Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Две ясни смени и една голяма неизвестна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
екип на "Дневник"

Илиян Михов се връща в България като вицепремиер. Но без ресор. Няма да е вице, ще е министър, Борисов ясно го каза. Няма как да стане министър, няма и министерство. Няма да е нито министър, нито пък вицепремиер, идва като съветник на премиера, при това висш.

Тълкуванията на високопоставени политици от ГЕРБ, които продължиха да се разминават докъсно вечерта, бяха предизвикани от новината, съобщена от премиера Бойко Борисов, че е получил съгласието на професора по макроикономика и иконометрия в INSEAD Илиян Михов да се върне в България и да се присъедини към икономическия му екип.

Съобщението за включването на Михов в изпълнителната власт и многото неизвестни около това решение потопиха другата новина на деня - Борисов направи първите промени в правителството си. Премиерът прие оставката на външния министър Румяна Желева и посочи за наследник на поста й досегашния военен министър Николай Младенов. Неговото място пък ще заеме зам.-министър Аню Ангелов. Така първите промени в кабинета станаха шест месеца след избирането му.

На пресконференцията след заседанието на Министерския съвет вчера Борисов напомни, че преди вицепремиерът на Световната банка Кристалина Георгиева да бъде номинирана за еврокомисар, очакванията са били тя "да дойде като вицепремиер в правителството... някъде март - април".

И допълни: "Създалата се ситуация, първо, наложи бързо да докажем на Брюксел и на евроатлантическите партньори, че имаме кандидат и човек, който може да върши много работа на европейското правителство. И, второ, съгласие да дойде като министър, който да ни помага в наблюдението на икономиката и пряко влиянието на финансовите операции, които правителството прави с цел балансиране на бюджета, и заедно с другите министри ще предложа и структурна промяна, ще дойде г-н Илиян Михов."

Решението си за Михов Борисов аргументира така: "По този начин няма да се отрази на българското правителство неидването на г-жа Кристалина Георгиева като вицепремиер. Ще подсиля тази част - финансово-икономическата, с г-н Илиян Михов." Помолен да уточни дали Михов ще стане вицепремиер, Борисов каза само: "Когато отидем в парламента другата седмица, ще чуете и ресори, и задачи, които задавам."

В следващите няколко часа политици от ГЕРБ - и в парламента, и в изпълнителната власт, даваха различни тълкувания какъв точно ще е бъдещият пост на Михов.

До следващия петък ще мисля под каква форма да го привлека

- това каза премиерът пред "Дневник" три часа след пресконференцията си, потърсен да изясни намеренията си. На въпрос дали професорът по макроикономика и иконометрия ще е негов съветник, министър или вицепремиер, Борисов отговори така: "Интерпретациите на медиите не ме интересуват - защо няма интерпретации остава ли Желева в кабинета, или пък съмнение кои ще са новите министри на външните работи и на отбраната. Като взема решение - ще сляза и ще го кажа", допълни той. От думите му се разбра, че различаващите се съобщения на медиите са, защото още не е взел окончателно решение.

Само час по-късно двама източници, близки до премиера, обясниха пред "Дневник", че Михов няма да има пост в кабинета, а идва като съветник. Те отказаха да коментират защо Борисов го е посочил в ролята на министър или вицепремиер. Михов наистина щял да се включи в икономическия екип с повече задачи и да помага за подготовката на България за влизане в еврозоната, твърдят източниците.

"Дневник" се свърза и с вицепремиера Цветан Цветанов, който каза, че досега не е обсъждано Михов да има министерски пост или на вицепремиер. Според него той ще се включи в екипа като "висш съветник" и ще получи конкретни задачи, но не уточни какви. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков отказа коментар.

Михов също отказа подробности, защото все още има много неясноти.
Объркване цареше и в редиците на ГЕРБ в Народното събрание. Попитана дали премиерът е съгласувал с оперативното ръководство на ГЕРБ решението си за Михов, съпредседателят на парламентарната група и член на ръководството Искра Фидосова заяви, че, доколкото знае, той ще е съветник. Тя допълни, че се очаква

следващата сряда Народното събрание да гласува промените

в правителството, но посочи само имената на Николай Младенов и Аню Ангелов.
В официалното съобщение от пресслужбата на правителството името на Илиян Михов също не се споменава. То описва само решението Николай Младенов да заеме поста на Желева, Аню Ангелов да стане военен министър, а Кристалина Георгиева - официален кандидат-комисар на България.

По информация на "Дневник" премиерът е разговарял с Илиян Михов във вторник вечерта и е получил съгласието му да се върне в България и да се присъедини към екипа му. Политици от ГЕРБ веднага са били информирани за такива сондажи, но останали с убеждението, че разговорът е бил за съветнически пост. Михов и сега съветва премиера, вероятно става въпрос той да бъде назначен и официално като съветник, говореха в управляващата партия.

Така новината за връщането на Илиян Михов в България постави

няколко важни въпроса:

1. Каква позиция ще заеме той?
Ако става въпрос за съветнически пост, защо се налага това, щом и сега Михов съветва Борисов? Ако получи министерско кресло, то трябва да е с достоен за опита му ресор - какъв? Ако е поканен за вицепремиер, как ще "дели територия" с финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков? Изобщо как включването на нов икономически експерт ще повлияе на баланса в ГЕРБ?

2. Защо сега?
Ако премиерът все още не е решил с каква задача да натовари висококвалифицирания макроикономист, защо обявява името му сега. Дали това е ход за връщане на имиджа на страната, пострадал покрай казуса "Желева" в Брюксел. Само ден преди да обяви връщането на Илиян Миков, Борисов лансира вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева за български кандидат-еврокомисар и заговори за "дългата резервна скамейка" на ГЕРБ.

3. Колко и какви ще са персоналните рокади в кабинета?
Премиерът обяви вчера намерение да направи промени в правителството, но те не изчерпаха очакванията. Още от есента в ГЕРБ се говори за възможно оттегляне на поне двама министри, които "не издържат на темпото" - здравния Божидар Нанев и транспортния Александър Цветков. Засега те са подминати от промените, но не е известно каква е причината и дали им се е разминало. 

4. Ще има ли прекрояване на икономическите ресори в правителството?
Допусканията по този въпрос са свързани пак с евентуалното влизане на Михов в изпълнителната власт. Според икономически експерти не е изключено Симеон Дянков да запази контрол над финансовата сфера - бюджет, подготовка за членство в еврозоната. Тогава Михов би могъл да поеме реалната икономика, включително мерки срещу кризата.

Някои стигат до вариант, при който Михов поема икономическото министерство, преди това обаче се сливат транспортът и енергетиката в мегаминистерство на инфраструктурата, каквито намерения се изказваха при формирането на кабинета. 
"Нека да оставим нещата да се развиват така, както ще е естественият им ход" - така каза премиерът, от когото зависят тези отговори.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional