Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Казусът "Желева" ще бъде решен с гласуване

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Бъдещето на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева остава неясно след като в понеделник координаторите на комисията за развитие в Европейския парламент (ЕП) отложиха решението си по казуса, а правната служба прехвърли отговорността към председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

В петък вечерта координаторите от различните политически групи в комисията за развитие трябваше да приемат оценка за Румяна Желева, но не успяха да постигнат консенсус. Затова във вторник ще се събере цялата парламентарна комисия и ще реши с гласуване дали одобрява българската кандидатура.

Румяна Желева е единственият кандидат за комисар, за който координаторите на ЕП не могат да стигнат до решение и се налага гласуване в пленарен състав.

Преди пет години именно след подобен вот от първата комисия Борозу отпадна италианският кандидат-комисар Роко Бутильоне, който впоследствие беше заместен от Франко Фратини.

След заседанието на комисията, което се проведе късно вечерта, представителите на ЕНП отказаха всякакъв коментар. Представители на социалистите коментираха, че проблемът с компетентността на Желева остава, а зелените бяха категорични, че тя не може да бъде комисар. Към момента не е ясна позицията на либералите в комисията, но се очаква именно те да решат гласуването. Преди два дни обаче координаторът от либералите Андрю Дъф коментира, че кандидатурата на Желева трябва да бъде оттеглена, тъй като с нея състаъвът на комисията няма да мине в ЕП.

Правната служба на ЕП връща казуса "Желева" на Барозу

Правната служба на Европейския парламент (ЕП), която трябваше да провери има ли конфликт на интереси при българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева, излезе със становище, което на практика отново прехвърля отговорността на решение към председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

"Правната служба не разполага със средствата, чрез които да установи верни и точни ли са сведенията, които е предоставила г-жа Желева", се казва в становището, разпратено до лидерите на парламентарните фракции в понеделник вечерта.

Базирайки се на декларацията от 17 декември 2009 г., подадена от българския външен министър, правната служба на ЕП казва, че не разполага с документи, които да показват, че към тази дата Желева е притежавала някакви дялови участия или активи в търговски дружества.

Собствеността й в "Глобал консулт", около която се развихри скандала по време на изслушването миналия вторник, приключва с продажбата на фирмата през април 2009 г.

В становището се казва още, че декларацията на Желева за еврокомисар няма директно отношение към декларациите, които е подавала като евродепутат и в които има разминаване по отношение на участието й в дружеството.

Председателят на ЕК е този, който трябва да провери истинността на декларацията за имущество и конфликт на интереси на г-жа Желева, се казва още в документа. Барозу вече каза, че Желева си е номинация на българското правителство, но и на българския народ, който й е гласувал доверие да стане и външен министър, и на два пъти евродепутат.

ЕНП: Желева не трябва да се оттегля

Преди документът да бъде оповестен официално, Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че правната служба оневинява Румяна Желева за конфликт на интереси. Кандидатурата й няма да бъде оттеглена и тя ще стане еврокомисар, заяви ЕНП.

"Румяна Желева не трябва да се оттегля, няма "план Б", ще я защитаваме до край и тя ще стане еврокомисар", съобщи лидерът на ЕНП Жозеф Доул по време на заседанието на парламентарната група на партията, предаде БНР.

От ЕНП са решили също, че няма да допуснат ново изслушване на Желева, както и да се забави гласуването на новия състав на ЕК. Най-голямата група в ЕП посочи, си поставя две цели: на 27 януари да има амбициозна и силна нова Еврокомисия и второ, да не губят свои хора по пътя към нея.

"Няма да оставим социалистите да спечелят политическата игра и да вземат за заложник целия процес", заявяват от ЕНП.

Според тях становището на правната служба към ЕП окончателно оневинява Желева. В документа се посочва, че няма констатирани нередности в декларацията, подадена от Желева в края на миналата година, в качеството й на кандидат комисар. Юристите на се разследвали предишни периоди и данните за тях.

Проблемите с декларациите на българската кандидатка касаят именно предишни периоди, когато тя е била евродепутат и не е посочила участието си в "Глобал консулт" – фирмата, която е продала през април 2009 г. В същото време стана ясно, че Румяна Желева все още се води управител на фирмата "Етко – Шнайдерс" ООД и към днешна дата, което създава проблем с поста й на външен министър. Това сочи актуалното състояние на дружеството, с което Mediapool разполага.

Предстои да бъде дадена официална оценка за професионалните качества на Желева да заеме поста комисар по ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

Предварителната оценка стана известна още миналата седмица – повечето евродепутати са на мнение, че Желева не се е представила убедително.

В момента няма промяна в позициите на различните политически сили - дясната ЕНП, чийто заместник-председател е Румяна Желева, твърдо стои зад нея, социалистите и зелените са твърдо против, а либералите, макар и неокончателно, смятат, че кандидатурата трябва да бъде отхвърлена.

Във вторник в Страсбург се очакват пресконференции на основните парламентарни групи и повече яснота около мненията им. В четвъртък се очаква становище от председателя на ЕП, на председателите на групи и на парламентарни комисии.

Жозеф Доул, каза в понеделник, че той лично е убедил Румяна Желева да не се отказва. Доул отбеляза, че е постоянна координация с българския премиер Бойко Борисов и с председателя на ЕК Жозе Барозу, които също категорично подкрепят кандидатурата на Желева.

"Ди Велт": Покерът около назначенията навлиза в нов рунд

Каква ще е развръзката обаче все още не е ясно. Покерът около назначенията в новата ЕК навлиза тази седмица в нов рунд, коментира в понеделник германският в. "Ди Велт", като прогнозира, че встъпването в длъжност на новата комисия ще се забави.

Заради недостатъчна компетентност минимум трима висши политици, които искат да стават еврокомисари - Нели Крус, Оли Рен и Алдригас Шемета - още веднъж ще се изправят на кръстосан разпит пред комисиите в Европарламента.

Водещи политици от фракцията на ЕНП очакват междувременно, че правителството в София скоро ще изтегли спорния български кандидат-комисар Румяна Желева. "Би било малко чудо, ако Желева пробие", казва водещ консерватор пред "Ди Велт".

Въпреки че е оневинена от правната служба на ЕП, за Желева няма да стане по-приятно, пише "Ди Велт" и прогнозира, че политическият натиск върху българската кандидатка ще продължи да нараства в следващите дни. Цитирани са европейски дипломати, според които дискусията около нея е обременила изслушванията, а евродепутати от всички фракции имат значителни съмнения за нейната компетентност.

Положението на Желева се утежнява допълнително от факта, че премиерът Бойко Борисов вече спомена, че има и "план Б" с друга номинация.

"Ди Велт" припомня също, че по силата на неписаните правила, ако с Желева консерваторите загубят кандидат от собствените си редици, трябва да си иде и най-малко един кандидат-комисар от социалистите. За целта ЕНП нарочи първоначално словака Марош Шевчович, чието изслушване беше този понеделник, но междувременно се събират материали и срещу друг кандидат-комисар на социалистите - Мария Даманаки.

От: http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional