Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новините на днешният ден

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Делян Делчев

Новините на днешният ден за мен са:

Осъждането на убийците на Борилски. На предпоследна права Българският съд взе противно на утвърдената му практика “Гарван гарваново око не вади” и предните си две решения, след 10 години следствие, разследвания, съдения, решение да осъди на затвор макар и неочаквано малко, но поне единодушно двамата младежи убили Борилски, според доказателствата на Френските разследващи. Този път армията прехвалени адвокати на подкрилените от известен татко гаменчета от Варненска гимназия, не можа да накара съда да отхвърли френските доказателства. Изказвания “френските разследващи са работили немарливо”, “имало е и друга кръв там, нищо че никой не я е открил”, “говорещият по супер странно появилото се по СРС обаждане, неотчетено в нито един телеком, на Испански с български акцент, всъщност е говорил на Френски и е заплашвал подсъдимите да го прикриват” този път не успяха да оборят обвинението, та им остана само тъжното „върху съдът е оказан натиск“. Сега има необжалваемо затваряне, макар присъдата да може да се обжалва на още една последна инстанция. Разбира се спомняме си случаят Стависки, където след правилното решение на съда на подобна инстанция – затвор, дойде автогол – прокурора защитаваше Стависки на последна инстанция по силно от адвокатите му, та не остави възможност за друго решение освен условна. И при Борилски се говори, че прокурора не се представя особено блестящо, сякаш не е решил в кой отбор се намира. Па и на младежите най-ненадейно колата им се счупила, та сега полицията ще ги издирва като Маргините. Все пак това си е някаква новина. Дано да не си остане сама.

Миглена Кунева ще заеме изключително стратегически чиновнически пост в ЕК, с което влиянието и буквално се приравнява на Еврокомисар, ако не и повече. Каквото и да си говорим, така относителният дял на Българското влияние в Европейската политика се засилва. Вече имаме освен комисар и най-висш чиновник – шеф на BEPA чиито влияние се засилва изключително.

Последните предоговаряния в парламентарната комисия по ЗЕС са родили най-балансираната форма на предложените промени до сега – комисията ще предложи да отпадне интерфейса, да остане ограничението за тежко наказание освен за някой малки групи престъпления (без авторското право в тях), 72 часа отговор от операторите, районни съдии вземащи решения, балансирани наказания, информиране при установяване на неправомерен достъп до личните ти данни. В предложението е пълно все още със спорни моменти, но това е най-разумният междинен вариант до момента, извън чистият отказ за промяна на сега съществуващият закон.

Трябва да отбележа, че определено в последните години влиянието на гражданското общество се засилва. ЗЕС не мина в най-лошата си форма, въпреки 5 опита, вече 3 години. Все пак законът за събранията и митингите ще бъде под някакъв контрол. Спряха (макар и късно, като гледаме как ни заплашва ЕК) заменките, макар сега Станишев да си приписва тогавашните граждански протести като собствена идея за спирането им. Странджа все още е резерват, макар много да и се зъбят. Българите в чужбина си организираха гласуването, въпреки практическата съпротива на държавата. И много други примери. Факт е, че вече и политиците започнаха да се съобразяват, макар още по стар тертип тук там да наглеят. Нещо се случва у нас, макар и леко, макар и бавно. Дано да не умре младо.

Блогът на Делян Делчев - http://delian.blogspot.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional