Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко Борисов: Умишлено са саботирали държавата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Правителството на тройната коалиция умишлено е саботирало дейността на държавата чрез укриване на кореспонденция с Брюксел, в която ясно са им казвали "спрете да крадете". Това обяви премиерът Бойко Борисов в неделя. В почивния ден той даде специална пресконференция заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и финнасовия министър Симеон Дянков.

Повод за нея бяха укривани при предишното управление важни писма от Брюксел, в които са посочвани сериозните проблеми при управлението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Министър Караджова разказа, че от Брюксел е поискан скрининг на проектите по програмата и промяна на правилата, тъй като по 10 от проектите са спирани обществените поръчки и е преминавано към пряко договаряне. Разменени са няколко писма с Брюксел, като отговорът на предишното управление на министерството е бил формален.

Ръководството на дирекциите, отговарящи за този проблем, не е информирало министър Караджова за наличието на тази кореспонденция, а самата кореспонденция не е била завеждана никъде.

Такива скрити от новите министри писма е имало и в Министерството на финансите, съобщи вицепремиерът Дянков.Той е получил запитване за писмо, получено във финансовото министерство още през февруари миналата година. До самия него писмото, информиращо за злоупотреби в ОПОС, стига едва през септември.

Дянков е уволнил директора на дирекция Райка Онцова и заради факта, че е скрила писмата за съответствие по седемте европейски програми.

Министърът съобщи, че възражение от Брюксел има и по процедурата по ИСПА за изграждане на железопътната линия Пловдив-Свиленград на стойност почти 3.5 млн. евро. Тя също била извършена с пряко договаряне. Министърът е изискал пълен одит на всички проекти, които се споменават в писмата, и до края на този месец одитът ще бъде готов.

Още февруари предишното правителство започва саботажни действия спрямо следващото правителство, каза премиерът Борисов. По думите му те са знаели какво ще причинят на новото правителство и с умисъл са го направили.

Поне 15-20 процента от европарите за екология ще загубим, защото Брюксел не вярва на сълзи, добави премиерът. Предишното правителство, тройната коалиция умишлено са саботирали дейността на държавата, криейки кореспонденцията с Брюксел, откъдето ясно са им казвали: "Спрете да крадете пари чрез преки договаряния, а правете конкурси, както се прави в цяла Европа". По този начин, според  Борисов, освен всичко друго, е създаден изключително негативен имидж  на страната.

Министърът на околната среда посочи, че според оценката на еврокомисията основният проблем на ОПОС са икономически неефективните, неприоритетни обекти, екологично неефективни и технологически необосновани. От Брюксел са препоръчали скрининг и недопускане на одобрение на подобни проекти в бъдеще. По думите на Нона Караджова след извършените проверки е установено, че част от проектите нямат нужда от корекции, част от тях се коригират, но други се спират и договорите се прекратяват.

В МОСВ са определени техническите и финансови параметри, в които могат да се вместват бъдещите проекти. Има приблизителни цени на линеен метър инфраструктура, изисквания за техническите съоръжения на пречиствателните станции. Подобрява се и управлението на оперативната програма чрез опростяване на процедурите на докладване от страна на общините и се скъсяват сроковете. Повече от половината от разплатените от началото на програмата през 2007 г. 50 млн. евро са предоставени през последните два месеца.

От - http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional