Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как открихме Южния полюс

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Любослава Русева

През 1910 г. Робърт Скот предприема втора експедиция до Южния полюс.  (Първата е през 1900-1904 г., когато капитанът от британската флота изследва морето на Рос и нарича територията източно от него Земя на крал Едуард VII.) Корабът "Тера нова" отплава от Лондон на 1 юни, а по пътя Скот научава, че към Южния полюс се е отправил и норвежецът Руал Амундсен – обстоятелство, което го принуждава да се откаже от някои предохранителни мерки, за да стане първият човек, достигнал най-южната точка на Земята.

От бързане капитан Скот наема за помощници първите авантюристи, които среща по пътя си. Един от тях е българинът Александър Геров, с когото се запознава в Сидни. Скот решава, че Геров е подходящ за догдрайвър (човека, който отговаря за кучешките впрягове), след като сънародникът ни показва дипломата на брат си Димитър, завършил ветеринарна медицина в Париж. (Заради тази лъжа Александър е записан в личния дневник на Скот като Димитър Геров.)

На 1 януари 1911 г. "Тера нова" акостира край ледника Рос. След изграждането на базовия лагер група от 13 души, в която е и Геров, тръгва навътре в ледения континент, за да прави продоволствен лагер. Българинът взема само 26 кучета, като най-здравите оставя в базовия лагер.
Докато хората на Скот се размотават, изследователският кораб на конкурента Амундсен също акостира край ледника Рос. Неговият базов лагер е построен на 60 мили по-близо до полюса от този на Скот.

Важно е да се отбележи и друго: в експедицията на англичанина има само 32 кучета, подбирани от Александър Геров сред породи, които не издържат дълго на студ (много от животните измират), а Амундсен пристига със 106 лайки и хъскита, които са най-подходящи за полярни условия.
На 18 януари 1912 г. Робърт Скот с още четирима души от своята експедиция най-сетне достига Южния полюс. За да разбере с ужас, че Амундсен го е изпреварил с един месец.


Българската преса следи с интерес експедицията на Александър Геров (за Скот въобще не се споменава – бел. авт.). Ето няколко заглавия от 19 януари 1912 г.:
Нашенец откри Южния полюс
В дописката се съобщава, че Геров се е справил прекрасно благодарение на професионализма и проактивната си работа на терен.

Геров доказа, че можем!
Така е озаглавен коментар, в който успехите на българина са наречени "блестящи" и "безспорни".

"Всички в Нови хан му се радваме"
Интервю с майката на Геров, в което тя разказва, че Александър винаги е бил отличник. "Хайде да си идва вече, да му направим курбан за берекет по православен обичай", моли се накрая жената, заснета как пече чушки на тенекия. (По онова време все още не е изобретен чушкопекът, с който българите ще се гордеят след век.)


В това време всички световни агенции съобщават за провала на Робърт Скот. "Той се представи неубедително, показа липса на яснота и, изглежда, не знае географски къде се намират някои конфликтни зони около Южния полюс", коментира Ройтерс. "Скот заяви, че няма какво да крие, както и че не е правил кадрови грешки, но човекът, заемащ ключов пост в неговата експедиция, е представил неверни сведения в декларацията си", съобщава Франс прес.

"Димитър, по-точно Александър Геров, е основната причина за провала на Скот, тъй като е бил некомпетентен за позицията на догдрайвър. "Той взе дипломата ми!" – разкрива брат му, който благодарение на липсващото свидетелство за висше образование е назначен за директор на Народната библиотека" (по информация на АП). "Амундсен стигна пръв до Южния полюс", гласи краткото съобщение на агенция "Синхуа".


На 20 януари 1912 г. българската преса избухва:
Амундсен подля вода на България
Челният материал на "Епоха" е посветен изцяло на наглия норвежец и претенциите му, че е стигнал пръв до Южния полюс. "България знаеше за съществуването на Южен полюс много преди Амундсен да се качи на кораба си. От векове Южният полюс е изконна българска територия", твърди вестникът.

Поредна антибългарска кампания
Вестник "Ехо" също съобщава, че Амундсен е работил по много добре скалъпен сценарий срещу страната ни и е нанесъл перфектен удар по нейния международен авторитет. "Самият факт, че е тръгнал със 106 кучета, говори, че отдавна ни е готвил капан", аргументира се "Ехо".

"Имаше далеч по-трагични експедиции от нашата"
Ексклузивно интервю с Александър Геров във в. "Народ". На въпрос за дипломата той казва: "Проверете дневника на капитан Скот. Там пише, че в експедицията е участвал Димитър Геров, на чието име е дипломата. Не виждам конфликт на интереси."

Срам!
Анализът на "Свобода" е насочен срещу брата Димитър, съобщил пред АП за откраднатата диплома. "Когато нашенец постигне успех на международната сцена, все ще се намери някой подлец, който да излее върху главата му кофа с кал! Европа е потресена!"

Защото не са социалисти
"Ето плодовете, които берем при всяко дясно управление", се казва в редакционен коментар с това заглавие в опозиционния "Дело". Вестникът твърди, че причината за провала на Южния полюс е вредната за страната ни правителствена политика.


Кралското географско дружество в Лондон иска обяснение от Робърт Скот защо е включил в експедицията си Геров. "Сър, налага се да предоставите повече информация по отношение на дипломата на българина, както и да опишете мотивите си да се спрете на неговата кандидатура", пише секретарят на дружеството лорд Малкълм.

Робърт Скот моли Геров да изпрати копие от дипломата си на адрес "Даунинг стрийт" 13 и само след две седмици получава отговор: "Уверявам Ви, че всичко с дипломата е наред. Ако имате съмнения, елате в страната ми, в моя град, на моята улица, за да се запознаете с документа на място. Прилагам копие от становище на Министерството на правосъдието, според което дипломата не противоречи на българската конституция. Също така говорих с когото трябва в Службата по вписванията и вече разполагам с документ, че аз съм откривателят на Амундсен на Южния полюс."
...

Биографите на Робърт Скот твърдят, че в края на живота му негово любимо четиво станала "Оптимистична теория за българския народ" от Иван Хаджийски. Той дори си бил подчертал с червено мастило следния откъс: "Българска работа (конгрес, културно тържество, състезание, обществено предприятие и др.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи за позорна регистрация на печалните си герои."

За разлика от Геров, който междувременно станал почетен жител на Нови хан (а и до днес на родната му къща има табела "Тук живя откривателят на Южния полюс"), Скот бил забравен от всички.

Послеслов: Участието на Александър Геров в експедицията на Робърт Скот е автентична история. Всичко останало е измислено.
От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional