Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

”Колегата Цветанов ходи с багер, копае и вади трупове”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

”За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите. Отидоха и посочиха труповете. Ние сега разкриваме поръчкови убийства. Отива и посочват – в тая ливада има труп. Колегата Цветанов с багер ходи и копае трупове”. Такива разяснения за актуалното състояние на борбата с престъпността даде премиерът Бойко Борисов по време на своята лекция ”Свобода и демокрация. Българският европейски път след 1989 година”, изнесена в централата на фондация ”Конрад Аденауер”.

По време на дискусията в понеделник вечерта бяха поставените още темите за неразкритите поръчкови убийства, корупцията в България и енергийните договори с Русия. Борисов не подмина нито една от темите.

Той започна своя лекция с обяснението за българския преход и как БКП се е трансформирала в БСП, като е ”приела позитивите, но не и негативите” на своето наследство. Това бе и ключът за представяне на настоящите проблеми в България, за липсата на отговорност на предните управляващи.

”Ние се появихме във време, в което българите бяха станали евроскептици”, обясни Борисов появата на своята формация ГЕРБ в контекста на прехода. След това коментира, че населението не успява да разбере как така България е приета в ЕС, без да е изпълнила критериите за членство. Борисов посочи, че след като това политическо решение е взето, неговото правителство ще трябва да работи в недружелюбната публична среда, която вече е смятала всички критерии за изпълнени, но се е оказало точно обратното.

Борисов спомена на два пъти - веднъж в началото и още един път в края на своето изказване - за акцията на МВР по изравянето на двата трупа край София след показанията на задържаните в операция ”Наглите”.

В отговор на въпрос за 150-те неразкрити убийства в България, част от които по времето, в което той бе главен секретар, Борисов заяви следното: ” Няма убийство, по което ние да не сме задържали някой или да не сме намерили свидетели. Законът обаче изисква някой да излезе и да каже: ей тоя беше. Хората се плашат, защото не са убедени, че тези ще имат тежки осъдителни присъди. Като ги е страх, хората и съдиите не могат да издадат осъдителни присъди”.

След като обяви, че сега има пробив, Борисов добави: ”Не случайно сега са ни пълни арестите”.

”След убийството на Пуканич стана ясно, че Робърт Матанич, Сретан Йосич, всички онези, които ние сме арестували и екстрадирали, са заподозрени за убийството на Пуканич”, каза Борисов в потвърждение на думите си. Изнесе и лекция как сръбските и хърватските килъри са били пращани за ”мокри поръчки” в България, а в замяна ние сме изнасяли килъри към тези страни.

По въпроса за реформата в съдебната система, Борисов също обясни колко е трудно това, защото тя е независима.

И пред аудиторията на ”Конрад Аденауер” премиерът обвини за повечето днешни проблеми предишното правителство. Кабинетът ”Станишев” бе определен като ”няма такива шменти-капели”, което вероятно също е затруднило преводача за немските слушатели.

”Всичко щеше да си върви мазно и бавно, ако сега на власт бяха социалистите. Сега е в пъти по-трудно”, каза още той.

”Ние сме честни и достойни хора”, увери Борисов, говорейки за себе си, за правителството и партията си, като в същото време се разсмя искрено и силно.

Немската аудитория обаче сметна за шега думите на премиера за реформите в БДЖ и за подкрепата, която Борисов даде на вицепремиера от предишния кабинет Миглена Плугчиева да заеме вицепрезидентски пост в ЕБВР.

С усмивки бе прието уверението му, че реформата в българските железници ще стане по немски модел. По време на разговора немските домакини обясниха, че е по-добре да не става така, защото самият Берлин има голям проблем с железницата си.

За да защити подкрепата си Плугчиева, премиерът Борисов изтъкна своето старо приятелство с берлинския кмет – социалист Клаус Воверайт и заяви, че ГЕРБ иска да проведе нов тип политика на консенсуса в България. Това признание също предизвика усмивки сред представителите на близката до християндемократите фондация ”Конрад Аденауер”.

По поставената тема за руските проекти в България, Борисов отново изказа тезата, че неговото правителство е в заварено положение. ”За АЕЦ ”Белене” сега аз съм нито така, нито – така”, обясни с ръкомахане той.

”По този проект се прави трета първа копка. Първо Тодор Живков, после Царя, после Станишев, за мен не остана”, каза премиерът.

”Руснаците са готови да намалят цената на проекта за АЕЦ ”Белене”. Ако не бяхме затворили III и IV блок, щяхме да изкарваме по 1.2 млрд. евро годишно от тези реактори”, каза той и заяви, че германските компании също са поканени да инвестират в нови ядрени мощности в България, които новото правителство ще развива по нов начин.

Присъстващите бяха обстойно запознати и с липсата на екооценка за проекта ”Бургас-Александруполис”, както и за технологичния процес, при който танкерите с нефт ”с едни гумени маркучи ще ги връзваме” към буйовете вътре в морето.

Борисов описа на немската аудитория опасенията на хората в района, защото всеки ден ”в едно много бурно море, представете си, ще влизат танкери българското пристанище”.

По темата за газопроводите, Борисов обясни: ”Ще ви кажа моето лично мнение или, че "Набуко" няма да стане, или ще стане след "Южен поток". За България, който тръгне по-бързо – него правим”.

По темата за борбата с корупцията, той изтъкна, че "сега връзваме касови апарати на бензиностанциите”. И още - ”правим магистрала "Тракия" като ”Биг брадър”, сложили сме камери във военното министерство дето да следят пликовете, някой да не ги пипне".

В края на лекцията Борисов заяви, че българите ще оценят направеното и заключи: ”Победата накрая ще бъде за нас”.

Пълната лекция в 6 части: Част 1, Част 2, Част 3, Част 4, Част 5, Част 6.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional