Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кацане по корем

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Драгомир Иванов

"Консерваторите ще преживеят кацане по корем." Думите на германския либерален евродепутат граф Александър Ламбсдорф пред вестник "Ди велт" в понеделник излязоха пророчески. Точно седмица след превърналото се във фиаско изслушване в Европейския парламент Румяна Желева оттегли кандидатурата си за еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, подавайки оставка и като външен министър на България.

Европейската народна партия (чийто десети зам.-председател Желева стана след изборите за новия европарламент), която до последно я бранеше от "клеветническата кампания", също изтегли подкрепата си, а лидерът й Жозеф Дол изрази разочарованието си и натъжаването си от развоя.

В последните дни сериозната чужда преса описваше атмосферата в Брюксел като белязана от

политически интриги, дрънкане на оръжие и жажда за мъст

В "седмицата на дългите ножове" (по "Ди велт") и "окопната война" ("Ди пресе") консерваторите стоически защитаваха Желева и плашеха да бламират ту словака социалист Марош Шевчович (междувпрочем представил се на изслушването доста убедително), ту гъркинята Мария Даманаки, ту шведката от либералите Сесилия Малстрьом. Социалистите не пропуснаха шанса да атакуват, а парламентарният им водач Мартин Шулц перна мимоходом по биографията му устатия български премиер.

Либералите предпочетоха да изчакват в удобната си позиция на балансьор (от който в крайна сметка зависи одобрението на втория отбор на Барозу). А за малобройните (55 от общо 785 депутата), но можещи да вдигат шум зелени, шоуто, в което се превърна кандидатурата на Желева, беше добре дошло за изява.

Така тричасовото изслушване на българския външен министър в Брюксел разби на пух и прах "джентълменското споразумение" между силите в Европарламента, за което различни анализатори говореха в предишните седмици като гарант за бързо прокарване на втората комисия на Барозу. И до този развой се стигна по една реална причина - че

кандидатурата на Желева не подлежеше на спасяване

Независимо че под маската на дискусиите за или против компетентността й ясно надничаха "пристрастията и институционалните съперничества, отприщени от изслушванията" (по "Файненшъл таймс"), никой освен ЕНП не намери добра дума за българския кандидат. Справка - медийната пукотевица след изслушването й, и то в издания, които европейските власти е опасно да подценяват.

Личността на Желева с нейните очевадни противоречия около конфликта на интереси и недостатъчната компетентност осветлиха един значителен проблем и на европейските институции -

липсата на механизми за задълбочена преценка

на кандидатите за висши европейски постове. Проверката за имотното състояние и бизнес връзките на Желева се оказа почти непреодолима пречка пред могъщата "Берлемон" (сградата на Еврокомисията - бел. авт.). Още по-жалки изглеждаха европейските власти, когато започнаха да си прехвърлят казуса като горещ картоф: след изслушването на българската кандидатка депутатите попитаха Барозу какво мисли за конфликта на интереси и подготвеността й, той отговори, че разчита на думите й, "тъй като в законодателството на съюза няма специфична процедура за контрол на декларираното", и се измъкна от въпроса за нейната компетентност, като обясни, че била номинирана от българското правителство и два пъти била избирана за евродепутат.

А правната служба на Европарламента, чието становище със затаен дъх чакаха в София и Брюксел, почти достигна "висотите" на формализма в българското правораздаване. (При това юристите на службата уточниха, че Желева два пъти е пропуснала да изпълни задължението си като евродепутат да впише собствеността си в "Глобал консулт", но не е нарушила етичния кодекс на комисарите, които са задължени да записват всички академични постове и фондации, в които са участвали в последните 10 години, а това изискване не се отнася за другите им служебни задължения, включително и управлението на фирми.).

След което брюкселските прависти отново запратиха картофа към Барозу, уточнявайки, че преценката за истинността на декларациите не било тяхна работа, а на... Европейската комисия.

Разбираемо е оплитането на европейците в такъв казус - повечето от тях вероятно и теоретично не са допускали сблъсък с подобна "материя". Е, да са благодарни на

българите, които им закачиха още една обеца на ухото

Лаконичното и най-точно обобщение на разигралия се през последната седмица софийско-брюкселски абсурд беше изразено в заглавието на "Файненшъл таймс Дойчланд" - "Малко повече взискателност, моля". Донякъде обнадеждаващо според вестника било поведението на отделни евродепутати, които смятали за дълг проверката на кандидат-еврокомисарите.

Поредната българска "ситуация" в Брюксел сама по себе си едва ли е изненада. Агенциите вече разпространиха комюникето от българското правителство, според което решението на Борисов да приеме поисканото от Желева оттегляне на кандидатурата й е "мотивирано от отговорността за предотвратяването на институционална криза в ЕС". Както коментира и полският "Газета виборча", случаят просто утвърди стереотипите за България и даде още храна на противниците на ново разширяване на съюза.

В ролята на по-големия губещ се оказа Европейската народна партия. Авторитетът й доста пострада от ината на нейния председател Жозеф Дол да реагира единствено с нападки към всички, които по различни причини не харесаха Желева. Опонентът му Мартин Шулц откровено се подигра на "отчаяните опити" на ЕНП да предотврати очаквания от всички развой. "Сериозна грешка бе да се поставя политическата принадлежност пред основните компетенции за поста", коментира лидерът на социалистите. А медиите бяха далеч по-язвителни в коментарите си за поведението на десницата в ЕП.

С новата кандидатура на работещата в Световната банка Кристалина Георгиева България има шанс много бързо да компенсира поредния си имиджов провал. Но след изявлението на премиера Борисов, че не приема оставката й като външен министър, продължението на личната драма на Желева е почти сигурно.
От - http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional