Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Козът на Борисов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева е новият кандидат на България за еврокомисар.

Тя обяви, че е готова да поеме ресора, определен за външния министър Румяна Желева - "Международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи". Изслушването на Георгиева от Комисията по развитие на Европейския парламент ще бъде на 3 февруари, а гласуването на целия състав на Европейската комисия - на 9 февруари в Страсбург. В четвъртък Георгиева ще проведе първите си разговори с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и ресорните евродепутати.

"Много съм говорила, че добрият имидж на страната е много ценен за всички българи и в този смисъл е висока отговорност да ни представям по най-добрия начин", заяви вчера тя. Номинацията й беше посрещната добре от всички политически сили в София, а в Брюксел коментираха, че тя е много по-силна от предишната и че е предимство, че е надпартийна фигура. Лидерите на парламентарните групи в Европарламента обявиха снощи, че с оттеглянето на Желева е свалено напрежението помежду им и няма да блокират вота на втората комисия на Барозу.

Кристалина Георгиева отговори на премиерския "зов за завръщане" и прие да стане българският кандидат за еврокомисар. Тя е получила обаждане от Бойко Борисов през нощта (централата на Световната банка е във Вашингтон), което било сутрешно време в България. "Реших за 5 минути, защото ситуацията изисква бързи действия", каза самата тя в извънредна видеовръзка, която представителството на Световната банка у нас организира за българските медии снощи.

(Запис от видеовръзката)

Месеци след като предпочете да остане във Вашингтон, вместо да се върне като член на правителството (виж портрета), сега Георгиева претеглила къде е по-необходима и дори президентът на СБ Робърт Зелик я е подкрепил, въпреки че новината за напускането й не му харесала.

"Промени се това, че българският кандидат за ЕК се оказа в трудна ситуация, в трудно положение и се оттегли и в много кратко време страната ни трябва да представи кандидат, който да е колкото се може по-близко до това, до очакванията на комисията като международен опит, като професионална подготвеност. В тези условия аз трябваше да поставя на везните задълженията към банката, институция, към която аз съм много привързана, много уважавам - тук съм прекарала много години на плодотворна работа, с това, което е необходимо за страната ни. Когато ги поставих на везните, може би защото беше рано сутринта вашингтонско време, може би защото първото нещо, когато се събудя, е да си мисля за България, те надделяха в посока да приема това предложение, което е висока чест за всеки българин, не само за мен", така Георгиева отговори на въпрос на "Дарик радио" какво се е променило през последните два месеца, тъй като през ноември беше коментирала пред медията, че като вицепрезидент на Световната банка няма и не може да има политически амбиции. 

Новият кандидат за еврокомисар на България бе спокоен, че ще се представи добре на събеседването си с евродепутатите. "Имам увереност, че ще мога да се представя по-добре на изслушването. Макар и опитът ми в Световната банка да не е директно в предоставянето на хуманитарна помощ, ние работим много именно по оказването на помощ за страни в криза. Работим много и по изграждането на международно сътрудничество при оказване на хуманитарна помощ и затова предложеният ми ресор е близък до моята сегашна длъжност", обясни спокойно Георгиева.

С думите "нека оставим този въпрос за бъдещето" тя отказа да отговори дали при срещата си с председателя на Европейската комисия Барозу ще поиска друг ресор. Само каза, че се работи такава среща да има по-скоро. Източници от Европейския парламент обаче признаха нейния опит и оцениха кандидатурата й като "висока топка", за която най-малкото може да се обсъди нов по-важен ресор.

По-рано през деня правителствени източници коментираха, че ще разчитат на нея и за още нещо - възможността да помогне за влизането на България в предверието на еврозоната - ERM2. Причината била, че в Световната банка е работила дълго време заедно с финансовия министър Симеон Дянков, което също може да помогне при кандидатстването на България за еврозоната. Дянков, който вчера бе в Брюксел за срещата на финансовите министри, не беше открит за коментар за новата номинация и за възможностите да искат промяна на ресора й с икономически.

На въпрос дали може да помогне за ERM2 и как Кристалина Георгиева коментира, че "добрият имидж на страната е много ценен за всички българи. Това само по-себе си е ако щете лобиране. Най-добрият начин да защитаваме страната си е като работим съвестно и сме уважавани навсякъде".
Има вероятност заради новия си пост Кристалина Герогиева да напусне мястото си като съветник на премиера по икономическите въпроси, което Борисов й възложи през ноември.

На въпросите за конфликт на интереси тя обясни, че в Световната банка това е много добре уредено и всички хора на ръководни позиции в банката декларират собствеността си и своите ангажименти и те са публикувани на сайта на институцията. "Мога веднага да кажа, че нямам никакво участие и собственост във фирми, които биха ме поставили в конфликт на интереси. Но ще погледна изискванията на ЕК и ако не са идентични с тези на банката, ще се постарая да посрещна и новите изисквания", обеща Георгиева.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional