Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Годината на Тигъра за МВР*

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Христов


10 начело на над 70 000 срещу 300 за 1 година.

Така в числа може да бъде обобщена новината от националното съвещание на МВР вчера. Какво означават те:
Десетимата са най-важните фигури в българската правоохранителната система, сред които и Бойко Борисов, който обича лично да участва и следи всички акции срещу организиратата престъпност. Останалите са  Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи, и заместниците му Веселин Вучков и Павлин Димитров, Борис Велчев, главен прокурор, и заместниците му Бойко Найденов, Валери Първанов и Камен Ситнилски, както и Калин Георгиев, главен секретар на МВР, и Цветлин Йовчев, директор на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

70 000 е "армията от полицаи, прокурори, следователи и агенти от ДАНС", която според министър-председателя трябва да спечели битката срещу престъпността.

300 или дори по-малко (250) са тези, които тормозят цяла България. Това са "емблематични фигури на престъпния свят, тормозят страната и срещу тях не са били предприети необходимите действия", по обяснението на Цветан Цветанов. Сега тези фигури стават прицел на областните дирекции на МВР и окръжните прокурори, които всеки месец ще се отчитат пред ведомството и главния прокурор за предприетите действия срещу тях.

1 година е срокът, който МВР и прокуратурата си дадоха, за да се справят.

Ако добавим математика в резултатите - става ясно, че срещу всеки престъпник се изправят поне 333 служители на системата и също така почти всеки ден трябва да има поне един залавян, а после и осъждан. Вътрешният министър не даде информация колко са останалите хора в структурите на тези 300 престъпни лидери.

Всъщност това не е нито първият списък в битката срещу престъпността, нито първата толкова сериозна закана към мафията (виж втората снимка). Въпросът е дали това правителство и останалите служби в момента ще успеят да я изпълнят, защото след почти 15 години, в които мафията води в резултата, положението наистина е "или те, или народа", както го формулира Борисов вчера.

А срещата в Академията на МВР, въпреки че е планирана предната седмица, се случи по-малко от 24 часа след като Големия Маргин беше пуснат на свобода срещу подписка заради липсата на достатъчно доказателства, че е организирал група за разпространение на наркотици. Часове по-късно пък вчера бяха освободени и част от заловените  и сочени за дилъри в същата група. Не е ясно дали Маргините или някой като Шашавия или Камбарата попада в листата на 300-те, тъй като той остава тайна.

Поредният списък е резултат от т.нар. инвентаризация на престъпния контингент, която беше възложена през декември 2009 г.

Годината на тигъра

"2010 е годината, в която не може повече да се оправдаваме с нищо. Имаме ясна политическа воля, имаме абсолютното съдействие на органите на МВР и ДАНС, имаме ясната воля да се сложи край на организираната престъпност в страната, имаме възможностите да го направим", декларира Борис Велчев след срещата. Той се е обърнал към всички окръжни прокурори да си припомнят, че са толкова магистрати, колкото и останалите колеги от съдебната власт и да поемат своята отговорност. По думите му следващите месеци ще са решаващи.

"Зная, че тези думи няма да останат без последици и ще ми бъдат припомняни, но съм готов да отговарям за тях", обяви Велчев. Той обеща, че ще бъде създадена такава организация в правоохранителната система, която да притисне местните и националните босове на организираната престъпност, за да може влиянието им да бъде силно ограничено и в крайна сметка да бъдат изправени пред съда. Главният прокурор призна, че в провинцията се работи по-трудно, но заяви, че е призовал окръжните прокурори, когато имат затруднения, да предлагат до него дадени разследвания да се водят от София.

По повод опитите на прокуратурата през последните дни на всяка цена да остави в ареста определени лица, сред които и Големия Маргин, Борис Велчев заяви, че самият той оказвал натиск върху прокуратурата, "защото смятам, че срещу една категория лица трябва да се работи много агресивно". Той обаче отказа да коментира решението на съда, с което Маргина беше освободен от ареста.

Безкомпромисно

"Срещу тези 250-300 лица има 70-хилядна армия от полицаи, прокурори, следователи и агенти от ДАНС, просто това трябва да е последният път, в който го споменаваме. Като прибавим и комисията "Кушлев" и други органи, числото става много по-голямо. Заложено е на карта доброто на 8 милиона българи срещу тези 250-300 души. Не трябва да има никакъв компромис към бандитите", заяви премиерът Борисов.

"Дали сме сгради, дали сме оборудване, дали сме заплати. От тях очакваме резултати", обясни още той. 

Министър Цветанов не скри, че пропуските в миналото да се предприемат адекватни мерки срещу организираната престъпност ще затрудни работата им. Набелязаните мерки срещу лидерите на престъпни групи в цялата страна останаха тайна, но но от изявлението на вътрешния министър стана ясно, че там, където полицията не се справи, ще последват кадрови рокади.

Само няколко часа по-късно стана ясно, че заместник-директорът на областната дирекция на МВР - Плевен, комисар Марио Тодоров е депозирал заявление за освобождаване от длъжност. Според неофициални източници той е един от проверяваните полицейски служители в плевенската дирекция за нерегламентирани контакти с Красьо Черния. От МВР не уточниха мотивите за оставката.

*Основната характеристика на Годината на тигъра е подвижност, променливост и амбиция. Започва период на междуличностни битки, силни човешки амбиции, година на достижения и изпитания. За годините на този звяр са характерни и изострените конфликти, сериозни териториални претенции и идеологически сблъсъци.
 
От: http://dnevnik.bg/

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional