Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Илиян Михов ще е вицепремиер без портфейл

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светла Бъчварова


Сн. Агенция "Фотон" ( http://foton.bg/)

Икономистът Илиян Михов ще бъде трети вицепремиер в правителството, съобщи в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов. Така на този етап се разсеяха колебанията дали лансираната преди ден кандидатура е за министър, за вицепремиер или за ключов премиерски съветник.

Михов ще бъде вицепремиер без портфейл по подобие на статута на Меглена Плугчиева в предишното правителство.

Михов е доказан специалист-макроикономист и има визия за следващите 10-20 години за развитието на България. Аз ще преценя кога точно да го докарам в България, коментира премиерът по време на посещението си в Перник.

Идеята му била да облекчи министъра на финансите Симеон Дянков, който, по думите му, за да може да изпълни всичките си задължения, трябва да работи по 30 часа на ден.

Премиерът обясни, че Михов ще помага на Дянков за координирането на работата по влизането в еврозоната и усвояването на еврофондовете, а на министър Трайчо Трайков – "при взимане на тежки решения в областта на икономиката".

В момента Симеон Дянков е вицепремиерът, който отговаря за целия финансово-икономически сектор, включително за еврофондовете и подготовка за еврозоната. Другият заместник на премиера Борисов е Цветан Цветанов, който отговоря за сигурността.

"Засилвам правителството с още един ум"

"Искам да благодаря специално на министър Симеон Дянков за усилията, които положи, за възстановяване имиджа на България пред световните финансови институции", продължи Борисов.

"Самият факт, че една от най-рейтинговите агенции - "Мудис" вдига рейтинга от стабилен на позитивен, е доказателство за ефективността и правотата на работата му. Припомням, че преди няколко седмици и другата агенция – "Стандард енд Пуърс” също вдигна кредитния рейтинг на България. Затова специално трябва да благодарим на усилията на финансовия министър, защото той успя да възстанови доверието и имиджа на България пред световните финансови институции", каза Борисов.

Влизането на трети вицепремиер в правителството ще "облекчи ежедневното наблюдение на икономиката”, каза още премиерът и допълни, че желае всеки ден да знае какво става в икономиката, и именно затова му трябвал макроикономист.

Той не коментира как ще се разпределят формално отговорностите на двамата вицепремиери. Просто "засилвам правителството с още един ум", каза Борисов, който щял да обсъди с ръководството и депутатите на ГЕРБ как точно да се формулира ресорът на Илиян Михов.

В един тим с Дянков, Трайков, Плевнелиев

Макар да е известно, че Дянков, който има успешна кариера в Световната банка, и Михов, който е преподавател в едно от най-реномираните учебни заведения в света, са единомишленици и от един и същи "отбор", позиционирането им като вицепремиери със сходни функции вече създава структурно напрежение.

Самият Михов, който не е в България, в ранните часове на деня все още не знаеше какви ще са му функциите в правителството. Той съобщи, че с премиера Бойко Борисов са обсъждани много опции за намиране на точното му място.

”Още от самото начало, когато започнахме да говорим (с Борисов - бел. ред.), че параметрите, в които трябва да се мисли моята помощ, са от съветник до вицепремиер. В момента още не сме уточнили по какъв начин най-много бих могъл да помогна. Според мен в крайна сметка по-важното е да се извърши нещо, да станат добри неща. Точно какъв ще бъде постът, не знам дали е толкова важно”, заяви Михов пред БНТ.

Той уточни, че не може да се говори за избутване на сегашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков от неговите ресори.

”Идеята ми не е да го избутам, а обратното, да работим в един тим с Дянков, Плевнелиев, Трайков, с всички министри", каза Михов. По думите му все още се уточнява в какво качество той ще бъде най-полезен в управлението и дали ще се наложат структурни промени в кабинета.

"Той (премиерът - бел.ред.) каза, че ще опита да прокара, ако има нужда от структурни промени, ако няма нужда, както стане, така да бъде", добави Михов.

Финансистът и в момента е част от екипа от съветници на премиера, но призна, че контактите му с Борисов не са били много интензивни досега.

При работата си за правителството Михов ще се концентрира върху макроикономическото развитие на страната, но е готов да помогне и в усилията за присъединяване към еврозоната.

"Близък съм с хората от Европейската централна банка, с които имам много професионални контакти, бих помогнал и в разговорите с Европейската комисия", заяви Михов.

Той потвърди, че предложението към него да участва в изпълнителната власт е дошло след като вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, която е било планирано да стане вицепремиер, е беше спешно номинирана за еврокомисар след провала на Румяна Желева.

Михов трябва да посети България за два дни през следващата седмица. "Не мога за по-дълго време, защото в момента преподавам, както знаете съм декан в INSEAD (международно училище за бизнес, икономика и финанси - бел.ред.) по научни изследвания, в няколко комисии съм и просто имам работа, която не мога да я прекратя така изведнъж и да дойда", обясни той.

Бойко Борисов обяви Михов като част от екипа си в сряда, съобщавайки за рокадите в правителството, които се наложиха след оттеглянето на Румяна Желева като еврокомисар и освобождаването й като външен министър. Така на практика премиерът задейства всички планове "Б": планираната за вицепремиер Кристалина Георгиева бе пратена в Еврокомисията, министърът на отбраната Николай Младенов ще стане външен министър на мястото на Желева, заемайки поста, който Борисов смятал да му даде още в самото начало, зам.-министърът на отбраната Аню Ангелов става титуляр на МО, а Илиян Михов, най-новото "звездно" попълнение от външни съветници на премиера, ще влезе официално в правителството.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional