Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Големия Маргин - голямото изпитание на прокуратурата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Павлина Желева

Красимир Маринов и свитата му охранители утре сутрин може би ще се настанят в някой луксозен СПА комплекс. От неделя вечерта Големия Маргин отново е на свобода, след като второ обвинение срещу него в рамките на четири дни се оказа неподкрепено с достатъчно доказателства, за да остане в ареста. Маринов си остава обвиняем за подбудителство на убийството на Боби Цанков и за създаването на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

През последните две седмици Големия Маргин, брат му Николай и Стефан Бонев-Сако бяха замесвани от разследващите и в двете престъпления. Резултатът сега е, че Красимир Маринов е на свобода срещу подписка, Малкия Маргин изчезна и е обявен за национално издирване, а Сако, след като беше задържан и пуснат за Цанков, вчера остана в ареста заради наркогрупата.

Сако остана в ареста като личност със "завишена обществена опасност"

Прокуратурата ще протестира пускането на Маргина, но ще трябва да подкрепи искането си с нови доказателства. По делото "Цанков" пък трябва да се намерят физическите извършители, за които зам. градският прокурор на София Роман Василев твърди, че вече има насоки.

Според съдията  Иван Стойчев от Софийския градски съд, наредил незабавното освобождаване вчера, прокуратурата не е представила доказателства, на които да се обоснове предположение, че Маринов е ръководил престъпна група, чиито дилъри са продавали хероин и кокаин в София. Заседанието мина при закрити врати и продължи над 2 часа. От решението на съда стана ясно, че обвинението за разпространение на наркотици срещу Големия Маргин се крепи основно на показанията на друг задържан като член на групата - Тихомир Георгиев-Боксьора.

Той е основен свидетел и срещу Златомир Иванов-Баретата. Според съда "Тихомир Георгиев доста цинично е използвал органите на държавното обвинение срещу свои мними или действителни опоненти за постигането на собствените си престъпни цели", а показанията на останалите защитени свидетели по делото се позовавали на изказвания на трети лица, които не са разпитани.

"Братя Маринови се ползват с негативен обществен образ, свързан с подозрения за ръководене на престъпния свят, но от защитените свидетели никой не е заявил, че се познава лично с някой от тях", пише в решението на съда. Все пак съдията Стойчев задържа Стефан Бонев-Сако, сочен от прокуратурата за "изпълнителен директор" на престъпната група на Големия Маргин, като се мотивира със "завишената му обществена опасност като личност" и с подкрепа от показанията на тайните свидетели. Тепърва обвинителите ще трябва да изясняват и доказват и връзката между братя Маргини и Сако, тъй като досега се смяташе, че те работят независимо, но без да си пречат.

Скоро след като съдът освободи Големия Маргин, двама от началниците на Софийската градска прокуратура имаха медийни изяви в двете частни национални телевизии. Пред Би Ти Ви градският прокурор Николай Кокинов заяви, че ще протестира решението на съда. Пред "Нова телевизия" заместникът му Роман Василев пък каза, че обвиненията срещу Маргина са повдигнати на базата на доказателства - "двама от свидетелите и двама от обвиняемите дадоха показания, че Красимир Маринов е лидер на тяхната група, от това повече здраве му кажи".

"Обществото не бива да смята, че братята Маргини на всяка цена трябва да стоят под арест, без никакви доказателства", каза още Василев. "Не мога да коментирам решението на съда", заяви пред "Дневник" главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Обвинението за разпространение на дрога беше повдигнато на Големия Маргин в четвъртък, часове преди Софийският апелативен съд да обяви, че по разследването срещу Маргините за подбудителство на убийството на Боби Цанков няма никакви доказателства. Останалите членове на "екипа" на Маргина с обвинения за грабежи, рекет и побои са Тихомир Георгиев, Александър Кукурин, Сокол Димитров, Андрей Начев, Траян Златков и Милен Алексиев. Последният също беше освободен вчера поради липса на доказателства.

В петък бяха задържани други петима души, за които прокуратурата твърди, че са част от ръководената от Големия Маргин група за разпространение на дрога. Арестуваните са с прякори Шашавия, Душманина, Банана, Камбарата и Върбан. При задържането им у тях били намерени големи суми пари, много мобилни телефони, както и две пакетчета бял прах. Мартин Иванов-Душманина е брат на Радослав Иванов-Темерута, който през 2006 г. беше прострелян в главата, но оцеля. По данни на МВР Банана, Камбарата и Върбан били по-ниско в йерархията в групата.

Ден след арестите се появи и нова линия към делата на Маргините. Вестник "Труд" съобщи, че преподаватели от Стопанската академия в Свищов се разследват за пране на пари, тъй като имали общи фирми със съпругите на Големия Марин - Мария Маринова, и с Ирена Атанасова на покойния Дмитрий Минев-Димата Руснака. Двете са съдружнички във "Файненшъл консулт" ООД, в която дялове има и регистрираната в Делауеър "Куик летс".

Именно в офшорното дружество според разследващите съсобственици са и няколко преподаватели от академията в Свищов. Други фирми на преподавателите пък имали същите адреси и ползвали един и същ счетоводител, който е бил състудент на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Този казус обаче още не е коментиран официално от прокуратурата.

В така развилата се ситуация изчезването на Малкия Маргин изглежда като най-грешен ход за него, защото той също щеше да бъде освободен по случая "Боби Цанков", а за него няма обвинение за групата за дрога. След като обаче не се яви на единственото дело в съдебна фаза срещу него и брат му - това за подготовката на три убийства, той си гарантира максимален престой от две години в ареста или поне докато трае съдебният процес, ако бъде заловен.

В анкетата на "Дневник" от петък прогнозите на читателите, че Големия Маргин ще бъде освободен по новото си обвинение още в неделя сутринта, бяха два пъти повече от отговора, че ще остане в ареста. 
От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional