Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Единственият противник на ГЕРБ е самият ГЕРБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

В почти пълна безкритичност, два часа приветствия и два часа работа премина националното събрание на управляваща партия ГЕРБ, което очаквано произведе премиера Бойко Борисов в официален партиен лидер.

На проведения в неделя конгрес, втори след учредяването на партията пред три години, бе дадена и заявката, че ГЕРБ цели втори управленски мандат. Целта бе формулирана от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в неговия поздравителен адрес към събранието. Дянков, който не е член на ГЕРБ, заяви, че след втория мандат на ГЕРБ (тоест към 2017 г.) България трябва да е една средно богата европейска държава.

Нищо не се е променило

След като обясни, че неговата партия няма конкуренция в момента, Борисов напомни, че самият той е без алтернатива в партията. "Всички тук знаем, че нищо не се е променило с избора за председател - просто законът беше такъв и трябваше да го спазим", каза Бойко Борисов пред делегатите, след като единодушно бе избран за официален лидер.

Досегашният формален лидер Цветан Цветанов пък бе избран за зам.-председател на партията – също единодушно, след като бе предложен от Борисов.

Кой кой е в ръководството на ГЕРБ

На национално ниво партията се ръководи от Изпълнителна комисия в състав 11 члена и Контролна комисия от 7 души. Основният орган на партията е Изпълнителната комисия, която се оглавява по право от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, а негов заместник ще е Цветан Цветанов. Освен тях за нейни членове бяха избрани съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев (София), шефът на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова (Монтана), депутатът Румен Иванов (Добрич), кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител на Пловдив Иван Тотев, депутатът от Русе Пламен Нунев, Живко Тодоров от младежката организация на ГЕРБ, народният преставител Павел Димитров (Варна) и Косьо Хаджигаев от Благоевград.

Още

И за двата поста нямаше други кандидатури. Докато беше кмет на София, забрана в закона за местното самоуправление не допускаше едновременно с това Борисов да е партиен лидер.

С партийната работа ще продължава да се занимава Цветан Цветанов, информира Борисов, защото той "няма нерви" за нея. Задълженията му на партиен лидер ще се свеждат до посредничество при спорове в ГЕРБ.

Единственият ни противник сме самите ние

"Единственият ни противник в момента сме си самите ние, които трябва да запазим доверието у хората - за какво ни избраха", каза той пред делегатите.

"Ние сме наясно, че самоуспокоението и корупцията вървят заедно с управлението, но трябва да ви кажа, че няма да има компромис към всеки, който посегне. Хората искат да бъдат по-сигурни, защото на "светло бъдеще" се начакаха", заяви Борисов. "Всеки ден трябва да сме така ангажирани, сякаш на следващия ще има избори. Целта ни е да се върнем там, където сме били - при средноевропейските държави", посочи Бойко Борисов.

След речта си по повод избирането му за председател, той заяви, че за да не се разкарва излишно от фотьойла до трибуната, дава право на още неизбрания за негов заместник Цветанов да каже на делегатите кои ще бъдат членовете на двата ръководни органа – Изпълнителната и Контролната комисия. Това бе направено и предложенията бяха изгласувани.

След края на събранието Борисов благодари на делегатите за тяхната "дисциплина, бързина и демократичност" и замина на посещение в Израел.

Форумът продължи четири часа. Организаторите бяха заложили на много музика, включително живи изпълнения, прожектира се и видеоклип с най-добрите моменти от историята на ГЕРБ, което първо бе учредено като движание, а после стана партия. Ретроспекцията мина под мотото "Четири години. Пет изборни победи. Една цел – да докажем, че България може".

Влизането на Борисов и Цветанов в залата бе акомпанирано с възторжена музика. Те заеха местата си на изнесените за целта фотьойли на сцената и момче на възраст около 10 години изпя песента "Ако си дал" на Емил Димитров. След това започнаха и поздравителните адреси към ГЕРБ.

Борисов благодари на СДС, ДСБ и "Атака" за проявеното държавническо поведение и подкрепата, която оказват на ГЕРБ. Министър-председателят изказа благодарност и към медиите, защото "сегашната опозиция (БСП и ДПС) не се ползва от медиен комфорт".

След това започна да изброява първите успехи на управлението, които формулира като "изкарване на престъпниците на светло" и постигане на финансова стабилност. Не забрави да напомни и за предходното правителство, което е "изхарчило всичко".

Той призова съпартийците си към пълна мобилизация "като за избори" и им обясни, че нямат право на грешки. "Този, който е бил слаб ученик трябва да учи за оценка шест или седем, за да му пишат поне четворка", каза Борисов.

Като припомни, че ГЕРБ е излъчил първата жена - председател на Народното събрание, и първата жена - кмет на София, той посочи, че само след няколко дни излъченият от партията кандидат за еврокомисар Румяна Желева има "много тежък изпит" пред евродепутатите.

"Към нея се изляха много лъжи, но присъствието на европейските представители тук ми дава основание да разчитам, че ще помогнат на нашият кандидат да се справи отлично", каза Борисов.

Неразрушимият тандем

По време на своя отчет на свършената през трите години работа вече бившият председател на партията Цветан Цветанов фокусира своето внимание върху добрите си отношения с Бойко Борисов. В месеците преди последните парламентарни избори в публичното пространство бяха плъзнали слухове за напрежение между двамата при реденето на листите за Народно събрание и бъдещото разпределение на властовия ресурс. Шест месеца по-късно Цветанов обясни, че тези слухове са били абсурдни.

"Щеше ли да бъде Цветанов, този Цветанов, който е сега, ако не беше Борисов? Без Цветанов и Борисов щеше ли да го има ГЕРБ, такъв, какъвто е сега? Никой не може да промени тандема Борисов – Цветанов", декларира Цветанов и залата избухна в аплодисменти. Той се обърна лично към Борисов и символично сдаде поста си с думите: "Г-н Борисов, днес тандемът и отборът ГЕРБ е най-големият в България". Двамата се прегърнаха, а залата стана на крака.

Цветанов също призова партийните структури към максимална мобилизация и очерта президентските избори като най-важните пред партията. По думите му успехите на ГЕРБ на местния вот през 2011 година и излъчването на държавен глава до голяма степен биха предопределили и резултата за партията на следващите парламентарни избори през 2013 година.

"Ние върнахме доверието на хората и ще продължим да го връщаме", добави той.

Вицепремиерът Симеон Дянков също говори за доверие и надежди като определи ГЕРБ за "надеждата на България". Той заяви, че правителството вече може да се похвали с най-стабилната фискална политика в целия ЕС. "Ще успеем, защото сме умни и имаме необходимата енергия", допълни той.

Лека критика

Въпреки оценките за добре свършената работа досега се прокраднаха и леко критични нотки без конкретен адресат за "занемаряване на партийния живот" след изборните победи и липса на комуникация в някои областни структури.

Без дебат националното събрание гласува и съществени промени в устава на ГЕРБ, чрез които се създават организации на общинско ниво. Досега структурата на партията бе двустепенна – национално ръководство и областни организации. Гласуването по места за общински ръководители предстои.

"Има какво да се иска от структурите на ГЕРБ", обясни Цветан Цветанов.

От своя страна по време на кратките изказвания делегатите на събранието предпочетоха да не отправят критика към ръководството. Те наблегнаха на благодарностите за оказаното доверие, сегашните и бъдещите успехи на партията.

ЕНП: Невиждани успехи за толкова кратко време

Тонът на приветствията зададе председателят на ЕНП Вилфред Мартенс, който в своя видеопоздрав заяви, че никога не е виждал някоя партия да печели толкова успехи за толкова кратко време.

"По-малко от 3 години след учредяването на ГЕРБ, вие съумяхте да спечелите доверието на гражданите в България и неведнъж, а цели 5 пъти утвърдихте това доверие с впечатляващи изборни резултати”, каза Мартенс. Според него без ангажираността на премиера Бойко Борисов всичко това е нямало да бъде възможно.

След него думата бе дадена на представители на десните управляващи партии в Гърция и Италия, както и на представителите на германските фондации "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер". Поздравителни адреси бяха изчетени от множество евродепутати от ЕНП."По-трудното обаче предстои и е пред Вас. По-трудното е да превърнеш даденото доверие в реални успехи за гражданите, които да почувстват в своето ежедневие ползите от европейското членство на България и ценностите, в които вярваме", каза още Мартенс.

Поздрави от български политически партии не бяха споменати.

От: http://mediapool.bg/ 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional