и нямало да бъдат образувани цели 18 дисциплинарни производства срещу съдии и прокурори. Става дума за лицата, които в дните около кандидатстването си за ръководни постове усилено са си общували с младежа с ланците по здравни, музикални, строителни, туристически и благотворителни поводи. Пак повтаряме - образувани са им производства,

а дали ще бъдат наказани решете сами

ВСС обаче е открил топлата вода с правилото на чл. 5.9 от етичния кодекс, който гласи: "При кариерното си израстване магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му." Това правило обаче е валидно едва от 30 април миналата година и по логиката на ВСС излиза, че дотогава магистратът е можел да използва връзки.
Затова, следвайки същата логика, трябва да заявим, че изборът и действията на този ВСС преди 30 април са напълно легитимни, тъй като той се явява заварено положение и новите забрани за ходатайства не го засягат.

Юристите вероятно ще се съгласят, че това "санира" всички назначения, извършени от този съдебен съвет с ходатайства, защото правило 5.9 е неприложимо със задна дата. Тоест каквото било до приемането на етичния кодекс - било, сега се започва на нова сметка. Като за начало магистратите в цялата страна ще бъдат обучени и данъкоплатците ще трябва да отделят още пари за лектори, които да разяснят сложната мисъл на правило 5.9 и подобните му.
Комисията за превенция на корупцията обобщава, че

от скандала "Красьо" съдебната система извлякла голям позитивен ефект

Абсолютно вярно - никой неин представител не беше разследван за корупция, така че ефектът е 100 процента положителен. Комисията отчита и че кодексът се е превърнал в "мощен инструмент за коригиране поведението на магистратите". Това също е факт - докато преди кодекса те парадираха със съмнителните си контакти, покрай лобисткия скандал станаха доста по-скромни и се оказа, че общуват със "случайни" лица от ранга на младежа с ланците само когато техни роднини имат здравословни проблеми или пък желаят да пишат текстове за песни. В други случаи категорично не.

Добрите новогодишни новини на комисията от ВСС не свършват с това - след като разгледала 18 сигнала за корупция (с неизвестен финал), се отдала на конферентна и междуведомствена дейност, включително

обменила опит с Китайската народна република

Тук подкупните магистрати би трябвало да се разтреперят, защото в Китай наказанието за подкуп е смърт чрез разстрел и казват, че миналата година на двама присъдите били изпълнени. За беда комисията не е уточнила какво точно смята да вземе от опита на китайците, но началото на този контакт изглежда вдъхновяващо.

За финал в отчета са изброени приоритетните цели на комисията за тази година, а именно "срочно и качествено" решаване на корупционните проблеми, различни "взаимодействия", "утвърждаване" и "нарастване на приноса". И за да не останат само празни приказки, пак вчера ВСС прие "План за действие за превенция и противодействие на организираната престъпност и корупцията за 2010 г.". Този документ щял да стане част от общата стратегия на държавата за борба с корупцията и мафията. Като чуе "стратегия", непредубеденият човек вече се хваща за главата, защото това означава поредните безсмислени разходи за обучения, проекти, работни групи и т.н. -

упражнение, тренирано добре през всички години на прехода

За капак ВСС ще се разтовари от отговорността, която носеше досега при кадруването в системата. С промени в закона тя ще се прехвърли на комисиите от магистрати, които оценяват колегите си по места. Така че бъдещите Красьовци могат отсега да се ориентират към съответните комисии, които са анонимни, неизвестни и в София едва ли някой ще научи имената им. Чудесна работа, да ни е честита новата година и с ВСС - напред!
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional