Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Четирима български войници са ранени при ракетна атака в Кандахар

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Четирима български военнослужещи са ранени при ракетна атака срещу летището в Кандахар, Южен Афганистан. По първоначална информация един от пострадалите е в тежко състояние.

Министърът на отбраната Николай Младенов е на посещение в Афганистан от четвъртък и по време на инцидента е бил в базата в Кандахар, но не е пострадал.

Пострадалите са настанени в американската болница, която е разположена в района на летището. Министър Николай Младенов съобщи пред БНТ, че лекарите оперират единия от пострадалите, а останалите минават през медицински прегледи.

Ранените войници са младши сержант Александър Христов Александров, ефрейтор Йордан Петьов Петков, редник Явор Кирилов Иванов и редник Лъчезар Данаилов Иванов, съобщиха от Министерството на отбраната.

Ракетата е избухнала на 500 метра от лагера на българските военни и на 200 метра от спалното помещение на военния министър.

Летището в Кандахар често става мишена на ракетни атаки. Талибаните са атакували базата повече от 40 пъти през миналата година.

Около 300 български военнослужещи изпълняват задачи по охраната на вътрешната част на летището в Кандахар. България участва в международната мисия ISAF в Афганистан общо с около 500 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. До края на годината се очаква изпращането на още до 70 военнослужещи в Кандахар.

Министерството на отбраната иска обаче да събере българските военнослужещи само на едно място - в Кандахар. Възможностите това да стане са били обсъдени и по време на посещението на Младенов.

Посещението на Младенов в Афганистан става в последните му дни на министър на отбраната, след като бе номиниран за министър на външните работи. Той ще бъде заменен от сегашния зам.-министър Аню Ангелов, който обаче не участва във визитата.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional