Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕК няма да мине с Желева в нея

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Британският евродепутат либерал Андрю Дъф заяви в събота, че не е възможно в Европейския парламент (ЕП) да бъде събрано мнозинство, което да одобри състава на новата Еврокомисия, ако в него влиза българският кандидат Румяна Желева.

"Отговорът може да дойде само от София. Мисля, че госпожа Желева трябва да обмисли дали все още е уместно да иска поста еврокомисар и сама да оттегли кандидатурата си. Това ще е най-елегантният вариант за излизане от задънената улица" , коментира Дъф, цитиран от БНР.

Дъф, който е докладчик по изслушванията на кандидат-комисарите, каза, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е в много неудобно положение. Причината е, че номинацията на Желева е одобрена от Европейския съвет, но ЕП е против назначението й.

В същото време лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол заяви, че Румяна Желева трябва да получи извинение. Според него писмото на Барозу до ЕП потвърждава нейната почтеност и липсата на нередности. По думите му авторите на "срамната политическа медийна кампания й дължат незабавни публични извинения". Той допълни, че няма да приеме никакви опити за повторно изслушване или за други процедурни забавяния на одобряването на новата европейска комисия.

В петък вечерта в писмото си до ЕП Барозу обясни, че по отношение на съмненията за конфликт на интереси ЕК разчита на уверенията на самата Желева, защото няма специално законодателство в ЕС в тази насока. На втория му зададен въпрос - дали Желева може да се справи с ресора й, Барозу, посочи, че тя е външен министър на България и е била евродепутат и счита, че Желева има необходимата обща компетенция, международен опит и показва необходимото равнище на европейски ангажимент, за да изпълнява тези функции. Така на практика Барозу не се ангажира и с оценка дали българската кандидатка е показала достатъчна компетентност по време на изслушването във вторник, като оставя това да преценят евродепутатите, които са я препитвали.

Източници от Европейската комисия коментираха пред EurActiv, че Барозу не е имал друг вариант, освен да подкрепи Желева. В противен случай това би означавало "да каже на България, че има некомпетентен външен министър".

Гласуването на 26 януари трябва да реши съдбата на втория екип на Барозу. Но при вариант, че социалисти, либерали, зелени и някои други групи ще гласуват против силовото налагане от Барозу на спорен кандидат, резултатът от този вот вече изглежда несигурен, казват пред EurActiv източници от Европарламента.

Междевременно в събота председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви в Плевен, че очаква Румяна Желева да бъде одобрена за еврокомисар. "Несериозно е, след като със съгласието на г-н Барозу и на правителството на България, тя е издигната за кандидат с оглед процедурите и правилата за избор на еврокомисари, да се очаква че може да има промяна в тази насока", допълни тя.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional