Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Частният съдебен изпълнител отвъд стереотипа "Андрешко"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Величко Апостолов*

Частното съдебно изпълнение е резултат на реформите, които изискваше Европейският съюз, за да стане България негов член. С приемането на Закона за частните съдебни изпълнители през 2005 г. се реализира идеята да има и държавно, и частно съдебно изпълнение. Аргументите - ако се създаде само частно, ще останат вземания с обществен, но с малък финансов интерес, например трудови възнаграждения, които няма да има кой да събира. Затова законодателят реши да има и държавно съдебно изпълнение. Въвеждането на частното съдебно изпълнение беше определено от Световната банка за реформа №1 в света през 2006 г.

Няма как всеки гражданин да познава тази материя и конфликтът между кредитора (взискател) и длъжника много често произтича от непознаването на процеса. Заради липсата на познания, както и на публична информация за нашата дейност често се налага да консултираме правно клиентите си - да разясняваме и "четем" теория на правото всеки ден или колкото пъти се наложи, без да ги таксуваме за това.

Правата на взискателя и длъжника например са регламентирани нормативно и са категорично равнопоставени. Работата на съдебния изпълнител е

да замести липсващата воля на едната или на другата страна

Но когато длъжникът получи известие за образувано изпълнително дело, той е предубеден, че ще му се случи нещо лошо.

Това е най-големият проблем - на неразбирането и непознаването на ситуацията и обстоятелствата, на нежеланието или дори страха да се запознае с тях. Липсата на доверие и респект в институциите в страната рефлектира и върху съдебното изпълнение. Българите имат традиционно негативна нагласа към частния съдебен изпълнител, идваща от народопсихологията, от "Андрешко" на Елин Пелин. Те се страхуват от него и защото имат

доста изкривено разбиране за работата му

Взискателят идва с искане за определено действие. Съдебният изпълнител най-напред изчерпва възможностите за доброволно изпълнение от страна на длъжника. Извън емоциите, които пораждат този тип отношения, няма друга възможност за уреждането им  - и в европейски, и в световен план, наред с гражданско, наказателно и административно право винаги има изпълнителен процес. Всякакви други начини са законово нерегламентирани.

Затова хората трябва да приемат съществуването на съдебното изпълнение, за да си уредят отношенията по възможно най-справедливия начин и за двете страни.
Доброто име и компетентността са основни критерии и в нашата професия и с времето нещата все повече се подреждат в това отношение. Ако съдебен изпълнител се насочи към защита на интересите предимно на едната страна, другата може да образува съдебно производство срещу него. Практиката показва, че се предпочитат съдебни изпълнители, които имат солидни кантори и достатъчно служители, които осъществяват добронамерена и професионална комуникация и с които можеш да се срещнеш за разговор и консултация.

Пред частния съдебен изпълнител са поставени редица условия, за да се гарантира,

че няма да злоупотреби с правата си

Той не може да извършва търговска дейност, не може да има фирма, не може да е съдружник във фирма, не може да е кмет, не може да е общински съветник, не може и да е политически обвързан.
Той започва да изпълнява функциите си с издаването на изпълнителен лист - на съдебно или извънсъдебно основание. Съдебните основания са влезлите в сила решения и определения на съдилищата, осъдителните въззивни решения (макар и да не са влезли в сила), протоколите за съдебна спогодба, решенията на арбитражните съдилища, както и решенията на чуждестранните съдилища, чието изпълнение е било допуснато от българския съд.

Срокът за издаване на изпълнителен лист в този случай е по-дълъг - 2, 3, 4 месеца или колкото е необходимо. Извънсъдебни основания пък са всички документи с нотариална заверка на подписите. При тези случаи кредиторът направо се снабдява с изпълнителен лист срещу длъжника в срок от една седмица, без да води съдебен исков процес срещу него. Например при неплатени наеми - ако договорът за наем е нотариално заверен, може да се извади директно изпълнителен лист, иначе се минава през съдебно производство.

Съдебният изпълнител също така е единственото упълномощено лице в уреждането на отношенията между взискател и длъжник. Само той, нито нотариус, нито който и да било друг, има право да прави проучване на имущественото състояние на длъжника. Взискателят може да посочи конкретно какво от имуществото да се използва за удовлетворяване на вземането или да остави това на съдебния изпълнител, както става в повечето случаи. Важно е да се знае обаче, че държавата е присъединен кредитор по право за всяко образувано изпълнително дело (а всеки втори гражданин има задължения към нея). Това означава, че

най-напред се извършват вземания на задълженията към държавата

и след това всички останали.

Съдебното изпълнение най-често се свързва с неизплащане на кредити и лизинги и наистина това е най-голямата част от делата. Покрай тях се увеличават и случаите на т.нар. вторично задлъжняване, когато граждани и фирми, неможещи да обслужват задълженията си към финансови институции и различни небанкови структури, правят второ задължение към частни лица, с частни договори за финансови заеми, със записи на заповед.

Другата голяма група дела е свързана с вземания на компании, предоставящи услуги като топлофикация, електроснабдяване, ВиК, комуникационни и и др. Чрез частните съдебни изпълнители тези дружества започнаха все по-успешно да си решават проблемите с несъбраните задължения.

Уреждането на непарични вземания - предаване на дете, въвод във владение и т.н., също е функция на частните съдебни изпълнители и професионално предизвикателство за тях, но заради икономическата криза превесът на финансовите вземания е обясним. Статистиката сочи, че тези изпълнителни производства са се увеличили с около 50%. Темата за верижната междуфирмена задлъжнялост заслужава отделно внимание,  там нещата са и по-драматични, не на последно място и заради ниска правна и бизнес култура.

Заради младостта на професията у нас тепърва гражданите ще се "запознават" с частния съдебен изпълнител - или като взискатели, или като длъжници. В колелото на живота днес дължиш, утре на теб ти дължат. По-лесно за всички ще е, ако подходът към този вид проблеми се отърси от синдрома "Андрешко" и работата на съдeбните изпълнители се приеме и от двете страни като професионална помощ  Каквато всъщност е.

* Авторът е частен съдебен изпълнител
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional