Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ръкопляскания и комплименти за българския кандидат в Брюксел

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева бе одобрена без проблеми, след като по време на изслушването си получи високи оценки от евродепутатите. Изслушването на Георгиева в комисията по развитие се проведе в много по-различна атмосфера от "изпита" на Румяна Желева, като депутатите показаха положително отношение към българския кандидат още в началото. Представянето на българския кандидат за комисар в ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи" предизвика ръкопляскания и поздравления от евродепутатите по време на изслушването, а минути по-късно получи суперлативни оценки от официалните български институции.

Привечер, само около два часа след края на изслушването, стана ясно, че Комисията по развитието вече е изпратила писмо до председателя на Европейския парламент за положителното представяне на българския кандидат за комисар. Председателката на комисията Ева Жоли обяви, че с консенсус координаторите са преценили, че Георгиева е подходяща за член на Еврокомисията и не се е стигнало до обсъждане.

Изслушването

В продължение на три часа Кристалина Георгиева отговаряше конкретно и аргументирано на английски език, като показа, че владее добре и езика на международните отношения, като често се усмихваше и шегуваше, а в заключение обеща на евродепутатите да научи френски. Тя не се притесняваше да прехвърля част от въпросите към върховния представител за външната политика в ЕК Катрин Аштън, както и да увери на няколко пъти евродепутатите, че ще разчита на тях при взимането на решения.

Приблизително в средата на определеното за изслушването време британският евродепутат от ПЕС Майкъл Кашман заяви, че е впечатлен от Георгиева и демонстрираната от нея компетентност, и предложи директно да се премине към процедура по одобряването й. След последвалите аплодисменти председателката Ева Жоли от Групата на зелените се пошегува, че е налице консенсус по този въпрос.

Бившият вицепрезидент на Световната банка Кристалина Георгиева бе номинирана за еврокомисар от българското правителство, след оттеглянето на кандидатурата на Румяна Желева, последвало посредственото й представяне на изслушването и провала й да убеди евродепутатите, че около кандидатурата й липсва конфликт на интереси. Георгиева е последният кандидат за пост в Европейската комисия, който се яви на изслушване, като всички останали вече бяха одобрени. Заради провала на Желева, одобрението на целия състав на новата Европейска комисия в ЕП се отложи за 9 февруари.

Георгиева посочи, че високо цени предложения й ресор и подчерта, че международното сътрудничество е част от ресора й, само доколкото засяга хуманитарната помощ.

"За нуждаещите се по света най-важният портфейл в ЕК е българският", каза Георгиева и обясни, че основната й отговорност ще бъде свързана с хуманитарната помощ.

Георгиева цитира данни, според които повече от 90% от европейците искат ЕС да има по-голяма готовност за реагиране при бедствия и кризи, и увери евродепутатите, че ще се опита това да стане факт. Същевременно според нея европейските граждани могат да се гордеят с постигнатото в областта на хуманитарната помощ досега, тъй като 60 % от всички хуманитарни помощи по света идват от ЕС.

"Аз ще говоря от името на най-уязвимите жертви на бедствия, особено жени и деца", заяви Георгиева и обеща, че ще се опита да направи всичко възможно в помощ на Хаити. След това според нея предстои да се анализира как Европа да стане по-видима и по-бърза в действията си при кризи.

Георгиева защити тезата, че хуманитарната помощ трябва да се отпуска чрез неправителствени организации, които трябва да бъдат проверявани, за да не се харчат напразно парите на европейските данъкоплатци. Тя обяви, че е готова да използва блогове и социалната мрежа Туитър за по-добра комуникация и да популяризира работата си.

В отговор на въпрос Кристалина Георгиева посочи, че планира да създаде център за мониторинг на природните бедствия и че е реалистично да бъде създаден европейски доброволчески корпус през 2011 г., която е годината на доброволчеството.

Бяха й зададени и конкретни въпроси за положението в Конго, Судан, Афганистан, в отговорите на които Георгиева за разлика от предшественичката си Желева показа отлична подготвеност.

"Искам само да ви благодаря и да направя един личен коментар. Днес е 85-ият рожден на майка ми. Трябваше да съм при нея, но съм тук с вас. Тя е преживяла Втората световна война, разделението на Европа и искам да й обещая едно нещо, ще го кажа на френски: "Обещавам да науча френски, ако бъда избрана", завърши Кристалина Георгиева, след което бе аплодирана за пореден път от евродепутатите.

По-късно пред журналисти тя обяви, че напуска Световната банка на 8 февруари ден преди гласуването на новата еврокомисия в Страсбург, а първият й приоритет като комисар ще е да посети Хаити.

Суперлативите

Минути след края на изслушването заваляха суперлативи и поздравлени за представянето на Георгиева . Според министър-председателя Бойко Борисов то е било перфектно, "в стил ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България". Радвам се, че моите съветници получават такива високи оценки в Европа и в света, заяви Борисов, цитиран от БТА.

Светкавичен бе и поздравителният адрес от президента Георги Първанов, който по-рано запази пълно мълчание през мъчителните седмици около кандидатурата на Румяна Желева.

Като оцени високо представянето на Кристалина Георгиева Делегацията на българските социалисти в ЕП изрази "съжалението си, че министър-председателят подложи страната ни на унижението, свързано с първата българска кандидатура". "Вече окончателно стана ясно, че проблемът беше в изключително неудачната и агресивно и арогантно наложена кандидатка на премиера, а не в "подривната" дейност на обвинените от него социалисти", се казва в разпространената моментално след края на изслушването позиция.

Има моменти, в които човек се чувства горд, че е българин. Това е един от тези моменти, заяви след изслушването евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Ако има връзка между нивото на представяне и реалните действия, Кристалина Георгиева ще бъде един от най-добрите еврокомисари, каза евродепутатът от Синята коалиция Светослав Малинов.

Кристалина Георгиева не само вдигна високо равнището на изслушванията, тя ни върна и самочувствието на българи, е мнението на евродепутата от БСП Илиана Йотова.

Според Станимир Илчев от НДСВ "ако трябва да й давам оценка по скалата между провал и триумф, тя напълно заслужава триумф". Радваме се и ние, българите, значи и така може, допълни той.

Слушах я с голямо удоволствие. Нашият комисар е безспорно в десетката на най-добрите, смята Антония Първанова.

"Новата кандидатка на България за еврокомисар се справи много по-добре от предшественичката си. Докато Желева показа колеблив английски език и почти пълна липса на познания по ресора, в който ще работи, Георгиева се представи много силно и не допусна никакви гафове. Това беше достатъчно да получи спонтанните аплодисменти на евродепутатите, дори когато казваше най-обикновени неща", пише "Юръпиън войс".

"Кристалина Георгиева беше кандидатът за еврокомисар, който имаше най-малко време да се подготви за изслушването си. Въпреки това Георгиева се показа спокойна, уравновесена и концентрирана. Нейните прями отговори бяха посрещнати с ентусиазирани аплодисменти, с каквито не беше удостоен досега нито един от останалите кандидати", отбелязва друго европейско издание - "Ню Юръп".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional