Свободата днес и тук 01 Март 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Общо тридесет и шест години затвор за убийците на Борилски

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool


Подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков

Общо 36 години затвор получиха двамата подсъдими за убийството на студента Мартин Борилски. Присъдата бе прочетена в четвъртък вечерта от състав на Апелативния съд във Велико Търново след няколкочасови пледоарии, в които прокуратурата и частното обвинение настояха за доживотен затвор, а защитниците твърдяха, че няма доказателства за вината на Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Първият отива зад решетките за 19 години, а вторият за 17. Председателят на състава Милчо Ванов обяви, че присъдата е подписана единодушно от всички членове, които са уважили и граждански иск за роднините на Борилски в размер на 120 000 лева. Парите трябва да бъдат платени солидарно от Желязков и Стоичков, чийто мерки за неотклонение се променят на задържане под стража.

Съдебният казус за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало.

Според прокурор Миновски, както и според адвоката на близките на жертвата Владимир Иванов, конституиран като частен обвинител, френското разследване си е свършило перфектно работата и има достатъчно доказателства за вината на Желязков и Стоичков. Защитата на подсъдимите в лицето на адвокат Ина Лулчева обаче окачестви работата на френските разследващи като "немарлива" и "непрецизна". Според нея няма доказателства Желязков и Стоичков да са убили Борилски.

Борилски е бил зверски убит през юни 2000 г. в апартамента си в Париж. Той е бил прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости и черепа му.

На мястото на престъплението френските криминалисти откриват множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители на убийството Желязков и Стоичков.

Според публикации във френската преса фактът, че бащата на единия от обвиняемите Борислав Желязков е бивш зам.-директор на окръжната следствена служба във Варна, а понастоящем е един от най-известните адвокати в града, е причина всички варненски магистрати да си направят отвод и да откажат да гледат делото. Заради това процесът бе гледан на първа инстанция в Шумен. Тамошният съд постанови оправдателни присъди, които бяха потвърдени преди година от апелативните магистрати във Велико Търново.

Това предизвика безпрецедентната реакция на посланика на Франция Етиен дьо Понсен, който изрази недоумението на Париж как при недвусмислените улики и доказателства подсъдимите получават оправдателна присъда на две инстанции от българския съд. Френската страна дори обяви, че ще започне паралелен процес. До тази мярка най-вероятно няма да се стигне, ако присъдата бъде потвърдена от Върховния касационен съд (ВКС).

След острата реакция ВКС върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Велико Търново.

В пледоарията си апелативният прокурор Борис Миновски и частният обвинител Владимир Иванов посочиха, че има безспорни доказателства за вината на двамата подсъдими, които са убили Борислски с користна цел. На присъстващите в залата безспорно впечатление направи силната пледоария на Иванов и не дотам задълбочената теза на прокурора. Според френски журналист, отразяващ процеса, тезата и фактите, изложени от Иванов са в основата на осъдителната присъда.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Желязков, заяви, че частното обвинение било като Гьобелс. "Няма доказателства двамата подсъдими да са извършили убийството, а само за присъствието им в квартирата на Борилски. Липсата на следи от други хора в квартирата е негативно обстоятелство, което не може да послужи за осъдителна присъда", заяви тя.

Лулчева говори за обществения и институционален натиск за осъдителна присъда, но бе прекъсната от съда, тъй като това не са обстоятелства по делото.

Защитата на двамата обвиняеми заложи на старата тактика, която използва и пред ВКС - че френските разследващи органи са свършили работата си немарливо и непрецизно. Защитникът на Стоичков Юлиян Георгиев заяви, че френските разследващи грешат от векове. Той цитира разказ на Едгар Алън По за убийство в Париж, което било извършено от орангутан, а френските полицаи арестували човек.

Въпреки твърденията на защитата съдът издаде осъдителни присъди за убийство по особенно жесток начин. Защитниците реагираха като се опитаха да поискат касиране на присъдата, но молбата им не бе приета, защото не е била внесена по съотвентия ред. Адвокат Лулчева обясни, че молбата е написана предварително, тъй като защитата имала съмнения за извънпроцесуално влияние.

Адвокатът на семейството на Борилски Владимир Иванов коментира, че в лицето на този съдебен състав българското правосъдие е „прогледнало”. Той добави, че ще обжалва размера на обезщетението.

Съдебната сага около делото обаче не приключва с тази присъда, тъй като тя може да бъде обжалвана пред ВКС.

Двамата подсъдими не бяха в залата, за да чуят решението на съда, след което трябваше да бъдат изведени с белезници. По-рано адвокатите им заявиха, че имали проблеми по пътя и не са успели да стигнат до Велико Търново.

Остава да разберем дали Желязков и Стоичков ще се предат доброволно, ще изчакат да бъдат издирени от полицията и съдебната охрана, или ще направят опит да се укрият.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional