Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Външните реакции за Кристалина Георгиева: Внушителна биография

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

"България набързо замени Румяна Желева с вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева", пише "Уолстрийт джърнъл". "Това е голям удар", казва пред вестника Фредрик Ериксон, анализатор в базирания в Брюксел Европейски център за международна политика и икономика. "В деня, в който Барозу представи групата на номинираните комисари, той каза, че това е най-добрият екип за посрещане на предизвикателствана на ЕС", припомня Ериксон.

Според анализатори номинирането на високопоставен международен служител за български комисар би спомогнало да се компенсира възникналото в дясноцентристкото правителство смущение заради провала на кандидатурата на Желева, съобщава и "Файненшъл таймс". "Кристалина Георгиева е много по-силна номинация", казва директорът на Центъра за иследване на демокрацията, като допълва, че тя има немалко постижения в чужбина и не е смятана за тяснопартийна политическа фигура.

Новият български кандидат за Европейската комисия Кристалина Георгиева е относително слабо позната в България, посочва австрийската агенция АПА в кратка биографична справка, публикувана в електронното издание на "Дер щандарт". "Георгиева заема първата си длъжност в Световната банка през 1993 г. като експерт по опазване на околната среда в Европа и Централна Азия. Георгиева е доктор по икономика и е специализирала в САЩ и Великобритания. През 2008 г. президентът на Световната банка Робърт Зелик лично я номинира за вицепрезидент по екологията и устойчивото развитие и оттагава тя е е единствената източноевропейка на толкова висок пост. След убедителната победа на ГЕРБ тя отхвърли предложения й пост на финансов министър с аргумента, че иска да продължи да изпълнява задълженията й в Световната банка", отбелязва АП.

На "внушителната биография" на Георгиева обръща внимание и германската обществена медия "Дойче веле". "От миналата година Георгиева е част от екипа икономически съветници на премиера Бойко Борисов, съветва и международни компании с интереси в Централна и Източна Европа", отбелязва медиата. По-нататък се казва, че Георгиева е авторка на повече от 80 публикации на тема екологична политика и устойчиво развитие, вкл. на най-популярния сред българските студенти учебник по икономикс, както става ясно от сайта на УНСС.
 

От - http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional